Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 august 2013

Lansările de carte ale Editurii Semănătorul la primăria sect. 2, Bucureşti

Primăria sect. 2 Bucureşti


Marţi 30 iulie  2013,  la Centrul socio-cultural „Jean Louis Calderon”,, în cadrul evenimentului cultural COLOCVIILE DE MARŢI, amfitrion dr. George Anca, a fost lansată cartea Elena Toma - Cartea fiinţei iertate.
Vă prezentăm imagini de la eveniment, ilustrând cu ele articolul "Cuvântul editorului" care prefaţează cartea ADRIAN-ŞTEFAN STOIAN - FRAŢII  DIAVOLULUI.
Viitoarea lansare va avea loc marţi, 27 august2013, la Centrul socio-cultural „Jean Louis Calderon”.


Pentru noutăţi vedeţi în dreapta caseta Geoge Anca blog
 

ADRIAN-ŞTEFAN STOIAN - FRAŢII  DIAVOLULUI


Prefaţa editorului


            Iată încă o carte inedită din seria cărţilor tipărite la editura „Semănătorul” Tismana, după poeziile dr. Doru V. Fometescu, poezii de „factură filosofică şi de inspiraţie fenomenologică” şi după studiul Elenei Toma – „Cartea fiinţei iertate” - pe tema religiei, într-o altă manieră decât cea… religioasă: cea psihologică sau filosofică.
            Ineditul cărţii lui Adrian-Ştefan Stoian nu constă în abordarea unor concepţii filosofice. De ştiința generală a lucrurilor, principiilor și cauzelor se ocupă academicienii şi – din nefericire – curtezanii literari, care folosind mijloace de creaţie literară se pun în slujba partizanatului politic şi economic.
            Autorul face parte din generaţia postdecembristă care a cunoscut „binefacerile” capitalismului sălbatic instalat de comuniştii vopsiţi şi oportuniştii de după ’89, care i-au spulberat toate visurile şi speranţele de a intra în viaţa activă după învăţarea unei meserii.
George Anca
            „Datorita schimbării de regim nu am mai putut fi angajat din lipsă de experienţă şi reduceri de personal la fabrică”, spune el cu amărăciune.
            După apusul regimului comunist, o generaţie fără perspectiva unei vieţi normale, cădea pradă reclamelor şacalilor capitalişti. Cei care aveau deja un loc de muncă, împrumuturile din bănci pentru locuinţă i-au făcut sclavi pe viaţă.
Aşa l-a primit capitalismul pe tânărul Adrian-Ştefan Stoian şi te-ai fi aşteptat că acesta să privească cu ură o astfel de orânduire. Ei bine, cu o luciditate extraordinară autorul îşi îndreaptă privirea „înapoi”, spre acei care au creat drama vieţii lui şi spre regimul comunist care se plia pe „noua orientare politică”. Asta declarau în emisiunile postului naţional de televiziune generalii de armată care apărau de zilele Crăciunului din ’89 „revoluţia română”.
Când s-a gândit să scrie această carte, autorul nu s-a gândit nici o clipă să devină un nostalgic al „iepocii ceauşiste” cum a ajuns din nefericire astăzi  moda. Ar fi putut - dacă „regimul” nu şi-ar fi dat duhul - să fie astăzi un textilist, în cadrul Fabricii Apaca, cu garsonieră de 9/5 metri asigurată, cu înscriere sigură pe tabelul cu buteliile şi cu cartelă de pâine, făină şi zahăr dată ca supliment la salariu.
Ori, pentru autor nu contează „ce-ar fi fost” ci priveşte în profunzime: cine sunt vinovaţii pseudo-capitalismului de astăzi? De ce „cei de ieri, sunt cei de astăzi” ne având curajul să condamne comunismul decât de ochii lumii prin cozile lor de topor?
Cum s-a putut crea acel „monstru, pe numele său, COMUNISMUL”, cum spune autorul? Ai putea crede că Adrian-Ştefan se repede cu vehemenţă, virulenţă, violență, înfocare, înjurături şi sabie scoasă contra „monstrului”. Ehei! Asta o face însuşi monstrul! Câte „opere literare”  sau articole zilnice nu vedeţi scrise de însăşi tovarăşii de altădată? Câţi strigă astăzi „hoţul”  fiind ei înşişi cei mai mari hoţi?
De o fineţe extraordinară şi cu un umor ce rar îl găseşti în literatura „cazonă” de azi, Adrian-Ştefan Stoian pune pe hâtie, fapte de viaţă comunistă, proverbe, atitudini şi  evenimente, atât din „iepocă” cât şi din timpurile  vitejilor „geto-daci”, traci, huni. Dar şi din întâmplările cu draci şi sfinţi, ba chiar şi cu Dumnezeu Tatăl şi Fiul.
Nu mai vorbim de muritori: Tudor Vladimirescu, Horia, Cloşca şi Crişan, Mihai Viteazul sau fauna mondială comunistă Stalin, Beria, Hrusciov, Gorbaciov, Ana Paucker, listă tip „CAP” cum scrie autorul.
Ineditul cărţii constă în faptul că o întâmplare cu oricare din aceste personaje, poate reală, poate nu, este o parodie ne mai întâlnită în literatura „cazonă”: reproducerea într-o manieră grotescă ale gesturilor, mișcărilor sau acțiunilor personajelor amintite, nu le aparţine de fapt, ele sunt reîncarnări ale unor contemporani care se zbenguie zi de zi prin mass-media şi printre noi, cu tot atâtea faţete câte are „monstrul, pe numele său, COMUNISMUL”.
Nu-i deloc greu să recunoşti braţele fiarei: cârnii, tălpenii, rizestii, arnăuţoii sau busuiocii securişiti din preajma lui Tudor Vladimirescu sunt cât se poate de reali, contemporani cu noi, cum de altfel însuşi Tudor ne e contemporan, precum Hristos, Dumnezeu sau Lucifer.
Ca să nu uităm asta, autorul se adresează obsedant şi chiar dacă cineva superficial ar zice deranjant, e nevoie mereu a ne aminti că noi suntem „Dragi tovarăşi şi prieteni, cetăţeni ai Erei Post Comuniste”     
Acesta este laitmotivul folosit de autor ca un fel de strigăt mocnit de revoltă: oare nu vedeţi „Dragi tovarăşi şi prieteni, cetăţeni ai Erei Post Comuniste” că ceea ce este  mai rău din evenimentele istorice ni se întâmplă şi acum?
Am exclus istoria din unele clase de şcoală pentru a risca să o repetăm? Se pare că monstrul comunismului mondial asta vrea!

Nicolae N. Tomoniu, director editura „Semănătorul”

 


 Vedeţi alte imagini pe blogul dr. George Anca:

Pentru noutăţi vedeţi în dreapta caseta "George Anca blog"
http://georgeanca.blogspot.ro/2013/08/colocviile-de-marti-august-septembrie.html