Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 octombrie 2014

Florian Văideianu - BĂTRÂNII



BĂTRÂNII

 
Imagini din târgurile vechi - Ţărănci la piaţă
Tatăl său, Ion Pânişoară îi spusese de cu seara că dacă nu se trezeşte până în cântatul cocoşului din zori, acasă îl lasă. El nu îl poate aştepta, trebuie să fie în târg înainte de a se lumina, ca să prindă loc pe digul Jiului, că acolo se ţine piaţa legumelor şi fructelor.
― De leneş nu trebuie să tragi că-ţi pierzi vremea degeaba.
Frica de a nu rămâne acasă îl făcu pe Titu să nu doarmă toată noaptea. Aşa a stat, cu ochii deschişi, privind tavanul pe care se jucau limbile focului reflectate prin gura sobei  întreţinută mereu cu lemne de mama sa, să nu se facă frig noaptea în hodaie.
Când se trezi nea Ion, băiatul de numai cinci ani era deja în curte.
― Ce faci, mă, aşa cu noaptea-n cap ? Bântui ca moroii prin bătătură, de nu laşi nici găinile să doarmă…
― Vreau să merg cu mata la Târgu-Jiu. Eu n-am fost niciodată la oraş, cred că-i frumos… şi mare.
Căruţa încărcată de cu seara cu sacii în care merele culese din Deal înmiresmau cu aromele lor îmbietoare, aştepta cuminte plecarea spre oraş. Înhămară caii şi sub privirea mamei, Tudoriţa – care le pusese într-o traistă şi „ceva de-ale gurii”, tată şi fiu plecară în grabă spre Târgu-Jiu.
Cocoţat pe „blana” căruţei, Titu se ţinea bine  de haina groasă de dimie neagră a tatălui său, să nu cadă peste chilimii.
― Mă, ai grijă să nu pierzi  copilul pe drum, să mergeţi încet să nu asude caii!
Porţile se închiseră cu zgomot şi cei doi se pierdură încet în întuneric. Mai era mult până se lumina de zi. Drumul – numai gropi – legăna căruţa care scârţâia din toate încheieturile.
Când soarele îşi arunca prima geană de lumină peste pământul, care prindea viaţă, se apropiară de intrarea în oraş. Titu era numai ochi şi urechi. Număra toate căruţele care treceau pe lângă ei.
― Tată, mână şi mata caii mai repede că ne întrec toţi, să nu rămânem fără loc în târg…
― Mă, dacă te grăbeşti, dă-te jos şi ia-o înainte, că te ajung şi eu din urmă.
La intrarea în târg, din spre Iezureni, o mare de apă apăru în faţa lor. Plouase toată săptămâna şi venise Jiul mare că inundase tot oraşul. Curţile şi grădinile oamenilor erau acoperite de ape şi mâl. Trunchiuri de copaci pluteau la vale, duse de apele învolburate ale Jiului. Oamenii speriaţi de prăpădul apei se cocoţaseră pe acoperişurile caselor, fugind din faţa puhoaielor. Frica pusese stăpânire peste tot.
― Titule, tată, eu zic  să ne întoarcem acasă, asta nu-i glumă, venim noi altă dată, după ce se retrage apa.
…………………………………………………………………
Patruzeci de ani au trecut de la întâmplarea cu târgul inundat de ape. Titu Pânişoară era de acum un bărbat matur şi ocupa o funcţie responsabilă în cadrul urbei: Primar al Municipiului Târgu-Jiu.
Într-una din şedinţele de lucru, împreună cu înalte oficialităţi şi oameni importanţi ai oraşului, se ridică problema regularizării râului Jiu, pentru a feri populaţia de pericolul inundaţiilor şi pentru a se construi şi o salbă de mici hidrocentrale, care să producă energie electrică, nepoluantă şi ieftină.
Proiectanţi şi constructori şi-au exprimat opinii, susţinute de o serie întreagă de documente tehnice. În mod normal, lucrările de regularizare a râului trebuiau începute din amonte spre aval.
― Aveţi condiţii tehnice pentru organizarea de şantier la Sadu ?
― Tocmai aici este problema că nu avem… tovarăşe primar.
― Nu-i nimic, vă asigur eu condiţii: cazare şi masă pentru muncitori şi începeţi lucrările din aval, de la Târgu-Jiu.
Aşa au început lucrările de regularizare a râului Jiu.
Aşezat pe o bancă din faţa blocului în care locuieşte, cu un zâmbet ce se proiecta în trecut, fostul primar al Municipiului Târgu-Jiu, inginerul pensionar Titu Pânişoară, acum în vârstă de 86 de ani îşi aminteşte „toate întâmplările legate de „bătrânul Jiu”.
― Doi oameni au contribuit, trup şi suflet, pentru asigurarea liniştii locuitorilor oraşului, ca să nu mai fie deranjaţi de inundaţii. Unul este Directorul General al ACH-ului, inginerul Romeo Sălişte.
Centrală hidroelectrică pe Jiu