Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 iulie 2014

Florian Văideianu - La podul lui Bobolin



 La podul lui Bobolin


― Mă, vezi să nu te opreşti până la şcoală, să rămâi gură-cască pe drum, cu toţi nărozii, că dracu te ia! Uite, aici stau şi mă uit după tine… O fi ştiind mamă-sa ceva. Cu ghiozdanul în spate, îmbrăcat frumos în costum de cangăr, cusut la unu în mahala, croitor renumit, Milu – elev în clasa a IV-a, porni pe drum la vale, spre şcoala din Tismana. Mergea încet, fără chef, asta din cauză că nu învăţase lecţia la Agricultură şi ştia precis că învăţătorul, Brânzan îl „ascultă”. «Iar îi spune mumii, că n-am învăţat la agricultură. Parcă îl văd că opreşte bicicleta în dreptul casei noastre, descalecă şi intră să mă pârască».
Asta era adevărat, de fiecare dată, după programul şcolar, învăţătorul se oprea, rezema bicicleta de gard, intra în casă şi bea un borcan de vin rece, adus de Lenuţa, mama lui Milu. Erau rude cu Brânzan, el „moşise” pe băiat. Când ajunse în dreptul casei Floricări lu’ Bobolin îi veni în minte o idee salvatoare: «Mă ascund sub podeţ, în burlanul de ciment şi stau aici până se întorc copiii de la şcoală. Atunci ies şi eu şi mă duc acasă, îi spun mumii că am fost la şcoală».
În burlan intră fără prea mare efort, acesta avea un diametru destul de mare. Se aşeză, puse ghiozdanul „pernă” şi aşteptă să treacă vremea până când copiii se vor întoarce fiecare spre casa lui. Afară era destul de cald fiind vară – înainte de vacanţa mare - aşa că răcoarea din tubul de ciment îl îmbie la somn, adormi şi începu să viseze. 
Se făcea că pe şosea trecea Chişnea (poreclă), tatăl Floricăi lu Bobolin, cu carul cu boi şi cânta de zor: „Chişnea bea, Chişnea plăteşte, las’ să bea că el munceşte”. Când era beat şi îl întreba careva cum este, răspundea: „marca porcul”, iar dacă era treaz, zicea: „marca leul”.
După vreo două ceasuri, veni, aşa din senin, o ploaie torenţială, cu tunete şi fulgere. Apa acumulată de pe versanţi, umplu „ogaşul” şi se năpusti şuvoi şi spre tubul în care Milu dormea liniştit. Îl scoase din burlan vrând-nevrând. Ud până la piele şi cu costumul plin de noroi se întoarse acasă, intră „prin spate”, ferindu-se de întâlnirea cu mama sa, se dezbrăcă şi duse hainele în grădină. Le întinse pe un gard să le usuce şi se îmbrăcă cu alt rând de haine.
― Mă, fuseşi la şcoală, ce făcurăţi azi? Tocmai când se pregătea să-i răspundă cât fusese el de pregătit la agricultură şi ce notă mare luase, se auzi poarta şi îşi făcu apariţia dascălul.
― Lenuţo, pe unde umblă fi-tu că nu veni la şcoală?
Astăzi, conf. univ. dr. Emanoil Popescu (Milu) îşi aminteşte cu plăcere întâmplarea.
 
Florian Văideianu
    jurist 

Prof. de "mate" Antonie Neamţu (stânga) şi dir. Brânzan profesorul de "agricultură"
al lui Milu Popescu pe vremea când se sărbătorea la şcoala Tismana "Ziua învăţătorului"