Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 mai 2013

Ion C. Gociu - Lansare de carte - Romanul "Maia", vol. al II-lea


Afis lansare de carte, 28 mai 2013

Sfârșitul unui mit                     

 (fragment din romanul Maia, vol. II, capitolul III)

 
  Când Trifon ajunsese la el acasă  se simțea dărâmat. Avea tulburări de vedere și   obiectele la care se uita i se păreau dublate. Nici nu mai știa ce-i cu el. Dacă la frate-su a fost tot un freamăt, la el, casa i s-a părut pustie. În curte era o liniște apăsătoare. Cățelul pechinez, odorul neveste-sii, care dormita cu botul pe lăbuțe așezat comod pe preșul pus la ușa de la intrare, i-a sărit în cale  gudurându-se, lătrând și dând din coadă. De   data asta, ca niciodată, Trifon nici nu-l băgă în seamă, așa de rău se simțea. Soarele asfințise și Marița lipsea. „Probabil îi plecată după cumpărături!” gândi el.
- Piki, stai mereu, că n-am chef de tine!... și  îl împinse cu piciorul din drumul său, pe cățelul blând și jucăuș, cu blana moale maronie și tunsă îngrijit. Altădată îl lua în brațe și-l mângâia pe botișor.
Luă cheia de la locul știut, descuie broasca și intră în casă. Era primitoare, cald și plăcut. Se dezbrăcă de pardesiu, puse pălăria și haina  pe cuierul din hol, scoase pantofii din picioare și merse în sufragerie. Se așeză pe fotoliu și   iarăși îl fulgeră un junghi în piept. Mâinile îi amorțiseră și încercă să strângă și să întindă palmele convins că poate așa îi trec durerile. Ca să uite de disconfortul fizic, începu să se gândească la întâlnirea de ieri cu cei care i-au fost și mai sunt, nevastă, frate, cumnată, fiică și ginere. Trecuse prin mari emoții! Nici lor nu le-a fost mai ușor când  l-au recunoscut pe cel declarat mort de 35 de ani. „Ce noapte și zi de pomină!”  gândea Trifon,  reîntors în casa lui.
Îi veni în minte mutra de uimire pe care a făcut-o Mărgăreta când, în casa în care a făcut copiii cu el, uitându-se la lada de zestre așezată în același loc de când s-au împreunat, Trifon i-a dat un plic lipit cu ceară roșie, în care era o scrisoare, redactată într-o limbă necunoscută ei, așa i-a zis el, cu dorința să-l deschidă Petrică numai atunci când este prezentă și soru-sa. Cum îl privea când   i-a spus să aibă grijă de clopot și căldărușe; să le învelească într-o cârpă de borangic și să le pună pe fundul lăzii de zestre, unde nu umblă nimeni în afară de ea.
- „Da’, clopotul l-am avut la gâtul vacii! …și acum să-l pun în ladă între lucrurile de țânut?”   a zis Mărgăreta contrariată de ceea ce i se cricise.
- „Acum nu-ți spun mai multe, că o să aflați când Petrică va citi ce scrie în plic. El știe că este scris în limba franceză și pentru oricine, în afară de voi, este secret, un mare secret. Dacă nu-l respecţi și tu și eu ajungem la pușcărie. …Jură Mărgăretă că ții seama de ce-ți spusei!”
- „N-ai încredere în mine, Trifoane? În mine care ți-am făcut toate rosturile și te-am plâns 35 de ani și mie alt om nu mi-a mai trebuit. Că și asară te-am plâns! Mă uitam la tine și nu-mi venea să cred că tu ești ăla  cu care m-am drăgăluit și am făcut copiii. Dar, ca să nu mă crezi alfel, uite că jur! Da’ ce să zâc?”  Și începu să plângă.
- „Liniștește-te și zi așa: Jur că voi ține clopotul, căldărușa și plicul primite de la omul meu învelite și ascunse în ladă, nu voi vorbi și nu  voi spune la nimenea străin, și nu voi mai  umbla la ele decât odată cu Petrică și Domnica. Și apoi închină-te și mai zi: …Așa să-mi ajute Dumnezeu!”
Mărgăreta jurase cum îi spusese omul ei, făcuse întocmai și mai dăduse și cu tămâie în odaia cu lada unde era ascunsă  comoara, numai de ea știută și cum i-a zis Trifon.

*

 …De la Mărgăreta de acasă  până la cursă, pe Trifon l-a dus cu cabrioleta  Dumitru lui Pricină, fiindcă l-a rugat gineri-su Vasile, spunându-i că, „la soacră-sa a venit un domn care lucrează la București care i-a adus un pachet de la Petrică. Acu’, omu’ acela nu se simte bine și  neapărat trebuie să ajungă la RATA de după amiază, cu care pleacă spre casa lui!”

Când Dumitru s-a întors de la cursă,  a oprit calul la poarta dodii Mărgăreta și i-a spus   că domnul acela părea tare obosit și n-a vorbit nimic tot timpul cât au mers împreună! Atâta doar i-a mai spus Dumitru. „M-a rugat să las calul mai încet că-l doare rău capu’,” vorbe ce o făcură pe Mărgăreta să fie și mai îngrijorată. „L-am lăsat pe bancă, unde era umbră, și n-am stat până a venit cursa de târg. Nici calu’ nu mai avea răbdare, că era nemâncat” și plecă pe drum la Deal să scoată vitele din obor la păscut.

 Când s-a urcat în mașină, pe Trifon l-a ajutat o femeie  care  călătorea și ea la Târg și pasagerii, văzându-l împăienjenit, i-au făcut loc chiar pe bancheta din față, de lângă ușă, unde până aci sta un tânăr care s-a ridicat imediat   și a mers mai în spate, că  mașina era mare și erau multe locuri libere. Tot timpul, şoferul - om plin de respect - l-a urmărit cu coada ochiului și a condus autobuzul cu multă grijă ca „să nu-l hurducăie rău pe domnul bolnav și necunoscut!” pe  drumul   care era plin de gropi. Ba  mai mult, l-a întrebat dacă are nevoie de ceva și unde vrea să coboare, „să-i spună  că-l lasă acolo unde zice el!” 

*

 …De când s-a hotărât să plece la Valea Mare, Trifon a fost cuprins de emoții. Cele mai mari erau când se gândea  „cum îl vor primi și care va fi reacția lor și a lui, când le va spune cine-i el și ei, încremeniți, vor afla tot adevărul!?”
Când a ajuns la poarta casei lui Nicolae era pe la chindie și praznicul abia se terminase. Neamurile venite, care dincotro,  se mai îngârluiau pe bătătură și parcă nu catadicseau să plece. Trifon i-a văzut, dar nu s-a oprit la poartă și s-a mai preumblat, când la deal și când la vale, pe drumul plin de praf, până s-a făcut liniște în curtea casei în care a văzut lumina zilei. Încerca să-și imagineze interiorul. Și-l aducea aminte bine cum a fost, cum erau orânduite lucrurile prin casă. „Dar ce mai rămăsese și cum  o arăta acum  după 35 de ani?”  era întrebarea care-l obseda.  Or mai fi din lucrurile pe care le știa moștenite de la mumă-sa și de la tată-su: icoana, paturile, scoarțele care împodobeau pereții în odaia bună, masa mare înaltă cu dulăpior și două sertare,  unde, când era mic, îi plăcea să scotocească prin actele cu multe ștampile și Stemă Regală aplicată la început pe fiecare document. Diploma de picher și Actul de angajat la drumurile naționale a lui tată-su? Teancul de poze prinse cu fir roșu de arnici împletit ca să nu se împrăștie, l-or mai avea? Doamne, cum a trecut timpul! Parcă a fost ieri, și prin câte greutăți am trecut în acești zeci de ani…Ce scurtă-i viața omului!”

*

…Când Marița se întoarse de la coafor, că acolo fusese, văzu becul aprins în holul de la intrare și cățelul Piki lipsă. Nu mai dormita,  ghemuit pe preșul unde îl lăsase „stăpân” și de unde îi spusese să nu plece. Bănui, și se bucură că bărbatul ei se întorsese și se juca împreună cu el. Ardea de nerăbdare ca Trifon să-i povestească totul: cum a fost, cum l-au primit ai lui, ce le-a povestit el, ce-au zis ei de toate astea. Cum l-au întâmpinat  Mărgăreta, Domnica și Vasile, frate-su Nicolae și gureșa aia de Ioana, pe care a cunoscut-o destul de bine de câte ori s-a prefăcut că-i ghicește mersoarea și norocul în cărți și în ghioc.
- Hello! veniși?  strigă Marița intrând în holul liniștit și cu becul rămas aprins. Era fericită că în lipsa lui își găsise timp și mersese la coafor să-și aranjeze  părul. Dorea să-i facă surpriză și de aceea nu-i spusese nimic înainte de a pleca el la Valea Mare.
- Ham, ham! îi răspunse cățelul care, la ușa camerei, pe interior, începu să râcâie cu lăbuțele  marcându-și acolo existența.
- Taci tu, ștengarule, că acum vin și eu la voi!  vorbea Marița cu Piki în timp ce-și aranja pardesiul alături de-al soțului său, semn pentru ea că acesta era în casă.
- „Ce o avea Trifon de nu-mi răspunse!  gândea Marița în timp ce-și scotea pantofii din picioare. Altădată îmi ieșea înainte, mă lua în brațe și mă săruta și acum nici nu-mi răspunde. S-o fi necăjit din ceva cu ai lui, că altfel nu se explică atitudinea asta. S-or fi supărat ei că nu s-a arătat până acum, sau Doamne ferește de altceva. Ciudată-i purtarea lui de azi!”
La ușă, Marița bătu discret și încercând să-și ascundă nemulțumirea  mai vorbi ca să se audă mai bine și să atragă atenția cu prezența ei.
- E voie domnul, să intru și eu?  Dar nici de data aceasta nu primi   un răspuns de la bărbatu-său, care trebuia să fie înăuntru, unde era și cățelul. De-acum, cu teamă, deschise ușa încet și Piki năvăli distrăgându-i atenția. Lătra și se rostogolea nervos pe tălpile picioarelor ei băgate în papucii de pâslă cu ciucuraș, luați de sub cuier.
- Fii cuminte, nestașnicule! și împinse de  ușă, până se deschise larg, fiind convinsă că Trifon nu-i acolo…

*

…Când au auzit-o pe Marița țipând, vecinii ei,  români și țigani, au sărit să vadă ce i s-a întâmplat și s-o ajute. Care, cum, în fugă  au ajuns la ea. Era căzută  în dreptul porții, pe aleea betonată ce dădea în stradă. Leșinase și se zbătea în convulsii. Cățelul Piki sta lângă ea și o lingea pe obraz. Era îmbrăcată în fustă și pulover și în picioare avea doar  ciorapii și papucii. Ținuta era de casă și nimeni nu știa ce i se întâmplase. Doi bărbați vânjoși au ridicat-o de pe betonul rece și fiindcă da semne că-și revine, susținută de subsuori o sprijineau și o conduceau s-o bage în casă. Nimeni nu știa ce fusese. Când urcau scara să intre în hol, Marița începu din nou să țipe și să-și smulgă părul din cap proaspăt vopsit și frumos ondulat.
- De ce plângi, vecină? Ce-ai pățit   de ești așa de întoarsă,  o întrebă Ninel Popa, proprietarul casei vecine de peste drum, om săritor și de toată isprava, prezent în toate împrejurările în curtea lor.
- Nu poate  să vorbească! îi răspunse Gheorghe Stănculete, care îi sărise lui Ninel în ajutor. Hai s-o ducem repede în casă, s-o așezăm pe pat să nu răcească. Nu vezi că tremură ca varga! Vai de ea săraca, e nenorocită! Văd că uşile   sunt deschise și nu se aude c-ar mai fi cineva prin  odăi. Nu cumva i-o fi spart hoții casa și i-o fi venit rău când a găsit-o vraiște. Ieri și azi nu l-am văzut deloc pe-aici  pe nea Trifu.
- Da, e posibil, că și la sufragerie ușa este la perete. Ce facem, intrăm sau o ducem la mine  și chemăm Miliția?
- Ninele, hai cu ea la tine, că ne ies vorbe când vin milițienii. Dau vina pe noi  că am intrat și le-am stricat probele.
 Din scară, ușurel încercară să se întoarcă spre poartă, dar coana Marița, că așa îi ziceau copiii și tinerii, începu din nou să jelească, de ți se rupea inima când o auzeai.
- Nu mă luați, nu mă luați că mor și eu!  Și plânsul ei se porni și mai tare de impresionă pe toți care se adunaseră la poartă și în curte. Știrea se împrăștie și toți lăieții de pe strada Pomilor  veniră la casa bulibașei lor pe strada Măgurii nr.7 bis. Sosi și doctorul Ion Cârstoiu, care avea vila pe strada paralelă cu strada Pomilor. Se cunoșteu de când și-au făcut casele, o consultase de mai multe ori și se considerau vecini buni. Întrebă pe cei adunați la poartă  „- ce s-a întâmplat?”  și neprimind un răspuns, fiindcă nimeni nu știa, merse la femeia agățată de umerii celor doi bărbați.
- Doamna Marița, ce-ai pățit? o întrebă doctorul, ca să-i poată fi de folos cu ceva și să-i dea vreun calmant potrivit. 
- …..
- Nu poate vorbi, domn’ doctor, răspunse Ninel Popa. Noi o găsirăm căzută în alee și crezurăm că o prădară hoții. Uitați! ușile sunt la perete și nu-i nimeni în încăperi. Nu-i nici domnul Trifu. Nu l-am văzut nici ieri și cred că-i plecat undeva și ea este singură.
- Hai  s-o punem în pat, că-i frig și răcește! zise doctorul celor două ajutoare de care se sprijinea Marița.
- Dar dacă au prădat-o hoții? Ce-o să zică milițienii când vin la cercetare dacă ne găsesc aici, răspunse Gheorghe Stănculete.
- Intrăm numai noi, o punem pe pat, închidem ușa folosind o batistă când punem mâna pe clanță. Unul dintre voi rămâne cu mine și cel care are  telefon, merge și sună la Miliție și, până ăia vin, noi stăm aici.

- Pe toți străinii îi rugăm să iasă din curte, că acum trebuie să vină Miliția! se adresă Gheorghe Stănculete puhoiului de oameni. Când auziră de Miliție, lăieții se risipiră imediat să nu fie văzuți, mai ales că se zvonea de o „spargere”, vorbe ce se  duseseră printre ei. De când le-a confiscat aurul și încasaseră destulă bătaie până l-au predat pe tot, lăieții știau de frica  milițienilor și numai pronunțarea numelui de Miliție îi îngrozea.
- Dar au și ei telefon! zise Ninel Popa. Le-a fost instalat acu’ doi ani, când mi-am pus și eu.
- Atunci e clar, haideți cu ea la căldură!  spuse doctorul și urcă pe scară înaintea lor, ca într-o incintă cunoscută, în care a mai fost și altădată.

*

Doctorul Ion Cârstoiu fusese de mai multe ori în curtea bulibașei Trifu. Într-o vreme, când  fiica lor Brândușa era copilă, a avut-o în supraveghere s-o vindece de bolile vârstei infantile și nu se sfia să le intre în casă. Când era chemat venea repede că știa că lăietele Trifu îi tare omenos și nu-l lasă niciodată să plece cu mâna goală. A consultat-o, de câteva ori, și pe Marița. Ca orice femeie avea și ea necazurile ei, mai ales după menopauză, și internistul nu era ocolit când trebuia s-o doftoricească. În casa  asta a băut de multe ori și a avut parte și de câte o „esență” fină,  precum whisky-ul bunăoară, servit în pahare de cristal de Jena  și, nu numai că nu i-a fost silă, dar îi și plăcea.
 Țiganii ăștia au ceva aparte, iar despre Brândușa, acum studentă la conservator,  am numai cuvinte de laudă!”  s-a exprimat  nu o dată, admirativ, doctorul Cârstoiu, întrebat fiind de  colegii de breaslă care l-au zărit în compania lăieților.
Ajuns la ușa camerei de primit oaspeții, luminată a giorno, că așa arăta după cum  era mobilată și aranjată,  doctorul, privind înăuntru, amuți de ce-i fu dat să vadă. Pe unul din fotolii  orientat cu fața spre  ușă  stătea așezat Trifu, soțul Mariței. Era într-o poziție destinsă, proptit de spătar, cu mâinile sprijinite pe brațele fotoliului  și având capul puțin aplecat spre stânga. Avea fața  senină și ochii întredeschiși. Privirea îi era fixă, parcă scruta ceva așezat pe masa din fața lui. Trifu  era țeapăn.
 Pendula agățată pe peretele încăperii sparse tăcerea și bătu de șapte ori.  
- Opriți-vă! le spuse doctorul Ion Cârstoiu, celor doi bărbați, ajutoarele de sprijin al femeii revenite din leșin.  Duceți-o în dormitorul de pe dreapta. Aici nu mai intră nimeni!... și închise repede ușa salonului, rămânând și el pe hol, în afară.
_________

            Ion Gociu, Târgu Jiu, 2013