Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 august 2013

Festivalul de la Tismana – Clarificări şi rezultate




Festivalul "Tismana 2013" – Clarificări şi video-liste cu rezultatele
Imagine prelucrată digital pentru a se pune de acord pliantul festivalului cu bannerul...


Dacă în privinţa numărului de ediţii (46) ale acestui festival lucrurile au rămas bătute în cuie, mai rău stă Tismana cu denumirea festivalului, care se tot modifică de la an la an, în funcţie de cine scrie pliatul şi … bannerul ediţiei. Adică aceea fâşie lungă de pânză cerată de tip publicitar care arată turistului dar şi ţăranului venit la „bâlci” să-şi cumpere „ţoale pentru la iarnă”, ce manifestare culturală are loc de Sântămăria Mare la Tismana.    

Calculul numărului de ediţii.

Monografia oraşului Tismana dă - printre alte calcule - şi formula de calcul a ediţiei actuale ştiind că prima ediţie a avut loc în anul 1966. Avem deci:
Din anul 1966 şi până în 2013, avem 2013-1966=47 ediţii. Adăugăm şi ediţia 1966, pentru că şi în acel an a avut loc festivalul.
Sunt deci 48 de ediţii dar în anii 1990 şi 1991 nu s-a organizat „festivalul” tradiţional ci doar bâlciul şi manifestări cultural artistice cu formaţii locale.
În consecinţă, au avut loc doar 46 de ediţii tradiţionale ale Festivalului cântecului, dansului şi portului popular „Tismana”.

Ce este festivalul?

Conform DTM - Dicționar de termeni muzicali, dicţionar de tip specializat, cu autor, Academia Română, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, Editura Enciclopedică, 2010, festivalul muzical este definit astfel:
festival, eveniment artistic naţional sau internaţional, în cadrul căruia se întâlnesc formaţii şi solişti de prestigiu.
Conform DCR2 - Dicționar de cuvinte recente, ediția a II-a, tip specializat, autor: Florica Dimitrescu, Editura Logos,  1997, a apărut recent şi termenul festivalul-concurs:
festivál-concúrs s.n. (artă) Festival în cadrul căruia are loc și un concurs ◊ „Miercuri a început la Târgoviște cea de a treia ediție a popularului festival-concurs de romanțe «Crizantema de aur».” Sc. 29 X 70 p. 3. ◊ „La Suceava se desfășoară cea de a treia ediție a festivalului-concurs de etnografie și artă populară [...]” R.l. 22 VI 74 p. 2.
Dar termenul „festival” este uzual gândit şi vorbit, după DEX '98 - Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, tip oficial,  autor: Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998. Acesta spune:
FESTIVÁL, festivaluri, s. n. Manifestare artistică (muzicală, teatrală etc.) cuprinzând o serie de reprezentații și având caracter festiv. – Din fr. festival.

  Care este adevărata denumire pentru festivalul de la Tismana? Puţină istorie.

Încă de la înfiinţarea festivalului  în anul 1966 şi până în anul 1989, s-a folosit denumirea „Festivalul Cântecului, Dansului şi Portului Popular de la Tismana” însoţită de precizarea „Tismana – Număr ediţie”, sau numai numărul ediţiei. Se subînţelegea atunci că festivalul era destinat tuturor artiştilor din regiunea Oltenia. Cităm din Monografia oraşului Tismana:
„Prin anii 1957-1962 propaganda comunistă era foarte puternică iar colectivizarea agriculturii întregii ţări se încheiase. Pe lângă munca propriu zisă, salariaţii erau implicaţi şi în diverse forme de activităţi cultural-artistice.  Fiind o noutate, salariaţii participă cu interes, mai ales că unii din salariaţi erau „viorişti” din Mahalaua Tismanei, alţii „jucau jocuri populare de când lumea”, din părinţi în părinţi iar pentru a crea un text sau o poezie adecvată găseai imediat un „talent nedescoperit”.
Ceea ce este interesant în mişcările artistice de atunci, este că geniul poporului român a reuşit să sufoce propaganda sovietică şi tradiţia românească să treacă în planul întâi. Cântecele revoluţionare păleau în faţa versurilor umoristice ale brigăzii artistice. Şi asta cu atât mai mult cu cât versurile erau puse pe muzică populară, nu pe marşuri comuniste mobilizatoare. Treptat, activităţile artistice au devenit din unealtă de propagandă a partidului, într-o mişcare de masă care revigora tradiţiile şi obiceiurile poporului român.
1958. Formaţia de dansuri a CFF Tismana,
la Baia de Aramă pentru sărbătorirea zilei de 23 august
 Bărbaţii de la stânga la dreapta:
Savu Stanciu, Matei Junilă, Octavian Kilom, Ion Bobei, Mihai Lupu
Spectacolul cel mare al formaţiilor artistice ale CFF Tismana,  a avut loc la „canton”. Era terenul care fusese odinioară folosit pentru utilajele cu care se întreţinea şoseaua Târgu-Jiu - Baia de Aramă. Aici a fost amenajată o scenă în aer liber iar la spectacol, „Brigada artistică” a cucerit atât de multe laude de la mai marii vremii încât, organizatorul Nicu Dobrescu a fost avansat „la raion” (formă administrativă similară judeţului), la Baia de Aramă”
Polina Manoilă (n. 4 nov.1945, sat Vâlcele-Tismana, Gorj) s-a lansat în anii 1958 -1960, când formaţia de dansuri a „CFF” Tismana a fost cuplată cu taraful cooperativei „Arta Casnică” Tismana formând un ansamblu folcloric redutabil. Intre anii 1960-1965 au loc numeroase turnee în localităţile Olteniei. La festivalul regional de la Craiova, iese în evidenţă solista Polina Mănăilă din Vălcele-Tismana. In anii 1966-1967 participă la primele ediţii ale Festivalului cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc de la Tismana. În anul 1968, colaborând cu Ansamblul Tineretului și Studenților a luat premiul I la Festivalul Tineretului și Studenților de la Sofia. În urma unui concurs, a fost angajată permanent în Ansamblul „Doina” al Armatei, primind în anul 1975, Meritul Cultural clasa I. Conform "Statutului comunei Tismana" întocmit de Nicolae Tomoniu, aprobat de Consiliul Local în anul 2000, valabil şi astăzi, în Art. 4.(1), printre alte criterii se specifică: "Se mai acordă titlul de « Cetăţean de Onoare » al Tismanei şi  persoanei care la naştere a avut domiciliul în comuna Tismana şi a obţinut un titlu de onoare la nivel naţional".
Prin aceste manifestări artistice de la Tismana şi înfiinţarea un mare festival folcloric, partidul dorea şă contracareze pelerinajul la Mânăstirea Tismana.
După debusolarea postdecembristă din anul 2000 şi 2001, festivalul de la Tismana este reorganizat tot la nivel de „regiune”, cum fusese pe vremuri.
În anul 2004, pe afişele festivalului se putea citi: Festivalul-concurs al “Cântecului, jocului şi portului oltenesc”,  Tismana 2004
Organizatorii incluseseră sintagma „oltenesc” având în vedere că regulamentul festivalului încă păstra deschidere către întreaga regiune Oltenia: „Sunt invitaţi la concurs, interpreţi din Gorj şi judeţele Olteniei.” In afară de aceasta se mai preciza în  regulament şi secţiunea „Rapsozi” (peste 45 de ani, cu sau fără acompaniament propriu)
Pe banerul din anul 2004 de pe scena festivalului se putea citi însă „Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Gorjenesc”, formulă preluată şi în anul 2005.
Privitor la port, o perioadă s-a adăugat şi sintagma „popular”, spre exemplu:  „Festivalul Cântecului, Dansului şi Portului Popular Gorjenesc” – Tismana, anul, ediţia, uneori lipsind fie anul, fie ediţia. În regulament s-a păstrat însă invitaţia şi pentru interpreţii din alte judeţe care au câştigat chiar şi premii. Spre exemplu, Alina Darap (Mehedinţi) a câştigat anul trecut premiul al II-lea, în anul 2011, Marian Medregoniu, Baia de Aramă, acelaşi premiu iar Livia Celea din Filiaşi-Dolj, premiul I.
Bannerul aşa cum a fost afişat pe tot parcursul festivalului

În acest an s-a folosit pentru pliantul publicitar denumirea: Festivalul-concurs al “Cântecului, jocului şi portului GORJenesc”,  Tismana 14-15 august 2013, ediţia a 46-a iar pe banerul din curtea şcolii primare o denumire de tot hazul, scrisă toată cu majuscule „ca nu cumva să se greşească” … dar ce te faci când nu ştii ortografia şi bagi ghilimelele pe unde apuci, „numai simetric să fie”:  
FESTIVALUL-CONCURS AL CÂNTECULUI
„JOCULUI ŞI PORTUL GORJENESC”

Nu ştim cine trebuie să fie acarul Păun pentru această gafă cu "jocului şi portul" dar cu certitudine, preşedintele şi secretarul Comisiei de Cultură a Consiliului Local Tismana au lipsit de la „pavoazarea” pentru festival!  

  Conform, dicţionarelor de tip specializat, amintite mai sus, scrierea  corectă pentru festivalul ca atare, ar trebui să fie cea originală, folosită încă din anul 1966: „Festivalul Cântecului, Dansului şi Portului Popular de la Tismana”.

Dacă ne referim însă la o ediţie precisă dintr-un anume an, după noile norme ale Academiei Române ediţia din anul 2013 trebuie scrisă astfel: Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc „Tismana 2013”. Această normă ortografică se observă şi în exemplele din DCR2 (dicţionar cuvinte recente) de mai sus, cu excepţia formulei la… modă, „festival-concurs”. Mai mult, sub această denumire este consemnat festivalul şi în broşura omagială „45 ani în slujba tradiţiilor culturale ale Gorjului, 1968-2013”, editată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
Ca atare în titulatura festivalului cu sintagma „festival-concurs” nu se justifică.  Într-adevăr are loc în ziua precedentă un concurs care s-a ţinut uneori la Târgu-Jiu, uneori la Tismana dar cuvântul „festival” este bine explicat în DEX’98 -   Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, acest dicţionar fiind de tip oficial iar ca autor are un grup de reputaţi lingvişti de la Academia Română.
În consecinţă, FESTIVÁL, festivaluri, s. n. Manifestare artistică (muzicală, teatrală etc.) cuprinzând o serie de reprezentații și având caracter festiv. – Din fr. festival
La Tismana, în ziua de 15 august a fiecărui an, au fost organizate mai multe reprezentaţii cu caracter festiv, adică un mare festival folcloric pentru că manifestările artistice au fost pe măsură:
- Gala soliştilor care au primit premii la un concurs folcloric din ziua precedentă, indiferent locul organizării lui;
- Recitaluri ale unor artişti de muzică populară consacraţi;
- Gala formaţiilor de dansuri populare care s-au remarcat la diferite concursuri pe plan judeţean, la festival pecetluindu-se ierarhia de juriu;
- Gală specială: fie a unui invitat de valoare naţională şi internaţională cum a fost anul acesta Polina Manoilă  fie gala formaţiilor lăutăreşti din zona oraşului Tismana.
Dacă mai adăugăm şi faptul că în ziua de 15 august este organizat în acelaşi loc un târg (bâlci) popular iar la Mânăstirea Tismana are loc hramul Adormirii Maicii Domnului, credem că suntem îndreptăţiţi a afirma că la Tismana nu are loc un simplu „festival-concurs” cum se poartă moda acum prin mai toate localităţile, ci un mare festival ce va împlini curând 50 de ediţii, cu adânci rădăcini în sărbătorile păstorilor de animale, un leagăn nesecat al folclorului din Jiul de Sus, adică al Gorjului.

-----

Urmăriţi gala premianţilor şi rezultatele concursului de preselecţie  pe YouTube.
În anul 2013 există trei liste video:

1. 2013 - Gala laureaţilor la Festival Tismana

2.
Tismana -2013 - Preselecţia artiştilor înscrişi la festival

3.
Recital Polina Manoilă