Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 februarie 2013

Proiectul de editare a setului „SFINŢII ROMÂNI”


Republica Moldova, mun. Chişinău, str. Alba Iulia 16, MD-2064.
Tel.: (+373 22) 71-98-09, (+373) 690-57-795. E-mail:
fvasiliada@gmail.com
C.B. „ENERGBANK” A.O., cont 222436028 (MDL), 222436028.840 (USD), 222436028.978 (EU),
cod fiscal 1010620009447, BИК ENEGMD22893

Nr. 186/05.02.13

Proiectul de editare a setului „SFINŢII ROMÂNI
Fundaţia „VASILIADA” din Chişinău, Republica Moldova, înfiinţată la 20 octombrie 2010, a elaborat un proiect de editare şi distribuire în toate localităţile din Republica Moldova: în şcoli, biserici, în familiile credincioşilor a unui set de icoane ale tuturor sfinţilor români, imprimate pe hârtie şi cu imaginile înregistrate pe CD la o calitate potrivită pentru a putea fi imprimate calitativ, precum şi proiectate, demonstrate la lecţiile de religie, de istorie, la conferinţe, însoţite şi de o broşură cu tropare, conadce şi vieţile fiecărui dintre sfinţii români canonizaţi până la ora actuală.
Fundaţia „VASILIADA” este angajată de circa doi ani în activităţi de sprijinire a profesorilor de religie din şcoli, a contribuit la asigurarea cu material didactic a şcolilor din Republica Moldova, distribuind câteva mii de cărţi de religie, de publicaţii ortodoxe, revista „Familia Ortodoxă”, iconiţe, semne de carte cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, broşura anti-avort ş.a. Fundaţia ţine legături cu profesorii de religie şi se informează despre necesităţile lor în procesul de predare a disciplinei „Religia”, ceea ce face mai eficientă munca de distribuire a materialelor amintite. În prezent dispunem de o bază de date cu informaţii de contact ale tuturor profesorilor de religie din ţară, ţinem legături permanente cu ei pentru a le cunoaşte mai bine doleanţele şi nevoile, pentru a-i ajuta după posibilităţi.
Setul care va cuprinde icoanele tuturor Sfinţilor Români, broşura cu vieţile sfinţilor români, rugăciunile către ei, troparul şi condacul fiecăruia dintre ei are un dublu avantaj pentru că va servi profesorilor de religie atât ca material ilustrativ, cât şi ca material informativ, iar cartea va fi accesibilă atât profesorilor de religie, cât şi cititorilor bibliotecilor şcolare.
Un alt motiv care ne-a determinat să elaborăm acest produs (set de icoane şi broşura cu vieţile sfinţilor români) este şi faptul că în şcoli la ziua de astăzi dispun de manuale de religie doar clasele I-II, fiind asigurate de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, clasele III-IV, asigurate cu manuale doar parţial de către Patriarhia Română, iar clasele V-IX nu dispun de nici un fel de materiale didactice.
La începutul anului 2012 la sediul Fundaţiei au parvenit mai multe scrisori de la pedagogii de religie şi unanim ne cer ajutorul cu material didactic pentru acest obiect. Chiar dacă profesorii au adoptat tactici de predare conform condiţiilor existente, totuşi am considerat destul de important, şi chiar esenţial, editarea materialului ilustrativ respectiv, acesta fiind de mare utilitate atât pentru ora de religie, dar putând fi folosite şi la ora de istoria românilor pentru mesajul lor educativ naţional deosebit.
Setul de va cuprinde 140 de icoane, format B5.
Cartea va fi de 200 pag. Format A5.
Bugetul proiectului pentru 1000 exemplare.
Cartea – 3800 EU;
Setul de icoane – 16600 EU;
CD cu icoane – 2200 EU.
Calcule includ cheltuielile pentru elaborarea manuscrisului şi pentru colectarea informaţiei, pentru servicii editoriale, tipar şi distribuţie.
Ne adresăm pentru susţinere la mai multe persoane, organizaţii şi vom fi bucuroşi de aportul fiecărui finanţator după posibilităţi, pentru ce le mulţumim anticipat.

Cu profund respect
Preşedinte
Preot Viorel COJOCARU