Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 iunie 2016

Scriitor „Semănătorul” premiat in Liban



Traducere text: Premiile literare Naji Naaman, anul 2016 - (50) laureații noi
Cu 2112 de participanți la competiție, din șaizeci și trei de țări, scriind în treizeci și trei de limbi și dialecte: albaneză, arabă (literar și mai multe dialecte vorbite), armeană, bosniacă, bulgară, chineză, creol, engleză, esperanto, finlandeză, franceză, germană, goransko, greacă, hindi, maghiară, italiană, macedoneană, poloneză, portugheză, română, rusă, sanscrită, sârbă, slovenă, spaniolă, suedeză, turcă și ucraineană, în al paisprezecelea sezon de acordare a premiilor literare Naji Naaman din (2016) au fost răsplătiți 50 de noi premianți.


 Scriitor „Semănătorul” premiat in Liban

 Pr. Iuliu-Marius (Maxim) Morariu
Nici nu s-a uscat bine cerneala antologiei de studii, articole și amintiri „Nicolae N. Tomoniu * Maxim (Iuliu-Marius) Morariu – George Coșbuc de la Tismana” și iată că, Pr. Iuliu-Marius (Maxim) Morariu ne anunță la Redacția „Semănătorul Tismana”, modest, așa cum îi stă bine unui tânăr căruia îi vedem sigur un viitor strălucit, următoarele:
„Stimate domnule profesor,
Vă anunț cu bucurie că aseară, cu ocazia afișării listei premianților la concursul internațional de poezie Naji Naaman din Liban, am fost anunțat oficial că mă număr între premianți. Dedic acest premiu dvs și revistei pentru care depuneți atâta suflet. Aveți mai jos linkul.
Cu stimă,
Pr. Iuliu-Marius (Maxim) Morariu
Ca director al revistei „Sămănătorul” și al Editurii „Sămănătorul Tismana” nu numai eu îi datorez mulțumiri acestui tânăr absolvent al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca ci întregul oraș Tismana pentru promovarea culturii scrise în localitatea noastră, a întăririi patrimoniului cultural al orașului prin antologia amintită mai sus dar și prin alte scrieri care au ajutat la emanciparea lui.
Absolvent, șef de promoție al facultății de teologie ortodoxă și al facultății de istorie, și-a pus în valoare studiile pentru a readuce din conul de umbră al uitării beneficiile de care s-a bucurat Tismana de pe urma poetului nostru național, patriotul ardelean George Coșbuc, care crease împreună cu arhimandritul mânăstirii Tismana Corneliu Sebăreanu, cu deputații Dincă Schileru și Numa Frumușanu, cu cumnatul său librarul George Sfetea și o mână de dascăli din sat un grup de inițiativă. În care, treptat, au fost atrase alte personalități ale vremii: preotul iconom D. Lungulescu din Craiova, primarul Tg-Jiului Al Pojogeanu Sache, prof. universitari din București, bancheri din Gorj, proprietari din Tismana, punând bazele Societății „Dorna Tismana” la 20 august 1908, având ca președinte prof. G. O. Gârbea din București, vicepreședinți tipograful Nicu D. Miloșescu și Const. Mușescu, directorul școlii de notari, amândoi din Târgu Jiu, secretar-casier fiind Ioan Ghica Atanasie, inginerul Ocolului Silvic Tismana.
Încă din timpul studenției gândurile noastre s-au unit când am aflat că satul său natal, Salva se afla lângă Hordou, unde văzuse lumina zilei George Coșbuc dintr-o familie de preoți, rude nu prea îndepărtate cu familia Morariu. Mai mult, sora poetului, Ecaterina Catone, a fost preoteasă și moașă în Salva peste 40 de ani. Nu întâmplător studentul Morariu cunoștea activitatea poetului în regat, la Tismana, leagănul ortodoxiei românești. Prima propunere de publicare în revista „Sămănătorul”, revistă renăscută la 110 ani de la apariția vechii reviste „Semănătorul” creația barzilor literaturii noastre, George Coșbuc și Alexandru Vlăhuță, a venit odată cu revista „Sămănătorul - Anul I. Nr. 8 - decembrie 2011”:
Sub sigla DEBUT, apar trei fragmente ale unor studii excepționale ce apăruseră la „Editura online Semănătorul”:
„Profilul teologului după Sfântul Grigore de Nazianz”
„Situaţia românilor din Transilvania în perioada 1894-1918”
și „Tănase Todoran, icoană vie a credinței și a istoriei neamului”
 Erau trei studii de căpătâi, ca o adevărată lucrare de licență notată cu 10, studii care au consacrat pe deplin pe „Morariu Iuliu-Marius, student, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, anul II”, un colaborator prețuit al noii reviste „Sămănătorul” aflată la al 8-lea număr.
 Părintele Maxim Morariu
De atunci, până la terminarea facultăților, absolventul MAGNA CUM LAUDE Morariu Iuliu-Marius, a scris în anul 2012, numeroase studii de religie din care am publicat parțial sau integral 10 articole și o recenzie de carte. În anul 2013, s-au publicat 12 articole din care două recenzii de carte și unul despre „Aniversarea C. N. ,,George Coşbuc”, Năsăud”. În anul 2014, ne trimite 7 articole, lansează cartea - „Habet sua fata libelli!” tipărită la Editura „Sămănătorul Tismana” și aduce colaboratori alți studenți (Ionuţ Hens, Grigore-Toma Someșan, Elena Oneţiu) din UBB Cluj-Napoca, printre care și Silviu Aurelian Jimborean student cancelar al universității, care va scrie lunar câte un articol pentru „Sămănătorul”. În anul 2015, cu toate preocupările legate de vizita, pentru merite deosebite, la Sfântul Mormânt  din Ierusalim, acordată la sfârșitul studiilor, de acum Părintele Ieromonah Maxim Morariu, continuă activitatea la „Sămănătorul”: „O dispută dogmatică”, „Publicistica lui  George Coşbuc”, Recenzie Ulmeni Maramureş”, publicând și cartea ”Sf. Constantin Brâncoveanu” despre care am scris, incluzând și „Balada lui Brâncoveanu”  în „Sămănătorul”, nr. 4, anul 2015.
Inclus în colectivul de redacție al revistei „Sămănătorul”, Părintele Ieromonah Maxim Morariu rămâne un exemplu de erudit precoce și un reper moral pentru revistă și orașul Tismana pentru care se roagă în general dar și punctual, cum a fost cazul accidentării dragii și harnicei mele soții imobilizată la pat cu luxație gravă.
Pentru întreaga activitate la „Sămănătorul”, Părintele Ieromonah Maxim Morariu va fi luat în discuția Comitetului Director al Asociației „Sămănătorul Tismana” pentru a primi MEDALIA CU BREVET și INSIGNA „Sămănătorul” alături de președintele Doru Dinu Glăvan și secretarul Benone Neagoe din conducerea UZPR - Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România care au reușit, după mulți ani de trudă, ca activitatea jurnalistică să fie recunoscută ca act de creație de către Parlamentul României.
Nu ca o recompensă pentru Rugăciunea către Dumnezeu sau PREMIUL 2015, acordat de UZPR mie, se medaliază acești români patrioți ce nu pun pe primul plan interesul personal, ci, pentru activitatea lor de propășire a neamului românesc din care fac parte.
Sugerăm noii conduceri executive și legislative a orașului Tismana să ia în calcul  finanțarea unei vizite la Tismana a Părintelui Ieromonah Maxim Morariu în anul 2016, pentru contribuția sa scriitoricească deosebită, a promovării revistei și a editurii Semănătorul și, în consecință, a  orașului Tismana în cele mai înalte medii ortodoxe și așezăminte cultural-educative din Cluj-Napoca, Bistrița Năsăud dar și peste hotare, la Ierusalim, în Liban sau la  Patriarhia sârbă din Belgrad.

A consemnat Nicolae N. Tomoniu
Tismana, 9 iunie 2016