Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 iunie 2012

Atenţie la roşiile cu moţ!

Atenție la roşiile cu moţ! Sunt toxice?

Specialiştii spun că nu doar tomatele importate sunt pline de chimicale, ci şi cele din grădinile ţăranilor

"Eu nu stropesc roşiile. S-au copt repede, pentru că le cresc în solar", Mariana Badea, 34 de ani
"Eu nu stropesc roşiile. S-au copt repede, pentru că le cresc în solar", Mariana Badea, 34 de ani
Roşiile de pe tarabe arată impecabil, dar au tot mai puţine calităţi nutritive.
Cercetătorii ştiinţifici atrag atenţia că pot fi chiar dăunătoare sănătăţii.
Şi, culmea, cele mai periculoase sunt roşiile care au invadat, în acest sezon, pieţele: cele cu moţ, fără codiţă, de mărime medie.
După o iarnă grea şi lungă, când am mâncat numai roşii de import, de cele mai multe ori fără gust şi miros, iată că a venit şi vremea tomatelor autohtone. Sunt pline tarabele în pieţe cu maldăre de roşii cu moţ.
Frumoase şi gustoase. Şi, ce ne atrage cel mai mult, româneşti! Din grădinile ţăranilor noştri.
Adică, gândim noi, naturale şi pline de vitamine.
Ei bine, nu mai e demult aşa, întrucât, pentru a face bani mulţi şi cât mai repede, ţăranii stropesc legumele cu tot felul de substanţe care să le stimuleze creşterea şi care să le facă aspectuoase.
Din păcate însă, aspectul ia locul calităţilor nutritive.
Cele mai "la modă" soluţii sunt ETREL (o substanţă care coace roşia forţat) şi 2.4 D (un erbicid care stimulează activitatea hormonală).
"Din dorinţa de a câştiga bani rapid, producătorii folosesc tot felul de substanţe şi tehnici ca tomatele să se coacă urgent. Astfel de substanţe folosite în exces, după ureche, fac mai mult rău legumelor, care îşi pierd din calităţile nutritive", ne-a declarat Floarea Burniche, cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Experimentală din Buzău.
Potrivit acesteia, roşiile cu moţ sunt cele mai periculoase, "pentru că sunt tratate cu mult ETREL, moţul fiind chiar o malformaţie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din această cauză nici nu au codiţe, pentru că sunt arse", a adăugat Floarea Burniche.
Prin urmare, specialiştii ne recomandă să cumpărăm roşii pe ciorchine verde, "pentru că sunt cel mai puţin tratate. Când codiţele sunt uscate, înseamnă că roşiile au fost stimulate cu prea multă substanţă", a încheiat Floarea Burniche.

 Articol semnalat de N.B. Constanţa, care a mai primit şi un alt link cu un comentariu. Vedeţi mai jos.
ACEL LINK A DISPĂRUT de pe NET: 
Comercianții dau la gioale ca în politică, după modelul lui Băse-Putinescu, președinte-diversionist școlit de "agenturili" MRU



Si acum, câteva probleme de actualitate. Piețele sunt invadate de tomate asa zis “românești” (de fapt tot hibrizi F1 din import, lemnoși), la care se adaugă stimularea cu hormoni sintetici în exces. Nu insist asupra efectelor nocive ale hormonilor sintetici asupra sănătății Aceste tomate se recunosc ușor: Sunt “țuguiate”, iar dacă sunt tăiate transversal, nu au semințe sau au numai rudimente de semințe, prezintă goluri, iar gustul este neplăcut dulceag, nespecific tomatelor tradiționale. Am sesizat Protecția Consumatorului în urma cu câțiva ani, fără nici un rezultat.
Astfel de tomate ar trebui interzise la consum, iar pentru a nu se mai ajunge în aceasta situație, producătorii ar trebui avertizați ca o astfel de marfă nu va fi primita la vânzare. Ei nu vor sa piardă nici o floare, și stimulează prin cufundarea inflorescenței în stimulent (Tomaset, Tomafix, etc.) în concentrație mare. Stimularea se face în concentrații slabe și numai când este nebulozitate si frig. Cel mai sensibil în aceste condiții este polenul, care își pierde germinația, iar în absenta acestuia, stimulentul determina creșterea ovarului în afara fecundării, și de aici lipsa semințelor la fructele stimulate.
Nenorocirea este ca se stimulează chiar și când sunt condiții optime, pentru ca au indus consumatorilor ideea ca acestea sunt roșiile românești. Am întrebat o țărancă de ce face asa ceva, si mi-a răspuns sincer, ca altfel nu le vinde.
Oare nu se întreabă nimeni de ce roșiile din Turcia, Spania, etc. nu au o astfel de forma ? Nimănui nu i se pare ceva suspect? Deci, dacă doriți sa avem roșii românești, sprijiniți cercetarea !
In speranța ca cineva va lua în seama cele semnalate de mine, vă mulțumesc anticipat