Faceți căutări pe acest blog

duminică, 8 noiembrie 2015

Alex Berca - 175 de ani de la nașterea lui Petru Poni

4 ianuarie 2016
175 de ani de la nașterea lui Petru  Poni întemeietorul școlii românești de chimie

  
   La 4 ianuarie 1841 s-a născut la Săcărești, comuna Cucuteni de lângă Târgu Frumos, județul Iași, Petru Poni – cel ce avea sa devină peste ani părintele învățământului chimic românesc.
Fiu de țăran răzeş, încă de mic copil a fost atras de cuvântul scris și de dorința de a afla și de a înțelege frământările vieții sociale în care trăiau diverse categorii sociale. Pe parcursul evoluţiei sale educative s-a dovedit a fi un elev și un student cu multe calități deosebite.
   După absolvirea cursurilor școlii din Târgu Frumos și pe cele ale Gimnaziului Central din Iași (1852-1859), Petru Poni îşi începe viaţa profesională ca student la Facultatea de Drept şi Litere din cadrul Universităţii din Iași; apreciat fiind pentru unele dintre studiile sale în domeniul chimiei şi fizicii, i s-a acordat  o bursă și a plecat la studii la Paris,  unde și-a concentrat studiile specializându-se în chimie, fizică si mineralogie în cadrul celor mai renumite instituții de învățământ din capitala franceză (College de France și Sorbona).
  După terminarea studiilor, l-a întoarcerea în țară s-a angajat ca profesor la Liceul Național (1865), iar din anul 1866 a predat chimie și fizică în cadrul Școlii Militare din Iași.
   Începând din anul 1878 a fost numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași unde a predate timp de 33 de ani pregătind multe serii de specialiști în domeniul chimiei și mineralogiei.
   Petru Poni a fost unul dintre pionierii chimiei românești fiind considerat întemeietorul acestei școlii. Printre primele sale merite în domeniul învățământului universitar sunt cele referitoare la întocmirea primelor manuale de fizică și chimie în limba română și a primelor laboratoare din aceste domenii.
  Generațiile în vârstă și unele mai tinere au folosit mulți ani aceste manuale deosebit de bine întocmite și care au constituit baza educației chimiei și fizicii în universitățile românești.
  Activitatea de cercetare a lui Petru Poni s-a materializat prin  studiul a peste 80 de minerale culese din diverse zone ale țării și descoperirea unor noi minerale.  
  Printre lucrările de specialitate publicate de profesorul Petru Poni se numără:
         - „Cercetările asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broșteni” (1882),
         -„Mineralele de la Bădeni-Ungureni” (1885),
         -„Fapte pentru a servi descrierea mineralogică a României”  (prima             monografie asupra mineralelor din țara noastră – 1900).
         - Cercetarea apelor minerale din țară și
         - Observații meteorologice asupra regiunii Moldovei.
  De asemeni unul dintre succesele deosebite în domeniul tratamentelor medicale prin cure balneare s-au regăsit în staţiunea balneară Amara din judeţul Ialomiţa, ale cărei efecte terapeutice au fost descoperite de Petru Poni. De peste 127 ani această stațiune este vizitată în fiecare  vară de sute de turişti din țară și de peste hotare, care  vin pentru tratament; puţini sunt însă cei care cunosc istoria acestui loc cu ape binecuvântate, descoperite de chimistul ieşean Petru Poni.
 Un alt aspect al vieții sale științifice se referă la colaborarea și înființarea unor societăți științifice în România:
-        Societatea română de științe (1890)
-        În 1897, Petru Poni și Anastasie Obregia au inaugurat, în noua clădire a Universității din Iași, un laborator de chimie, după model german.
-        A participat la crearea Societății de științe generale (1900). 
-        În 1903 Prof. Petru Poni a introdus un nou curs: Studiul chimic al petrolului și a elaborate lucrarea: „Cercetări asupra compoziției chimice a petrolurilor române” (1903).
-        A participat la reorganizarea vechii „Societăți de Medici şi Naturaliști din Iasi”.
-        A fost totodată membru fondator al publicației științifice „Annalles Scientifiques de l’Universite de Jassy” — prima revistă universitară ieşeană de circulație europeană.
-        Pentru meritele sale în domeniul științei a fost primit cu multe onoruri  și deosebite recomandări, ca membru al Societății de științe naturale din Moscova (1910).
   La 30 iunie 1879, Academia Română i-a acordat titlul de membru al Academiei și ulterior a devenit Președintele Academiei Române în două etape: 1898-1901 și apoi în perioada 1916-1920.
   În anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris.
   În plan politic Petru Poni s-a remarcat ca unul dintre membrii marcanți ai Partidului Național Liberal (P.N.L.) din aceea vreme. În anul 1884 s-a alăturat grupării politice formată din „liberalii sinceri” conduși de George Vernescu (1829-1900) și conservatorii lui Lascăr Catargiu (1823-1899)-Partidul Liberal-Conservator. După o scurtă perioadă petrecută în rândurile acestei formațiuni politice revine în rândurile P.N.L.
  În mai multe rânduri, a fost ales, deputat și senator.
  A deținut în trei rânduri funcția de Ministru al Cultelor si Instrucțiunii:
-        21 iulie – 26 noiembrie 1891;
-        4 octombrie 1895 – 21 noiembrie 1896;
-        24 octombrie – 29 noiembrie 1918).
  De asemenea, Petru Poni a îndeplinit și funcția de primar al municipiului Iași în perioada 9 aprilie – 11 iulie 1907 si 1922.
     Din 1880, Petru Poni și familia sa a locuit în imobilul de pe strada M. Kogalniceanu, nr 7B. Casa construită în 1839 de către mitropolitul Moldovei Veniamin Costachi și care a găzduit în 1918 colecțiile Bibliotecii Academiei Române. În prezent în această casă se găsește Muzeul “Poni- Cernătescu”.  Parcul casei cu foișorul său, numit si „chioșcul poeziei” – obiectiv reconstruit în anul 1995  este de multe ori menționat de către diverși autori  întrucât aici erau citite versurile scrise de Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni, și care oferă un farmec și o istorie aparte a acestei clădiri istorice.
   În anul 1911, la 70 de ani, Petru Poni s-a pensionată si la 2 aprilie în 1925 după 14 ani, a încetat din viață, fiind înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași.
De numele marelui savant Petru Poni, sunt legate astăzi diverse Instituții de învățământ și cercetare printre care Colegiul Tehnic din Onești, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași, Liceele Tehnologice din Iași și București precum și diverse concursuri și Olimpiade pentru elevi la nivel național și regional.                          
                                                                         Dr. Alex Berca
                                                                                SUA