Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Ion C. Gociu - Absurditățile unei legi controversate




Câine rasa Border collie, folosit la întors/adunat turma.
Poposește numai lângă cioban și adună oile, inclusiv pe cele culcate prin tufe, unde i se face semn.
ABSURDITĂȚILE  UNEI  LEGI  CONTROVERSATE
- Părerea unui fost vânător -

În viața mea - de bărbat matur - am deținut armă de vânătoare timp de 32 ani. Pe vremea aceea pădurile și crângurile erau pline de căprioare, iepuri, fazani, potârnichi și vulpi. Fiecare vânător era obligat să predea anual o cotă de 10 piei de câine și 20 perechi picioare de cioară, să presteze muncă la adunat de fân/frunză și punerea lor în hrănitori.  Dacă nu te conformai, plăteai o taxă în locul lor.
 Atunci, în Dictatura Comunistă n-aveai voie să împuști un câine care avea o bucată de lemn atârnat de gât, fiindcă era ciobănesc și inofensiv pentru om. Te lătra, îți sta în față dacă mergeai spre stână/turmă, dar nu te ataca ci, te lătra. Am fost pus într-o asemenea situație. Necuvântătorul aștepta ordinul stăpânului. Datorită jujeului purtat permanent, câinele respectiv nu poate alerga vânatul.
 Ce nesăbuință trece acum la unii prin capete ? Pădurile sunt pline de câini vagabonzi, periculoși pentru oameni și animale și domnii parlamentari amatori de carne de căprioară (nu de la cele din cabinete mă refer) se agață de câinii ciobanilor, de Ciobănescul carpatin și mioritic, rase aparte, recunoscute chinologic internațional pentru paza turmelor de oi.
Parcă oierii ar fi niște inconștienți și ar ține pe cheltuială mai mulți câini de câți au nevoie, legiuitorul  grijuliu le-a stabilit numărul și amenda pentru nerespectarea prevederii legale. „Masele de vânători în continuă creștere”[1] au hotărât să fie o asemenea prevedere.
Culmea nesocotinței este și prevederea de a interzice, tot prin lege, chiar   proprietarilor de pășune, ținerea oilor în saivane toată iarna și scoaterea lor o lună din primăvară, până la Paște. Dar friptură de miel, rumenă din cuptor, ar mânca!
Ați auzit de transhumanță și importanța ei, domnilor care faceți și desfaceți legi cum s-a lăudat doamna Cristina Anghel învățătoarea/profesoară și ce titluri o mai avea de când a ajuns senator, aceea care a stat în „greva foamei” ca poetul indian Mahatma Gandhi, ciobanilor protestatari, etichetați de domnia sa proști? Dacă nu, în iarna aceasta, până la Paște, aveți timp! Aș face-o eu, dar umplu revista cu istoria și importanța acestui fenomen specific oierilor din Europa și împământenit de mii de ani și pe tărâmurile noaste.
 Cu durere în suflet mă uit la cine ne HOTĂRĂȘTE SOARTA!... Și încă ceva și mai și... Inițiatorii Legii dau voie la fitecine ce poartă armă să intre în pădurea mea și să facă ce dorește, chiar observatoare pentru pândă, ca în cabinetele lor unde predomină secretare (femei cu picioare  frumoase), dar proprietarul, că-i cioban,  n-are voie să pășuneze/plimbe – lucru ce  este imperios necesar și iarna - turma lui pe aceste locuri!
 Doamne ferește! …Citești în lege și nu-ți vine să crezi că-i adevărat.
 Ce v-ați face domnilor vânători/parlamentari dacă ați merge în Canada și după modul cum gândiți, ați intra/trece, chiar fără armă, printr-o pădure proprietate privată!? Vă spun eu, că am trăit și pe acolo vreo patru ani și am aflat. Nu intrați, pentru că... cine a intrat n-a mai apucat să iasă! Acolo legea proprietății se respectă cu sfințenie de vreo 200 de ani încoace.
 În încheiere, că tot este sezonul de vânătoare - primiți un sfat de la un om de rând:
Opt vânători și peste 150 de victime cinegetice
 Dați-vă bine pe lângă Ion Țireac (că doar sunteți aleșii neamului) să vă invite unde nelipsit participa și Ady Năstase, când călărea pe cai mari,[2] să mergeți la Balc (ați auzit/știți  al cui a fost!?) unde anual, fără discernământ,  se săvârșește un adevărat MĂCEL în rândul necuvântătoarelor! Până acum  n-am perceput de vreo atitudine cu adevărat vânătorească,  de milă și protecția faunei din partea domniilor VOASTRE.
          Doar puțini iubitori de animale au protestat, dezorganizat și inutil, în anul 2012.
UN SFAT PENTRU ALEȘII NEAMULUI:
 Iepurii, înainte de a-i frige, să-i macerați vreo două-trei zile, cât stați cu treburi pe la cabinete și în vacanță, apoi, după ce-i jupuiți să-i fezandați ca să capete gust aromat pe măsura aplauzelor de desfătare date pentru realizările din acest an,  că de… tot într-o veselie, înainte de Crăciun, v-ați acordat și pensii speciale, motivând repararea nedreptății și ca măsură de prevedere pentru bătrânețe, fiindcă statul nerecunoscător nu vă ia în calcul la pensie anii de efort/surghiun parlamentar!
 Deci, „Sacrificiul  de a fi devenit obligatoriu senator/deputat fără sâmbrie, acum trebuie răsplătit cu vârf și îndesat”.
 …Nu de alta, dar de atâta extaz să nu vi se aplece!...
Vezi-îi Doamne, că proști ne mai cred!
     Crăciun fericit !
                  Ion C. Gociu



TION, Știrile județului Timiș online 26.01.2015
„Două rase de câini din România au fost omologate si recunoscute oficial la Timişoara.
Scris de M. Hoster - Timişoara a oferit mişcării chinologice din România bucuria confirmării omologării primelor rase de câini româneşti. Sâmbătă, aici a avut loc vizionarea finală a acestor rase, de către o comisie a Federaţiei Chinologice Internaţionale, în vederea omologării şi recunoaşterii definitive a ciobănescului românesc mioritic şi a celui carpatin.”


 Oieritul: o ocupație milenară. Imagini.








LUPII – Să învățăm de la ei…???

IMPRESIONANT!!!! O imagine cât un milion de cuvinte!
Administratorii paginii de Facebook a Parcului Natural Vânătorii Neamț au postat o fotografie impresionantă cu o haită de lupi. Imaginea, care face cât un milion de vorbe, are următoarea explicație scurtă: „Primii trei lupi sunt cei mai slabi și bolnavi.
Ei imprimă ritmul de mers întregii haite. Dacă ar fi invers, ei ar rămâne în urmă și vor pieri. In caz de ambuscadă, ei sunt primii sacrificați. Mergând în față, aceștia bătătoresc poteca prin zăpadă, pentru a economisi puterile celor din urma lor.
Sunt urmați de cinci lupi puternici care formează avangarda, iar în mijloc se află averea haitei – 11 lupoaice.
Apoi, alți cinci lupi care formează ariergarda.
Și ultimul, aproape izolat de haită, este conducătorul. El trebuie să-și vadă toată haita, pentru a o controla, dirija, coordona și a da comenzile necesare”.

Autorii postării adaugă faptul că, aceasta a fost preluată de pe pagina de Facebook Andrey Matveev și tradusă din limba rusă în limba română, iar fotograful care a realizat spectaculoasa poză, undeva – în Siberia – este Chadden Hunter/BBC NHU.

ȘI OILE ... Mai e valabilă sintagma ”ești prost ca oaia ?
Altă imagine de pe Facebook:
Știu oare parlamentarii că există inteligență și la animale ? Ca și la lupi, berbecul lasă înaintea lui o oaie care impune ritmul...

[1] Argument copiat din Legea vânatului.
[2] Participant la elaborarea proectului legii respective