Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 mai 2015

Florian Văideianu - Omul, anexa telefonului mobil

Omul, anexa telefonului mobil

 Facebook-ul a devenit astăzi una din căile cele mai utilizate de aproape întreaga suflare a lumii civilizate. Dacă nu ai facebook nu exişti, El îţi facilitează socializarea, te scoate „în faţă”, te reprezintă, îţi dă posibilitatea informării, poţi să faci şi dragoste, să iubeşti, dar ceva tot nu se poate: nu poţi face copii. Asta ar mai lipsi! Tot mapamondul s-ar înmulţi, planeta nu ar mai suporta greutatea oamenilor, ar face implozie şi gata…
Lincurile” se multiplică şi se întind mai rău decât râia, „prietenii” comunică virtual, se felicită de ziua lor, îşi trimit flori, torturi – care de care mai glazurate şi mai apetisante. Degeaba, mirosul şi gustul nu poate fi dăruit! Iluzia socializării ne-a fost băgată în buzunar – în telefonul mobil – fără de care astăzi ne-am sufoca. Omul a devenit o anexă a acestuia, el ne conduce şi ne dirijează întreaga activitate. Distanţele dintre noi au dispărut, vorbeşti în oricare parte a lumii, oricând.
Poţi comunica prin telefon chiar şi dintr-o încăpere în alta; nu mai este necesară deplasarea. De ce să faci o plimbare în parc cu iubita, ţinând-o de mână şi privind-o în ochi, când poţi să-i telefonezi, sau să-i dai un SMS. Facebook-ul din telefonul mobil te „ajută” să-ţi declari altă identitate, poţi să postezi o fotografie făcută cu douăzeci de ani în urmă. Cultural nu te sprijină în nici un fel. Nu trebuie să citeşti, oricine poate da clic pe „îmi place” sau să scrie „super”, „cool”, „OK”, cuvinte simple şi la modă, accesibile oricui.

Omul cultivat este acela care, atunci când se află în prezenţa unui ţăran ştie să spargă o ceapă cu pumnul, sau dacă merge la Ateneu să nu vină îmbrăcat în pantaloni scurţi. Aşa se întâmplă în lumea reală, în cea virtuală este altfel. Aici nu sunt reguli, telefonul conduce. Probabil de aceea a şi fost inventat.