Faceți căutări pe acest blog

duminică, 29 iulie 2012

Şcoala românească nu „scoate tâmpiţi”!


Şcoala românească nu „scoate tâmpiţi”!
Citiţi editorialul care va apare marţi, 31 iulie 2012,  în revista „Sămănătorul”
.
Contra urii, paranoiei şi demagogiei politice,
alimentate de presa vândută, să ne îndreptăm:

SPRE LUCRURI NORMALE


Prin evenimentele politice recente faptul este confirmat: România, prin conducătorii ei politici s-a împărţit în două-trei găşti de îmbogăţiţi în timp ce în marea masă a poporului sărăcit, fiecare individ îşi caută propria salvare prin genocidul instalat de vreo câţiva ani.
La data când scriu acest editorial, sâmbătă, 28 iulie 2012, nu cunosc rezultatul referendumului privind demiterea lui Băsescu, preşedintele căruia  îi  aparţine sintagma “şcoala românească scoate tâmpiţi”, după ce clamase timp de opt ani, “reformarea statului român”, a şcolii, a sistemului de sănătate şi a altor sectoare vitale ale ţării, ce au fost puse pe butuci.
 Faptul că acesta a declarat public - împotriva constituţiei care apără cetăţeanul - că statul român nu este dator să aibă grija “tuturor” (ceea ce este halucinant şi unic în lume!) nu cred că a aţâţat atâta lume încât să se treacă pragul electoral parşiv acceptat. Ne-am aştepta la o replică pe măsură de la cei batjocoriţi de Băsescu: ţigani şi ţigănci împuţite, găozari, tonomate, mămici şi bebeluşi, pensionari, bugetari puturoşi, profesori din şcolile de azi care produc tâmpiţi sau poliţişti care au îndrăznit să strige contra lui. Oare, se va produce?
Ar fi un pas înainte demiterea unui preşedinte pentru care poporul, nu reprezintă nimic mai mult decât o vorbă bună de spus în campania referendumului.
Dar dacă preşedintele Băsescu nu va fi demis?
Indiferent ce se va întâmpla, este evident că am ajuns la o lehamite tot aşteptând măsuri de redresare a crizei economice de la politicieni. Este fără însemnătate care vor fi aceia care vor conduce în viitor România cuprinsă de cancer şi datoare decenii de acum înainte.  Nu putem supravieţui într-o Europă antisocială. Sau cel puţin aceasta este impresia intrată în spontanul maselor, din Spania până în Grecia, din România până în Franţa.
Şi atunci ce-i de făcut? Doar noi, România profundă, vom avea de suferit!
Revista “Sămănătorul” îşi propune ca pe lângă menirea sa de promovare a creaţiei literare inedite şi mai ales de debut literar, să includă în paginile sale momente şi exemple de mare impact educativ, din şcoala românească. Dacă în ultimii ani sistemul educativ a degenerat din cauza unui guvern iresponsabil, să punem umărul la redresarea lui dacă noul guvern asta promite.
Pentru că promisiunea lui nu face doi bani fără o acţiune hotărâtă a poporului. Orice ţăran ştie că nu-şi poate asigura viitorul copiilor săi fără învăţătură iar ideea generată la nivel de mass-media, prin care poţi să reuşeşti în viaţă prin şmecherii, hoţii şi gudurare pe lângă cei cocoţaţi politic în domeniile vieţii economice trebuie să dispară.
Această atitudine nu este uşor de îndepărtat şi nu va dispare decât dacă va deveni un fenomen de masă. Îmi fac datoria de a semnala faptul că în şcolile unde a fost implantată o sămânţă sănătoasă de instruire şi o atitudine adecvată faţă de învăţătură, lucrurile decurg normal şi aceste şcoli, departe de a “scoate tâmpiţi”, sunt un pilon important în strategia de care vorbesc.
 În anul 2002, am amenajat, la şcoala Pocruia-Tismana, primul laborator de informatică din zona Tismana şi am realizat primul site al unei şcoli dintr-un sat al regiunii muntoase a judeţului Gorj. Cu timpul, acest laborator s-a modernizat cu toate că eu am ieşit la pensie. Sămânţa a prins aşadar roade şi astăzi, prin grija fostei directoare Florentina Grindeanu, (profesoară de lb. română!) 15 calculatoare, legate într-o reţea locală şi cu acces Internet, fac ca instruirea din acel sat să nu fie cu nimic mai prejos ca una din marile centre urbane!
Tocmai de aceea, considerăm că o revistă de cultură de astăzi nu poate rămâne departe de cuceririle tehnice ale sistemul global de informatizare şi în consecinţă, prezentăm pentru prima dată de la apariţia revistei “Sămănătorul”,  câteva pagini cu fragmente dintr-un volum vizând programarea în Turbo Pascal şi legături spre site-uri cu tematică de specialitate: limbajul HTML, lecţii pentru Visual Basic, realizarea unui site.
Dar nu numai atât. La  cerinţa mea, ing. Antonio Tomoniu, preşedintele asociaţiei “Dorna Tismana” ne pune la dispoziţie alte pagini, prin care se prezintă, atât elevilor cât şi profesorilor, un instrument extrem de util pentru învăţarea diverselor discipline de învăţământ: pachetul UnivTest Generator Pro, în stare să creeze în doar câteva minute, teste folositoare atât elevului cât şi profesorului dornic de a pune la dispoziţia elevilor săi o metodă modernă de învăţare.
 Consider că prin folosirea acestor tehnici, vom putea să integrăm România la sistemul mondial de învăţământ, care tinde să devină prin individualizare şi instruire complementară un sistem ultra-performant, adaptat provocărilor crizei economice mondiale şi schimbărilor climatice cărora trebuim să le facem faţă din ce în ce mai intens.
 Trebuie în egală măsură să demonstrăm conducătorilor vremelnici, de la noi din ţară şi din lumea largă, că soarta lumii nu constă în demersurile lor propagandistice ci în instruirea şi vitalitatea popoarelor lor. Pentru ca niciodată pe glob, vreun dictator paranoic să nu eticheteze şcoala tării lor ca o instituţie a statului care “scoate tâmpiţi”!


Prof. Nicolae N. Tomoniu
Articol scris pentru revista Sămănătorul