Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 iulie 2016

Dr. Liviu Marta - Descoperire monetară importantă în zona Careiului



Dr. Liviu Marta:

Descoperire monetară importantă în zona Careiului




      Joi, 19.05.2016, a fost descoperită cea mai veche monedă din regiunea Careiului, piesă ce atestă începutul economiei monetare în regiune, pe parcursul sec. III-II î. de Hr. Piesa de argint copiază un tip de drahmă macedoneană emisă de Alexandru cel Mare. Moneda are pe o faţă efigia marelui rege, iar pe revers este redat „Zeus pe tron”, având într-o mână sceptrul, iar în cealaltă vulturul, pasărea zeului suprem. Piesa prezintă elemente de „barbarizare” care pe avers se observa din modalitatea de redare  degradată a feţei şi a pielii leului de pe cap (aluzie la blana leului din Nemeea „îmbrăcată” de eroul Herakles). Pe revers se renunţă la elemente greceşti de vestimentaţie (toga zeului) şi de mitologie (caduceul), în schimb apare un elemente specific vestimentației celtice: pantalonii. Desenarea cununii de lauri arată o familiarizare cu un simbol al distincţiei la greci, fapt ce atestă un apetit al celţilor de a copia nu doar monedele ci şi anumite elemente de civilizaţie.

      Incapacitatea de a copia inscripţia de pe original, redarea ei prin câteva litere disparate arată că nu se exagera cu conectarea la civilizaţie, păstrându-se o doză de originalitate (ca şi peste 2000 de ani).
   Un adorant redat schematic, în genunchi, la picioarele zeului, este reprezentat subdimensionat în comparație cu personajul divin, într-o manieră specifică artei celtice. Un mod tranşant de a arăta că zeul deşi este reprezentat antropomorf face parte dintr-o categorie superioară  muritorilor neînsemnaţi.
        Descoperirea a fost realizată în ultima zi de teren din cadrul unui fructuos program de cercetare derulat în primăvara acestui an pe raza comunelor Andrid şi Pir. Pentru efortul dezinteresat depus doresc să le mulţumesc colegilor Mihai Mocanu, Nándor Hágó şi Aurelian Ilieş de la Muzeul din Carei.