Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 8 iulie 2015

MS Regele Mihai la Tismana

Dumitru Vlăduţ
MS Regele Mihai la Tismana
- Un interviu cu Dumitru Vlăduţ -

Nota redacţiei. Redacţia „Sămănătorul” conform profilului său de a promova istoria Tismanei, patrimoniul său religios şi arhitectural (Mânăstirea Tismana), meşteşugurile tradiţionale, (cu predilecţie artizanatul) turismul, valorile literare, (George Coşbuc, Serafim Duicu) participanţii la Războiul de Întregire al Neamului, (Ion Aurariu, Ion Neferescu)   nu odată a apelat la bătrânii satului şi la cei care deţin documente personale dar de importanţă a patrimoniului documentaristic local.
Printre octogenarii Tismanei se numără şi Dumitru Vlăduţ, care, fiind invitat să scrie articole în tematica noastră s-a achitat cu brio de sarcina de a dezvălui tinerei generaţii ceea ce a păstrat în memorie privind evenimentele care trebuie lăsate viitorimii.   Printre acestea se numără şi amintirile legate de vizita MS Regele Mihai la Tismana, pe care le publicăm în premieră absolută.
Urmăriţi deci interviul de mai jos, luat de preşedintele „Asociaţiei Semănătorul Tismana.

Nicu N. Tomoniu: Nene Mitică, te rog să-mi permiţi să-ţi spun aşa nu numai pentru că suntem într-un fel rude dar la vârsta dumitale tot satul te apelează în acest fel ! Mătuşa Liuţa Dragomir şi mama matale Maria Gârleanu erau nu numai verişoare dar şi prietene nedespărţite. Să fim şi noi barem apropiaţi, cât de cât, acum când aţi revenit la vatra veche din Ungureni.
Mitică Vlăduţ: Ei, nu chiar tot satul mă stimează, oamenii mai au şi duşmani din diverse motive. Dacă cineva s-a întins peste proprietatea mea şi mi-am „permis” să-l dau în judecată, fie acel cineva şi primăria, unii au zis că sunt un reclamagiu.
Nicu N. Tomoniu: Să lăsăm pentru altă dată acest subiect. Nu pentru că nu e bine să te iei cu autorităţile ci pentru că e o temă ce ţine de noua mentalitate privind respectul bătrânilor lansată pe toate canalele mass-media. Guvernele, prin propagandă politică pentru a-şi acoperi incompetenţa, au propagat teza că noi pensionarii, care am muncit în medie peste 40 de ani la stat, să fim consideraţi răul naţiei. De pildă, ei mint lumea că nu pot fi mărite salariile pentru că nu ajung banii de pensii. Ori, cât au furat găştile politice, de pildă, chiar şi jumătate din cele 10 miliarde împrumutaţi de regimul lui Băse, ar ajunge pentru pensiile „normale” decenii de-aici înainte. Bineînţeles fără să luăm în calcul pensiile „nesimţite” ale unor „aleşi” sau ale complicilor. Dar hai să nu ne băgăm în politică pentru că ratăm tot interviul! Nea Mitică te rog să clarifici un lucru. La Tismana, se află un mare număr de femei care afirmă că au jucat în horă cu MS Regele Mihai! Ba mai sunt unele de prin Vânăta sau Pocruia care au jucat în horă cu tânărul rege de atunci! Care e domnule, realitatea?
Tismana. Costume gorjeneşti la Festivalul de la 15 aug.2007
Mitică Vlăduţ: He, he, he! Păi au toate dreptate, dle Nicu! Prin „horă” la noi se înţelegea, până nu demult - când încă se mai făceau hore în zăvoi - atât „hora de mână” cât şi „sârba” iar ungurenii comandau lăutarilor „învârtita”. Cu strigăturile de rigoare. Când se pornea hora şi regele intra în ea, toate fetele puteau spune că au jucat în horă cu MS Regele Mihai, nu?
Nicu N. Tomoniu: Ba nu, nea Mitică! Se intră câte doi în horă, băiatul şi perechea lui!
Mitică Vlăduţ: Aşa e! Dar dacă se joacă învârtita, pe ansamblu, ea e tot o „horă”. În fapt, regele venind la „horă” n-a intrat în hora de mână, a jucat doar învârtita. Pentru că se strica rândul celor care deja plătiseră lăutarii să ia „hora înainte”.
Nicu N. Tomoniu: Nea Mitică, nu mă lua cu vorba! Cu ce fată s-a învârtit domnule, regele? Asta te întreb, îmi trebuie un nume, pare că ascunzi ceva!
Mitică Vlăduţ: Păi, stai s-o iau pe îndelete! Într-o duminică de pe la mijlocul lui iulie 1940, maică-mea mi-a spus şi ora, la ora 16 şi jumătate, MS Regele Mihai a venit la masă la Neferescu ca să mai stea la taifas până începe hora de duminică din zăvoiul duiculeştilor.
Nicu N. Tomoniu: De la Neferescu erau cam 2-3 sute de metri până acolo dar nu pentru că zăvoiul era aproape venise regele la Neferescu, nu?
Mitică Vlăduţ: Evident că nu! Ion Neferescu era veteran de război şi beneficiar al Ordinului Mihai Viteazul pentru luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti din 1917-1918. Din respect, MS Regele Mihai îl invita pe Neferescu şi pe alţi veterani de război, în ziua de Sf. Mihail şi Gavril la masă, în fiecare an. Trebuia ca şi căpitanul în rezervă Ion Neferescu să i-o întoarcă barem odată. Dar cine ştia ce-o să vină după al doilea război mondial? Din participarea la sindrofiile regelui i s-a tras şi lui Ion arestarea de către comuniştii de mai târziu !
Dacă pe timpul regatului a primit pentru vitejia sa în Războiul pentru Reîntregirea Neamului, terenul din Nereaz unde  i s-a construit monumentul - pentru care şi dumneata te-ai zbătut ca să obţii aprobarea în vremea lui Ceauşescu - pe timpul teroarei staliniste a anilor 1950, Neferescu a fost băgat la zdup, murind la închisoarea Văcăreşti.
Nicu N. Tomoniu: Am mai scris în „Sămănătorul” despre asta, să nu deviem de la subiect! Deci regele a venit la masă la Neferescu… Ţi-a spus mătuşa Maria cine a mai fost invitat?
Mitică Vlăduţ: Cu lux de amănunte! Pentru că pe muma, Maria Gârleanu, o desemnase Tanţa Neferescu - fiind rude şi prietene - să servească la masă. Masa se aranjase în casa lui Neferescu, în sufrageria mare de la drum. Patru persoane pe-o parte, patru pe alta. Pe o latură, MS Regele Mihai, Nicolae Mischie, deputat de Gorj, de loc din Şomăneşti, Ion Neferescu şi Tanţa Neferescu. Pe latura cealaltă, un ofiţer din garda de securitate a regelui, primarul cu soţia şi şeful postului de jandarmi. He, he, he! Post de jandarmi! Asigurau securitatea Tismanei doar doi oameni: şeful şi ajutorul său! Stăteau în casa lui Pârvulescu vizavi de moara şi gaterul mânăstirii.
Nicu N. Tomoniu: Lasă astea pe altădată! Şi s-a plecat la horăăă…
Mitică Vlăduţ: Ajunşi în zăvoi, toată lumea a făcut loc, a aplaudat, mă rog, chestiuni de protocol, dar se ţinea respectul şi bunul simţ, nu se înghesuia lumea ca în jurul lui Băsescu să bată palma cu marinarul deşi era apărat mereu de un pluton de „badigarzi”.
A început hora de mână dată de Nefereşti „de pomană”, pentru eroii căzuţi în primul război mondial.  La hora de pomană  văduvele veneau cu coşuri de flori şi lumânări legate în batiste şi le puneau în mâinile tuturor celor din horă. Copiii de pe margine primeau colaci cu o lumânare aprinsă înfiptă la mijloc. A urmat sârba, apoi învârtita.
La învârtită, MS Regele Mihai, a luat pălăria lui Ion Gârleanu, şi-a pus-o pe cap şi a jucat învârtita cu fata lui Gheorghe Bucur, Leonica.    
Nicu N. Tomoniu: Deci regele a jucat cu Leonica lui Bucur. Parcă azi nu mai sunt de-ai lui Bucur în Ungureni. Eu, de când eram mic, îl ştiu doar pe Nelu Popescu dintr-ai lui Bucur. Se ţinea drept, avea fruntea lată şi părul lins dat pe spate şi toţi şuşoteau cu admiraţie: „- Uite-l pe-al lui Bucur, e student, face poezii şi scrie cărţi !”  Se zice că pentru scrierile sale contra regimului comunist a făcut şi puşcărie. 
Mitică Vlăduţ: Am auzit şi eu de el că nu prea era uşă de biserică dar nu-l ştiu prea bine, am fost mereu plecat, ba cu facultatea, ba cu serviciul la Sibiu. Dar ştiu că Gheorghe Bucur şi Mihai Bucur erau fraţi. Iar Mihai a terminat şi el o facultate. Nu erau ei fitecine!
Nicu N. Tomoniu: Ne-a Mitică, cum era lumea îmbrăcată la horă?
Tismana centru, 2013. Fete cu marame de borangic
Mitică Vlăduţ: Îmbrăcată în cele mai scumpe ţoale ţărăneşti din „camera bună”, cum să fie ! Atunci, se ţinea tradiţia ! Femeile aveau salbe la gât, cercei de aur, ii pe roşu, galben sau albastru, tismănencele şi negre, ungurencele. Brăcirile, opregele ungureneşti şi vâlnicele gorjeneşti se asortau la culoare cu iile iar pe cap părul era prins în borangic auriu ce atârna lung în faţă şi pe la spate. Costumele populare făceau din fete zâne de poveste! Băieţii aveau ie şi vestă, pantaloni cu două şliţuri la partea anterioară, bine ţinuţi pe trup de chimire late din piele, cu zalele briceagului şi ceasului atârnând din buzunare, iar pe cap, nelipsita pălărioară de cioban ungurenii şi pălării gorjeneşti din fetru tismănenii.
Nu se mergea aşa, oricum, la horă ! N-auzişi că până şi bietul băiat, regele, a fost nevoit să împrumute pălăria lui Gârleanu pentru a juca învârtita? Cutumele ţărăneşti trebuiau respectate, cât de cât, chiar şi de Majestatea Sa! Barem pălărie să fi avut !
Nicu N. Tomoniu: Mulţumim ne-a Mitică, că ne-ai dat o idee despre lumea de altădată, o lume cu respect pentru frumuseţea artei populare, cu respect pentru celălalt, cu respect pentru regalitate, cu respect pentru nelipsita horă de duminică din zăvoi sau centrul satului !
Să trăieşti peste suta de ani pentru ca să ne mai povestești!
Mitică Vlăduţ: Mulţumesc!

A consemnat, azi duminică 5 iulie 2015,
Nicolae N. Tomoniu
Directorul revistei „Sămănătorul”

În fotografie: Clasa specială unde învăţa viitorul rege al României. La cursuri erau înscrişi în catalog copii eminenţi din toate zonele geografice ale regatului. Printre ei, se afla şi Dumitru Constantinescu, din Tismana rudă cu Ion Neferescu. Numit la Tismana ca profesor de istorie, a avut aceiaşi soartă ca şi Neferescu. A murit pe vremea prigoanei staliniste în puşcărie.

MS Regele Mihai pe când era şcolar