Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 februarie 2016

Irina Bărbulescu la Sămănătorul



 

Întâlnirea tinerilor cititori cu scriitorii gorjeni

             „În seara zilei de joi 14 ianuarie 2016, înainte de Ziua Culturii Naţionale, dar subscrisă acesteia, la Biblioteca Judeţeană ”Christian Tell” Gorj, s-a petrecut un fapt inedit, care, cu siguranță va rămâne încrustat în memoria celor prezenți atunci la Sala de Lectură a instituției. „Întâlnirea tinerilor cititori cu scriitorii gorjeni” – așa cum a fost concepută de remarcabila profesoară Elena Roată, a prins contur și înfăptuire cu sprijinul managerului Bibliotecii, Olimpia Bratu și președintelui Cenaclului Columna, Marius Iorga.
             Elevi ai claselor a XI-a și a X-a de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” înfățișatu-s-au înarmați cu lecturile și, mai ales, cu punctele de vedere, obiective, bine structurate în prezentări, față în față cu autorii textelor împricinate, așadar – Iulia Popescu, Alin Negrea, Adina Lilă, Nicoleta Roșoiu, Eliza Alionescu, Irina Bărbulescu, Cristina Pănescu, Iulia Stroe, Ionela Marinescu, Mihai Merișescu, Eduard Mititică, Roxana Călin, Carina Oprea, Mihaela Guran, Annemarie Mocioi, Adelina Sichitiu, Andreea Croicu, Simona Santu și Mihaela Mogoș versus tot atâția scriitori.
Grupul elevilor participanți
            Și au fost nouăsprezece. Pionieri ai unei acțiuni inedite. Frumoși și sinceri, interesați și interesanți. Nouăsprezece temerari pe care i-am ascultat cu sufletul la gură – fiindcă niciodată nu ni se mai oferise o asemenea șansă: să fim față în față cu niște critici (chiar lipsiți de experiență!) de la care nu știam la ce să ne așteptăm. Perechile au fost astfel: Popescu Iulia – Doru V. Fometescu, Alin Negrea – Ion Popescu-Brădiceni, Lilă Adina – Spiridon Popescu și Mariana Cornoiu, Roșoiu Nicoleta – Eli Gîlcescu, Alionescu Eliza – Nina Voiculescu, Bărbulescu Irina – Ion Gociu, Pănescu Cristina – Vasile Ponea, Stroe Iulia – Viorel Gârbaciu, Marinescu Ionela – Gelu Birău, Merișescu Mihai – Lazăr Popescu, Mititică Eduard – Marius Iorga, Călin Roxana – Mihai Amaradia, Guran Mihaela – Ion Trancău, Ane Marie Mocioi – Ion Mocioi, Sichitiu Adelina – George Drăghescu, Croicu Andreea – Zoia Elena Deju, Simona Santu – Viorel Surdoiu, Mogos Mihaela – Cristian George Brebenel.
            Emoțiile s-au simțit de la început de ambele părți și-am încercat să le diminuăm trecând peste orice formă de politețe, fără prezentări și fără cuvântări premergătoare. Am intrat direct în program, așa cum s-au organizat elevii. Le-am dat mână liberă, urmărindu-i, studiind, în paralel, emoția cu care vorbea fiecare și emoția cu care îl privea autorul despre care se cuvânta. Spre final, când au terminat toți nouăsprezece, a venit rândul autorilor să se prezinte. Iar părerile au fost unanime: după-amiaza era salvată, fiindcă fusese un succes.
          Elevii găsiseră calea optimă pentru a se apropia de fiecare.”
Eleva Irina Bărbulescu

     NOTE DE CITITOR

Bună ziua!
Mă numesc Bărbulescu Irina și sunt elevă la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” în clasa XI-a H. Faptul că mă aflu aici în fața dumneavoastră, oameni de cultură ai județului Gorj, îmi face o deosebită plăcere să mă bucur, că noi, generația tânără avem ocazia să fim alături de Domniile Voastre.
Pusă în situația alegerii  unui autor a cărui operă să o pot promova și în rândul adolescenților, pentru mine a fost o circumstanță  destul de ușoară, după ce am citit lista cu scriitorii Cenaclului Columna, prezentată de către profesorul nostru de Limba română, doamna Elena Roată.
Pentru că îl cunosc de când eram la o vârstă fragedă,  l-am ales pe domnul colonel (r) Ion C. Gociu, despre care știam de la tatăl și bunicii mei unde am găsit volumele operei dânsului și le-am citit  în vacanțe. Dintre creațiile dumnealui: „Din Văianu la Toronto”, „Cireșe amare”, „Maia”  volumele I și II, „La vârsta senectuții” și co-autor împreună cu doamna Nelly Gociu  la romanul „Copilul nedorit”, am ales opera care se pliază mai bine pe sufletul meu. Fiindcă sunt o persoană pasionată de psihologia vieții, de modul în care omul își desfășoară întreg parcusul ființei sale, am ales prima carte lansată în anul 2010 „Din Văianu la Toronto”, un Bildungsroman (roman al vieții) sau cum noi adolescenții îl numim, un Jurnal.
Domnul Ion C. Gociu, născut la 10 mai 1934, în comuna Ciuperceni, județul Gorj, a ales să-și publice primul său roman semnat cu pseudonume: „Mugurel Pădureanu-Coarba”, un lucru destul de abstract pentru mine la început. Citind volumul, am aflat că prin locul unde s-a născut și a copilărit s-a considerat un mugurel al pădurii, iar Coarba este un loc dominant cu o poiană într-un codru secular. De asemenea, titlul a fost ales în urma unor întâmplări, domnul Gociu petrecând destul de mult timp în Canada, la fiica și ginerele dumnealui. Acolo, departe de Țară și soție, dispunând de mult timp fără alte griji, a început să scrie într-un Jurnal personal, gânduri, amintiri din copilărie și adolescență, întâmplări ce aveau să devină mai târziu, rânduri ce îi împânzesc cărțile.
În bildungsromanul „Din Văianu la Toronto”, autorul a reliefat în mod original satul gorjenesc, cu tradiții și obiceiuri, cu graiul specific și cu dor nemărginit asupra locurilor natale. Năzbâtiile petrecute la vârsta copilăriei, „Întâmplări pe drumul lung al târgului”,Radioul învățătorului”, datinile care încă îi mai dăinuie prin minte și în suflet precum: Ignatul (sacrificarea porcului de Crăciun), Pițărei” (colindeții), întâmplări din viața satului, „Casa în care m-am născut”, „Vârtejul”, „Mătușa Gheorghița”, „Am cum să n-am” sau „Dare-ai în punga lui popa Radu”.
Cu un talent deosebit este descris modul în care se săvârșea comerțul prin modul „Troc (marfă contra marfă).
 ÎnDrumul lânii”, prin descrieri superbe ne amintește de relațiile dintre românii din Regat și de cei de dincolo de munți, pe vremea când încă nu se realizase Marea Unire. Chiva, regățeancă, fată săracă, dar frumoasă plecată  după lână cu sarsanaua plină de ulcele, tutun, arnici etc., ajunge la Cornereva, locul de destinație, să fie cerută în căsătorie de un gugulan bogat, cu multe stâne de oi, care o pețește mergând la părinți.
Plecată de acasă, în grupul de olteni încălțată în opinci, se înapoiază  adusă de gugulan călare pe un cal, în picioare purtând ghete oferite de acesta.
  De atunci,  Odată pe an, pe un cal frumos, cu desage grele și bine cumpănite, Tanti Chiva trecea munții pe același  „Drum al lânii”, să-și vadă părinții și frații, cu copiii și nepoții lor. Așa am cunoscut-o și am asemuit-o cu Vitoria Lipan, eroina romanului „Baltagul” de Mihail Sadoveanu”. (pag. 93)
Nelipsitele idealuri ale tinereții precum și bucuria împlinirii acestora, emoțiile simțite în timpul dragostei adolescentine, a primului sărut și nu numai, „Galbenă gutuie”, dar și greutățile întâmpinate de-a lungul vieții, au format omul de azi. Vezi „În căutarea destinului” (pag.121)  din care, încă de la început reții din moto:„Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri”(J.F.Kennedy).
  Ajuns elev în școala militară,  Ion Gociu a suportat cu stoicism toate privațiunile  și servituțiile învățământului militar, gândind că drumul pe care l-a început îl duce spre realizarea idealurilor sale.
Din punctul meu de vedere, omul de azi (autorul) a realizat faptul că în ciuda apăsărilor sufletești ce bântuie viața oricărei persoane, viața merită cu adevărat trăită.
Aceasta este cea mai mare învățătură pe care noi, cititorii de pretutindeni, o putem concluziona la citirea acestei cărți, că nu trebuie să ne dăm în lături de la această luptă permanentă cu viața și trebuie să facem tot ce ne stă în putință să nu ni-o irosim.
Indic această operă, nu pentru că sunt aici să fac asta, o propun din suflet.
O recomand atât adolescenților care, cu siguranță  au ce învăța   din această scriere, o propun și persoanelor mai pretențioase din punct de vedere al literaturii, pentru că merită cu adevărat, dar nu în ultimul rând, o indic și oamenilor ce se încumetă să dea piept cu adevăratele greutăți și sentimente pe care un om ajuns la o vârstă octogenară le-a trăit cu atâta patos.
Vă mulțumesc!
Irina Barbulescu, 14 ianuarie, 2015.