Faceți căutări pe acest blog

duminică, 17 februarie 2013

Alexandru Melian - Laudă înţelepciunii tinere


L. Boia alături de un confrate care a făcut pişu pe România

LAUDA  ÎNȚELEPCIUNII  TINERE
Motto : Este mai simplu să blestemi ceea ce-ți lipsește, decât să    binecuvântezi ceea ce ai .

Indeobște se spune că apanajul tinereții este curajul iar al bătrâneții înțelepciunea. Când ești tânăr și înțelept  sau bătrân și curajos poți mulțumi lui Dumnezeu că te-a dăruit cu generozitate.  Dar asemenea logodne sunt rare. Dacă descoperi  însă  înțelepciune  la un tânăr, lumina speranței  îți dă și căldură. Am citit recent în Adevărul online un articol,   « De ce este România altfel ». Adevărurile lui Lucian Boia, semnat de un tânăr cărturar, Matei Udrea . După cum se știe, orice apariție a lui L. Boia, fie ea editorială sau pur și simplu fizică,  șochează, enervează, stârnește adeziuni partizane, prin afinitate de interese și idei, este marcată de plăcerea cinică de a scandaliza, de a provoca. Nu doar România lui Boia e altfel, dar el însuți se vrea altfel ; altfel decât toți marii istorici, altfel decât toți micii scandalagii  ai condeiului. Si atunci  reacțiile  sunt pe măsură, deși foarte diverse, atât ca substanță cât și ca formă.
                Intervenția lui Matei Udrea m-a cucerit și mi-a făcut o mare plăcere pentru că ea dovedește înțelepciunea celui care  știe că, în confruntarea cu faptele, cu realitatea, aroganța speculațiilor  discursive devine infirmă.  Intervenția lui începe, - așa cum va continua pe tot parcursul – sobru, calm  și cu deplină rigoare :
« Câteva afirmaţii făcute de Lucian Boia în cartea „De ce este România altfel“ nu corespund realităţii. Volumul încearcă să argumenteze că a) românii sunt o rasă inferioară, b) România e un stat artificial, care n-ar trebui să existe, c) locuitorii acestor meleaguri suferă de un retard istoric, cultural, educaţional şi de orice altă natură, imposibil de surmontat.. »
Celor trei sentințe, - descalificante nu doar pentru un istoric, dar pentru orice intelectual ce se respectă -  autorul  le  contrapune  nouă  adevăruri  istorice,  suficiente prin ele însele pentru a demola construcția de surcele a « domnului profesor » ( vezi articolul lui Matei Udrea, reprodus în revista Blogspot.ro  din ……………………).  Un « domn profesor » căruia nu știința îi lipsește, ci bună-credința (căci de conștiință nu poate fi vorba, de vreme ce ea păstorește pe alte imașuri ). L. Boia nu poate fi suspectat că nu cunoaște adevărurile istorice prezentate. Le cunoaște, dar le ignoră cu bună știință. Alege numai ceea ce-i convine din istoria noastră pentru a-și întemeia,  cu morgă savantă și disprețuitoare , diagnosticul bolnavului de cancer ; bolnav  pentru care el nu vede nici o salvare…. Și dacă el nu o vede, înseamnă că nici nu există. Bietei Românii nu-i rămâne decât se pregătească de înmormântare !!!  Ceea ce nu ne-a spus  însă « istoricul  atoate știutor » este cine-i va cânta prohodul, care-i sunt cioclii  și mai ales cine-i va mânca coliva ?!?!...
                Mai înțelept  însă  decât un bătrân ca mine, care reacționează ca un fiu oripilat de înjurătura de mamă a propriului frate,  Matei Udrea , - după ce expune  cele nouă adevăruri istorice care dezvăluie  comportamentul de manipulator  întru defăimare  a  supra- mediatizatului « istoric  nonconformist » - își încheie  intervenția, în aceeași notă  de modestă , riguroasă  și responsabilă angajare  intelectuală.  In câteva fraze, două situate în postscriptum, el explică ce i-a motivat intervenția publică  ( « P.S.1  Nu ar fi fost importante rândurile din „De ce este România altfel“ dacă semnătura ar fi fost a unui oarecare. Lucian Boia scrie însă cărţi de specialitate şi este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Instituţie de învăţământ superior care se clasează pe locul 601 în lume. ») și-și  precizează perspectiva lucidă și echilibrată asupra istoriei românești, cu luminile și umbrele ei, așa cum este în esență istoria tuturor neamurilor ( « P.S.3  Aceste rânduri sunt scrise la aproape o zi după postarea materialului şi cred că sunt necesare pentru că discuţiile dintre cititori, pe forum, au luat uneori o altă direcţie faţă de cea dorită de mine. După cum o spune şi titlul, dar şi textul, ceea ce am încercat să arăt este că tezele lui Lucian Boia sunt eronate şi că, pur şi simplu, România NU este altfel decât celelate state ale lumii. România nu este nici mai frumoasă, nici mai urâtă, românii nu sunt nici mai mari, nici mai mici, nici mai proşti, nici mai deştepţi, pur şi simplu sunt normali. Iar observaţiile lui Lucian Boia sunt valabile pentru foarte mulţi alţii, din toate colţurile lumii, dintr-un singur motiv: aşa curge istoria, nu exită nici un blestem şi nici o binecuvântare, totul e scris de mâna oamenilor. Aşadar, niciun naţionalism şi niciun complex: viitorul arată aşa cum alegem să ni-l facem noi şi România nu e "mai altfel" în nicio direcţie. În plus, teza inferiorităţii unor rase sau popoare faţă de altele a dispărut (sau ar fi trebuit să dispară) acum foarte mult timp ».)
Ințelepți sunt mulți în țara asta, dar nu la fel de mulți cei generoși cu înțelepciunea lor, cei care au noblețea de a și-o rodnici și dincolo de grădina propriilor interese, chiar dacă aceasta ar implica și anumite riscuri. Mulți sunt tentați să-și justifice indiferența spunând că o scriere de scandal precum broșura în discuție nu merită atenția oamenilor serioși. Ea face parte din acea categorie de epifenomene demne de proverbul câinii latră, caravana trece. Din păcate, este o judecată falsă și cel mai adesea o zicere înțeleaptă menită să ne bemolizeze lașitățile. Când iei cunoștință de atacurile violente la adresa țării noastre a unui fost parlamentar moldovean care vorbește de imperativul ștergerii României de pe harta Europei, când asiști zi de zi la puseurile anti-naționale ale UDMR, - încurajat de iresponsabilitatea și cinismul unui prim-ministru obsedat doar de păstrarea puterii – când ne aflăm de peste 90 de ani în fața unei Ungarii revanșarde, beneficiind în ultimii peste 22 de ani de toate complicitățile posibile, nu doar ale politicienilor de origine maghiară, dar chiar a celor aleși să conducă, să administreze și să apere țara, când pentru U.E. România e cuibarul mai tuturor relelor și sursa mai tuturor pârelor, o cărțulie ca a « domnului profesor universitar » la Facultatea de istorie a Universității din București, -  bine și elogios mediatizat de o anume « elită intelectuală », adânc rușinată de a se fi născut în această țară « altfel »  -  este o adevărată mană cerească pentru toți cei care vor să-și justifice actele și proiectele anti-românești. Mă întreb, cu tristețe, unde sunt istoricii noștri autentici, academicienii din domeniu, profesorii și specialiștii de prestigiu ?!... Tăcerea lor aproape generală nu poate avea decât două explicații : ori ei împărtășesc opiniile și concluziile lui Lucian Boia și atunci ar trebui să se manifeste ca atare, ori socotesc că broșurica în discuție e atât de neserioasă încât nu merită atenția unor prsonalități precum dumnealor. Ar putea exista și o a treia explicație, e adevărat mai puțin onorabilă : nu e bine să-ți pui mintea cu cineva bine garnisit în relații de toate felurile.
Patapievici făcând pişulica
                Lauda și recunoștința mea față de Matei Udrea vin tocmai  din constatarea că întrebările de mai sus îi sunt inadecvate. Lui și, din fericire, altora ca el . Aș vrea să mai menționez  în acest context doar numele lui Horia Pătrașcu, un alt tânăr intelectual care în articolul « Boală fără nume și fără leac » din revista Observatorul cultural  (18 ianuarie 2013), abordează același subiect, cu aceeași rigoare, cu aceeași sobrietate, cu aceeași inteligență. O face însă altfel. El supune unei analize complexe, de mare finețe și profunzime, textul lui L. Boia, irigat de « cultura cinică a demitizării », reușind nu doar să-i compromită atât premizele cât și concluziile,dar să pună în evidență vidul unei forme confecționate întru urât și nemernicie. Referirea la Emil Cioran este de o relevanță demonstrativă demnă de toată prețuirea. Numai că paralela între Cioran și Boia este un gest de noblețe comparativă. Este comparația dintre un filozof profund care a trăit în registrul disperării tragismul percepției negative a lumii și un Mitică al filozofiei care nu trăiește decât pentru a se amuza batjocoritor, eventual chiar prin intermediul istoriei devenită jucăreua lui preferată. Nu cred apoi că L. Boia e stăpânit de autodispreț, fie el și « exuberant ». El nu știe decât să disprețuiască. Ca să se auto - disprețuiască ar trebui să se simtă ca aparținând acestui popor, ceea ce nu intră în calculele lui existențiale. El se comportă ca un extraterestru sau eventual un înalt funționar de la Bruxeles venit să diagnosticheze un popor bolnav incurabil. Cum spunea Horia Pătrașcu : « Nu cred că a mai rămas vreun „idol“ român nedeconspirat, nedemitizat. Știm deja că Ștefan cel Mare nu a fost mare, că Mihai Viteazul nu a fost viteaz, că Neagoe Basarab nu era român și că, în general, românii nu sînt... români, ci un amestec nedefinit de rase, că limba română nu e o limbă romanică, că românii sînt mai prejos chiar decît bulgarii, că națiunea română e o invenție, unitatea ei o minciună, că Eminescu este lipsit de originalitate, că românii sînt hoți, lași, lipsiți de scrupule, oportuniști etc. »  E posibil să ne imaginăm că “maestrul” Lucian Boia face parte din această gloată fără strămoși, fără limbă identificabilă și fără cultură de măcar doi bani ?
Omagiul pe care am simțit nevoia să-l aduc unor asemenea tineri se hrănește din bucuria  reconfirmărilor că România nu e reprezentată doar de personaje precum L.Boia, Horia Patapievici și tovarășii lui întru macularea culturii și istoriei românești, Tr. Băsescu și Victor Ponta, - lideri ai politicianismului găunos și iresponsabil – că poporul nostru are resurse de toate felurile pentru a pune capăt unei tranziții bolnave și îmbolnăvitoare.
Indrăznesc astăzi, ca și altă dată, să-mi feresc speranța  de întuneric la lumina generos dăruitoare a unor asemenea tineri.
                         Alexandru  MELIAN