Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 octombrie 2013

Florian Văideianu - Renaşterea


Scriitorul Dumitru Dănău (în mijloc) la o lansare de carte a Editurii "Semănătorul"

RENAŞTEREA


Cu sapa în mână, printre rândurile de cartofi, Paraschiva tăia de zor buruienele, adunând totodată şi „goangele”, care mâncau bietele frunze, lăsând prăpăd în urma lor. Lumea zicea că au fost aduse de americani, cu avioanele, dar cine ştie…
Cam pe la prânz, femeia simţi o durere, aşa ca o tăietură peste şale, deşi era încinsă bine cu brăcirile. Lăsă sapa din mână şi se grăbi spre casă. Bănuiala că îi venise sorocul să nască se adeverise.
Femeia era din Câmpofeni, născută Rădoi, sora învăţătorului Ion Rădoi. Se măritase cu Constantin, croitor în sat, cu care mai avea patru fete, doi – o fată şi un băiat – plecaseră la Domnul de mici.
El venise din Rasova, coborând pe Jaleşul plin de pive, ce prelucrau dimia, acţionate de apa limpede şi repede, care le mângâia cu sunetul acela de „piv – piv”, de unde le venea şi numele.  Om harnic, învăţat cu munca de mic – ca toţi ţăranii acelor timpuri grele – atins şi el de criza anilor 1929 – 1933, este forţat de împrejurări să plece în căutare de lucru, pentru a-şi putea întreţine familia. Ajutat de omul politic Grigore Iunian, pleacă în Basarabia, sperând într-o reuşită. Migraţia omului în căutarea unei soluţii de existenţă a fost şi va fi perpetuă.  Dumnezeu îl ajută şi se angajează gardian la închisoarea din Bălţi. Cu un salariu fix şi destul de bunicel Constantin scapă de necazuri.
22 octombrie 2013, la Tismana
Odată, când a venit acasă, într-o permisie i-a spus nevestei:
― Nu te las până nu îmi faci un băiat! Numele Dănău, nu se va pierde.
Chemată grabnic, moaşa, Maria Popescu (străbunica celui ce mai târziu va fi conf. univ. dr. Ion Popescu Brădiceni), se şi apucă de treabă. Încălzi apa, pregăti prosoape curate şi începu să şteargă fruntea, plină de sudoare, a bietei femei, care ţipa, chinuită de durerile facerii. Aşa a lăsat Dumnezeu să vină omul pe lume.
Într-un târziu, sleită de puteri, Paraschiva întrebă cu glas scăzut:
― Ce este moaşă, fir-ar alimănit, că nu mai ieşea?
― Băiat!
― Of, Doamne! Cum zici mata să-i pun numele?
― Mitu, ca pe fiu’ meu, că este şi învăţător şi ofiţer.
Orice renaştere trece prin moarte. Mitu, fiul moaşei Maria Popescu, moare pe front în cel de al II-lea Război Mondial, apărând pământul ţării sale.
Mitu, cel născut, devine învăţător, profesor şi ofiţer. Astăzi este colonelul în rezervă şi cunoscutul scriitor Dumitru Dănău.

                                             Florian Văideianu
                                                     Jurist