Faceți căutări pe acest blog

vineri, 25 mai 2012

Cum să ne protejăm de căpuşe

 Cum să ne protejăm de căpuşe

Deși  nu suntem pe hartă ca ţară cu mare risc de îmbolnăvire din cauza căpușelor, dăm câteva sfaturi valabile pentru prima urgență. Aceste sfaturi trebuie luate atât în cazul oamenilor cât și în cazul animalelor. 
 Bătrânii au experiența lor proprie (având animale) și indiferent de stadiul în care este căpușa, ori doar o pată neagră, ori deja umflată de sânge, ca un bob de fasole, trebuie să se acționeze astfel:
    1.   Dacă s-a prins o căpușă și ai în casa untură, acoper-o complet cu untură solidă și după două-trei minute se desprinde (ea se sufocă, untura nu permite nici un strop de aer și căpușa scoate capul din piele);
dacă nu s-a desprins încă,  pui untură din nou.
   2.   Dacă ai tinctura de iod, îmbibi foarte bine un tampon de vată în tinctură și ții pe căpușă câteva minute (3-4) și ea se va desprinde. Eventual mai picuri câțiva stropi de tinctură pe tampon în timp ce îl ții pe căpușă. Atenție, nu iod simplu ci numai tinctura! Dacă este adânc prinsă în piele, repeți operațiunea. Atunci când o rupi forțat și rămâne capul în piele, se produce infecția.
Faceți asta și nu veți ajunge la doctor.
   3.   Dacă vezi pe mână, picior etc. o insecta mică verde sau brună cu o poziție ciudata înfiptă sub piele faci următoarele:
Cu un tampon de tifon bine  înmuiat în acetonă se tamponează insecta și în câteva minute cade singură. Se dezinfectează bine cu iod și se spală bine mâinile cu apă și săpun. Se unge locul cu alifie de gălbenele cu propolis. Se instituie regim cu fructe și legume, iar medicul de specialitate face tratament cu antibiotice. Sper sa nu fie nevoie, dar este bine de reținut.
    Aceste sfaturi le-am primit de pe un mail din Elveția. A aflat toata Europa de căpușele de la noi și turiștii sunt preveniți cum să se ferească.

Articol trimis de Nelu Băbău

Bancuri cu căpuşe


Irinel Columbeanu: “Mie nu mi-e teamă că mă muşcă căpuşele. Mi-e frică să nu mă înghită”
  Corneliu Vadim Tudor a fost muşcat de o căpuşă. Momentan, căpuşa se află la terapie intensivă.

 Cetăţenii din sectorul 5 se tem că invazia căpuşelor va duce la dispariţia puricilor şi păduchilor.

 Cetăţenii care au pe corp mai mult de cinci căpuşe sunt obligaţi sa le pună botniţe.

 Profitînd de această invazie, un producător israelian de jucării va lansa în Bucureşti Căpuşa Barbie.

Prima victimă din rândul căpuşelor a fost făcută de Oana Roman. Parazitul a plesnit după ce a supt din guşa Oanei trei miei şi un iaurt dietetic.

 Pe de altă parte Petre Roman a scăpat mai ieftin. Căpuşa care i-a sărit la gât a murit rapid de inaniţie.

 Băsescu ne-a recomandat să evităm pe cât se poate căpuşele olandeze.

 Invazia de acum ne va oferi prilejul peste cîteva sute de ani să ne lamentăm că, în timp ce noi luptam împotriva căpuşelor, vesticii îşi construiau autostrăzi.

 Primarul Piedone a declarat că lui nu-i e frică de căpuşe. Singurele care s-au încumetat vreodată să-l muşte au murit din cauza colesterolului.

  În sfârşit, după 22 de ani, au apărut primele căpuşe serioase, care atacă oameni şi nu întreprinderi de stat.

 Articol trimis de Mircea Vâlcu Mehedinţi