Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 aprilie 2015

Florian Vădeianu - Destin



Destin

― Ştiam că este mâncare puţină şi preferam să las fraţii mai mici să-şi potolească foamea, să crească, eu mai puteam să rabd, eram mai mare. Aşa credeam atunci, acum la bătrâneţe îmi simt oasele braţelor cam subţiri, lipsite de calciul pe care-l purta laptele la care renunţam mereu  în favoarea mezinilor. „Dăruieşte şi vei avea” a fost crezul după care m-am orientat toată viaţa.
Omul din faţa mea, purtat de amintirile anilor trecuţi, privea cu nostalgie depărtările, spintecând ceaţa uitării. Bunătatea şi spiritul său pentru frumos veneau din copilărie, perioadă lipsită de răutăţi şi invidii.
Amintirea casei părinteşti, cu două „odăi” şi o prispă pe care erau aşezate în linie vase din lut, ce purtau muşcate albe şi roşii, îi era mereu adăpost în zilele de vară, când ploaia curgea şiroaie pe şindrila acoperişului casei, meşterit de nea Mitru, tatăl său.
― Nelule… ia vino colea, în camera de la drum, că am nevoie să te-ntreb ceva!
― Da mamă, ce-i?
Aşezaţi în picioare, mamă şi fiu, priveau prin mica fereastră grădinuţa cu flori din faţa casei.
― Ce zici tu, cum să plantăm florile, aşa ca să se vadă toate, tot anul, să se mire şi lumea care trece pe drum.
Ionel nu sta prea mult pe gânduri, avea simţul frumosului şi pe cel al proporţiilor încă de mic. Stabilea cu precizie locul fiecărei plante, asocia culorile, înălţimea şi perioada înfloritului cu o uşurinţă uimitoare, determinându-şi mama să îl asculte mereu. Niciodată nu şi-a închipuit că aceste calităţi îi vor stabili destinul în viaţă. Pentru el era ceva natural, ca un curs de apă care ocoleşte orice obstacol, fără efort.
Timpul trece repede, omul de lângă mine tace, îşi scoate ochelarii, îi şterge instinctiv, lăsându-şi amintirile doar în privire…
Cine ar fi bănuit că primul doctorat obţinut de profesorul Ion Mocioi a fost în estetică.

                                                             14.04.2015
                                                             Florian Văideianu