Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 august 2015

Radu Botiş - Limba română dintru vechi răstigniri

 Pr. stavr. Radu Botiş
Limba română dintru vechi răstigniri


Limba română
Chivotul neamului meu,
Dintru începuturi, către mereu
Prin ocrotirea divină.

Drumul de veacuri cu sfinţi
Ori veri scăldate-n lumină,
Minuni împlinite care îmbină
Aduceri aminte cu dor de părinţi.

Limba română, crâmpei
Renăscut de sub ziduri de piatră,
Carpaţii, care, spre ceruri arată
Loc de şedere n-au  cei mişei.

Lupte, victorii, morminte ades
Brăzdează cuprinsul,speranţa neînfrântă,
Altarele sfinte-n biserici cuvântă
Lumina din suflet străluce intens.

Limba română dintru vechi răstigniri
Îşi cere obolul din cronici de taină,
- Popor de jertfă, prindeţi la haină
Iarăşi mândria cu imne-n simţiri.

 Pr.stavr. Radu Botiş



31 august: ”Ziua limbii române”

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ”Ziua limbii române”. Legea a fost promulgată la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege, în care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.
În proiect se arată că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de către reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, ”prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei limbii române”. De asemenea, proiectul de lege prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor lor, manifestările dedicate acestei zile.

Imaginile 31 august: "Ziua limbii române" sunt preluate de la tismăneanul Marius Popescu, cadru didactic universitar, ce locuieşte la Craiova. Are cont Facebook, şi a distribuit albumul cu tema "Să reluăm gramatica", creat de Professorium