Faceți căutări pe acest blog

duminică, 25 septembrie 2016

Ionuț Țene - Liiceanu s-a trezit din ”somnul rațiunii”? Atac la Ion Aurel Pop


Academicianul Ioan Aurel Pop, rector UBB Cluj-Napoca

Liiceanu s-a trezit din ”somnul rațiunii”? Atac la I.A. Pop pe banii ong-urilor soroșiste!?


     Gabriel Liiceanu, unul dintre cei mai de seamă culturnici și cel care a transformat filosofia în ideologie și tezism, s-a trezit din ”somnul rațiunii care naște monștri” să-l atace pe cel mai important istoric român în viață, acad. Ioan Aurel Pop. Nu a fost de ajuns că filosoful eșuat în dialectica neo-marxistă din 1990 încoace și promotor al istoriografiei de tip rollerian în ecuația mersului scrisului istoric, promovând în tiraje matusalemice viziunile retractile ale lui Lucian Boia, a găsit din străfundurile fetide ale unui caracter dialectic marxist să-l atace pe rectorul Ioan Aurel Pop. Să fie de vină gelozia că Gabriel Liiceanu nu a devenit academician sau rector al celei mai importante universități românești din țară, că nu reușeste să-l impună pe noul Mihail Roller al ”falsificatorilor istoriei” naționale apud Lucian Boia în conștiința academică și în opinia publică? Gabriel Liiceanu nu a mai suportat prestigiul și influența academică în societatea românească din ultimii ani a istoricului clujean Ioan Aurel Pop și s-a trezit să vorbească de unul singur în fața unei oglinzi ce-i reflectă tușele unei invidii infatigabile.
    Gabriel Liiceanu critică prezenţa rectorului Ioan Aurel Pop printre membrii Comisiei prezidenţiale pentru proiectul de ţară ”România educată”, înființată de Iohannis la Palatul Cotroceni, argumentând că acesta ”a acoperit furtul lui Ponta, l-a tăinuit, i-a şters urmele”, cu referire la plagiatul fostului premier. E cea mai mare dezinformare a opiniei publice și o acuză fără susținere morală, specifică celui care de 20 de ani promovează pe demitizatorul istoriei naționale, eseistul Lucian Boia. Să-l ataci pe Ioan Aurel Pop cu un neadevăr e similar cum ai pune pe Mihail Roller să scrie istoria României. Cine vorbește de morală? Lui Gabriel Liiceanu, printr-un simplu ordin al prietenului său Andrei Pleșu, care era ”întâmplător” ministru culturii în guvernul bolșevic a lui Ion Ilici Iliescu, i s-a oferit pe tavă patrimoniul Editurii Politice, cea care publica cărțile lui Marx, Engels, Lenin și Gh. Gheorghiu Dej. Primul ministru al culturii de după 1990, Andrei Pleșu, a semnat ordinul 82/1990 prin care transfera patrimoniul Editurii Politice, unei nou-înființate edituri “Humanitas”. În funcția nou-înființatei edituri era numit “domnul Gabriel Liiceanu, care va avea salariul de 5610 lei și o indemnizație de conducere de 300 de lei lunar”, de la stat, după cum arată ordinul Ministrului Culturii.În 1991 Gabriel Liiceanu s-a privatizat cu patrimoniul luat de la stat și a devenit patron de editură. Despre cum a trecut avuția țării de la stat în mâinile celor care aveau prieteni la ministerul culturii nu se indignează tovarășul Gabriel Liiceanu? Un astfel de ”filosof” care-l cerceta pe Noica la Păltiniș, la fel de atent ca și ofițerii de la Sibiu, se vrea și el băgat în seamă în comisia prezidențială ”România educată”, ca în 1990 de Iliescu? La atacul imund asupra istoricului clujean, deputatul Bogdan Diaconu vine cu un răspuns care va elucida în curând originile pecuniare soroșiste ale ”demitizării” istoriei românilor din 1990 încoace. Iată ce declară liderul PRU: ”Licheeanu. Panarama lui Soroș, care răspândește minciunile pseudo-istoricului Boia îndrăznește să se lege de marele român, istoricul Ioan Aurel Pop. Curând PRU va prezenta public documentele și sumele care arată cum și cu cât a fost plătit de către ong-urile lui Soroș acest Licheeanu”. Așteptăm cu nerăbdare aceste dezvăluiri care vor lămuri definitiv dedesupturile ignare ale promovării noului Mihail Roller al istoriografiei de către urmașii Editurii Politice înființate de statul comunist în anii `50. Adevărul iese întotdeauna la lumină, iar istoriografia română are nevoie de o clarificare, după bezna demitizării post-decembriste și de impunere a unor modele ca Ioan Aurel Pop, un demn și firesc urmaș al lui Iorga, Pârvan, Panaitescu sau Giurescu.


Ionuț Țene

 

Editura Semănătorul Tismana. Note:

1. De la Wikipedia, enciclopedia liberă:
Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, Cluj) este un istoric român, academician, profesor universitar, din 2012 rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Din 1989 este doctor în istorie, cu o teză intitulată "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI".
Din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York.
În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române.
Domeniul specialzarii: Istorie medievală, instituții medievale, paleografie latină.

    - Membru în Comisia de Istoria Relațiilor Internaționale din cadrul Comitetului Internațional de Științe Istorice
    - Vicepreședinte al Comitetului Național al Istoricilor din România (din 2007).
    - Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași (2008),
    - Muzeul Național de Istoria Transilvaniei (din 2009),
    - Membru in Consiliul general de atestare a diplomelor și titlurilor universitare (CNATDCU).

Volume coordonate, editări
    Historia e rumanise. [Editor]. Tirane, Botimet Toena, 2001, 392 p. (în colaborare cu: Ș. Fischer-Galați, D. C. Giurescu)
    Istoria Transilvaniei. vol. I (până la 1541). [Coordonator]. Centrul de Studii Transilvane, 2003, 374 p. (în colaborare cu Thomas Nägler)
    Una storia dei Romeni. Studi critici, [Coordonator], Centro di Studi Transilvani, Cluj-Napoca, 2003, 488 p. (în colaborare cu Stephen Fisher-Galati și Dinu C. Giurescu)
    Patrimoniul cultural al României. Transilvania (lucrare în limbile română, engleză, franceză, germană și italiană), [Coordonator] Institutul Cultural Roman - Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2004, 292 p. (în colaborare cu Marius Porumb)
    Memoriu topografic și statistic asupra Basarabiei, Valahiei și Moldovei, provincii ale Turciei în Europa. [Editor]. Institutul Cultural Roman, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, [autor:Antoine Francois Le Clerc]
    Istoria României. Compendiu, [coord. alături de Ioan Bolovan], Institutul Cultural Român - Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2005, 810 p., plus 15 hărți
    Județul Cluj/Kolozs megye/ Cluj County/ Kreis Klausenburg, Cluj-Napoca, Tribuna, 2008, 286 p. (cu I. Maxim Danciu)
    Istoria ilustrată a României, București, Litera internațional, 608 p. (cu Ioan Bolovan)(general editor),
    Mélanges d'Histoire Générale, Nouvelle Série, I/2, Section I. Between Worlds, 2 (Extincta est lucerna Orbis: John Hunyadi and his Time, edited by Ana Dumitran, Lorand Madly, Alexandru Simon), Cluj-Napoca, 2009, 564 p. + XXXII planșe.
        Ioan-Aurel Pop, Thomas Nagler (coordonatori), Istoria Transilvaniei, vol. I (până la 1541), ediția a II-a, revăzută și adăugită, Academia Română, Cluj-Napoca, 2009, 381 p. și anexe.
    Ioan-Aurel Pop, Thomas Nagler, Andras Magyari (coordonatori), The History of Transylvania, vol. II (from 1541 to 1711), Romanian Academy, Cluj-Napoca, 2009, 448 p.

2. De la Wikipedia, enciclopedia liberă:
Gabriel Liiceanu (n. 23 mai 1942, Râmnicu Vâlcea) este un filozof, interpret și scriitor român. Discipol al filozofului Constantin Noica, în perioada comunistă s-a făcut remarcat ca interpret al filozofului german Martin Heidegger. Din 1990 este directorul Editurii Humanitas, una dintre cele mai importante instituții culturale române, proiect formulat în anii Școlii de la Păltiniș.
După Revoluția din 1989 a participat la principalele dezbateri publice din spațiul cultural și politic românesc, dobândind statutul de intelectual public important, dar stârnind în același timp și critici acerbe. În 1995 a apărut filmul documentar Apocalipsa după Cioran, după un scenariu de Gabriel Liiceanu, conținând singurul interviu românesc filmat al filozofului Emil Cioran. După 2000, a realizat împreună cu Andrei Pleșu emisiuni culturale de televiziune (Altfel, la Realitatea TV și 50 de minute cu Pleșu și Liiceanu la TVR1). În prezent este membru al Societății Române de Fenomenologie și al Grupului pentru Dialog Social.
Dezbateri și polemici
În calitate de conducător al Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu a reeditat după Revoluția din 1989 o multitudine de autori români interziși (în totalitate sau parțial) în perioada comunistă. Spectrul acestora acoperă diferite domenii, precum filozofia (Emil Cioran, Mircea Eliade, Nae Ionescu), literatura (Eugen Ionescu, Lucian Blaga) și istoria (memoriile lui Constantin Argetoianu, I. G. Duca). Un eveniment editorial de excepție a fost publicarea în 1996 a ediției princeps a jurnalului scriitorului român cu origini evreiești Mihail Sebastian, carte care supraviețuise în manuscris de la moartea autorului (în 1945). Jurnalul a avut un impact foarte mare, întrucât reprezenta prima mărturie din interior a fascizării și antisemitismului generației '27. Au avut loc numeroase dezbateri și polemici despre modul în care ar trebui să se raporteze lumea intelectuală la operele indubitabil valoroase al vârfurilor generației criterioniste (cât și alte teme aferente). Gabriel Liiceanu, alături de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca s-a situat în permanență în tabăra care pleda pentru recuperarea operelor unor Mircea Eliade și Emil Cioran, în virtutea valorii lor estetice. În acest context, Liiceanu și-a atras critici precum cea a fostului dizident Gabriel Andreescu, care îl califică drept facilitant al extremismului, deoarece a promovat naționaliștii și iraționaliștii interbelici, care ar fi fost „ideologi ai extremismului de dreapta”.