Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 septembrie 2013

Alexandu Melian - SURZENIE ŞI CECITATE POLITICĂ



SURZENIE  SI CECITATE  POLITICA
 MOTTO :   « Statul există nu pentru a transforma viaţa pământească în rai, ci pentru a o împiedeca să se transforme definitiv în iad .»
                          N. Berdeaev


Dacă raportăm statul român actual la cugetarea lui Berdeaev, trebuie să constatăm, cu tristeţe, dacă nu cu revoltă, că prestaţiile acestuia nu doar că nu împiedică alunecarea spre iadul existenţial, dar face toate matrapazlâcurile posibile pentru a ajunge cât mai repede acolo. Culmea cinismului, poate a incompetenţei, sigur a demagogiei este că diriguitorii statului, în postură de birjari, pretind că îndreaptă căruţa hurducată a ţării spre grădinile raiului. Dacă te străduieşti să găseşti explicaţiile acestui fenomen, dificultăţile şi rătăcirile apar de pretutindeni. Una dintre  cele mai importante este sintetizată chiar de titlul acestui articol.

Desigur, se impune dintru început identificarea celor care reprezintă statul . Aşa cum este binecunoscut, într-o democraţie autentică, statul e reprezentat de cele trei puteri, - legislativă, executivă şi judecătorească – împreună cu tot aparatul aferent, deasupra cărora se află Preşedintele, în calitate de garant (nu de sforar) al echilibrului  şi autonomiei acestora.  Numai că România băsesciană, cât timp a avut la dispoziţie slugarnică un guvern marionetă, a aplicat democraţia în spiritul comandantului  de corabie, pe principiul sloganului lansat cu hăhăitul lui inconfundabil, « eu voi fi un preşedinte jucător ». Si cât timp bocănitul puterii executive s-a instrumentat la Cotroceni, domnul preşedinte s-a jucat cu toate cele trei puteri, cu toate serviciile mai mult sau mai puţin secrete, s-a jucat de fapt cu soarta României. Adept al teoriei « homo ludens », el nu s-a mulţumit să joace la botezuri, nunţi şi petreceri ţigăneşti, ci a vrut să se joace cu o ţară întreagă. O ţară prostită o dată, păcălită a doua oară şi înşelată tot timpul. Când, în sfârşit, românii şi-au adus aminte că ei au făptuit Revoluţia din 1989, - chiar dacă idealurile acesteia au fost trădate în mare măsură – au coborât din nou în stradă, în aceeaşi lună emblematizată a lui decembrie, determinând căderea avortonului guvernamental cu care jucătorul cacialmist vroia să  ne prostească iarăşi.

 Si ţara a început din nou să spere.

Opoziţia care criticase vehement guvernările instrumentate de jucătorul de geamparale politice de la Cotroceni a ajuns la putere, chiar dacă nu prin mijloace prea ortodoxe. A ajuns la putere,  a început să repare câte ceva din injustiţiile şi aberaţiile guvernelor anteriare dar, cum în fruntea guvernului a fost cocoţat un personaj dubios (care în mod dubios a ajuns şi în fruntea PSD ), arivist şi fără scrupule, beţia puterii i-a îmbătat atât de tare pe noii protagonişti,  în frunte cu şeful lor, încât principiile, promisiunile şi obiectivele celor ajunşi la pârghiile statului s-au schimbat rapid. Proaspeţii guvernanţi încep repede să devină vajnicii urmaşi ai înaintaşilor pe care tocmai îi detronaseră.

E adevărat, până la alegerile din iarnă, adevărata faţă a primului ministru şi a echipei sale, gafele, abuzurile şi incompetenţele au fost în bună parte surdinizate(1) de afacerea referendumului , de imixtiunile inadmisibile ale UE, de reacţiile anti-româneşti ale  unor euro-parlamentari români, de ignorarea sfidătoare  a voinţei celor peste 7 milioane de votanţi de către preşedintele destituit.

După victoria peste aşteptări din alegeri şi constituirea aberantă a unei opoziţii,  nereprezentând  în realitate opţiunea alegătorilor, noua putere şi-a dat arama pe faţă la adăpostul celor aproape 70%  de mandate.

Începând cu constituirea guvernului din neaveniţi, (dintre care unii au trebuit să demisioneze sau să fie demişi), din neamuri, prieteni , tovarăşi de afaceri şi până la la distribuirea , pe aceleaşi principii, a tuturor posturilor bănoase de le centru şi din teritoriu ; continuând cu pactul infect preşedinte-premier şi consecinţele lui (între care afacerea Köveşi nu e decât una, dar integral definitorie), cu brambureala administrativă în toate articulaţiile societăţii, cu gestionarea incompetentă şi anti-naţională a unor obiective de importanţă primordială precum privatizarea Olt Chim şi CFR Marfă, retrocedările încăpute pe mâna unei mafii intangibile, proiectul Roşia Montana, burduşit  de pericole, de ilegalităţi, de corupţie şi de mercenariat,  cu orbirea şi atitudinea iresponsabilă faţă de UDMR (vezi pactul secret încheiat cu aceasta înainte de alegeri),  faţă de atitudinile şi acţiunile anti-româneşti ale maghiarilor - iar lista nu e nici pe departe încheiată -  şi terminând cu caricatura revizuirii constituţionale (2) şi gâlceava ridicolă, deşi periculoasă,   din interiorul coaliţiei USL,  prestaţiile guvernului Ponta şi a locotenenţilor săi, - cu dibăcie diabolică stimulate de chiriaşul ilegal de la Cotroceni –indică îngrijorător direcţia în care ne împinge  statul cârmuitorilor de azi. Pentru că nu mai este nici o îndoială, sentinţa celebrului monarh francez, « l’état s’est moi », a devenit deviza pusă în practică a actualului şef de guvern şi a gărzii lui pretoriene. El este cel care-şi face damblaua în numirea miniştrilor, el dă legi, el trimite parlamentul în mină, el regionalizează România, el împreună cu instrumentele pe care şi le-a confecţionat decid aproape totul în România. Si decid prost, iresponsabil, icompetent şi arogant. Aşa cum spunea Jean-Jaques  Rousseau, « Nu ignoranţa cauzează răul, ci orbirea şi rătăcirea. Oamenii se rătăcesc nu din cauză că nu ştiu, ci din cauză că se consideră atotştiutori »

     Din păcate, oamenii despre care vorbim nu sunt doar atot-ştiutori  închipuiţi, ei sunt şi ignoranţi, în pofida doctoratelor plagiate sau luate de complezenţă complice şi în pofida tupeului cu care vor să treacă drept deştepţi şi şcoliţi.

            Ceea ce apare într-un fel surprinzător, - fiindcă vizează însuşi spiritul lor de conservare , atât de multilateral dezvoltat – este orbirea şi surzenia în faţa realităţilor care-ţi sar în ochi şi care aproape îţi sparg timpanele dar şi în faţa tuturor intervenţiilor  de clarificare, analiză şi avertizare venite din partea specialiştilor, a societăţii civile, a masmediei de bună-credinţă, ba chiar venite din interiorul propriilor partide

Că pentru opoziţie şi alţi adversari nu vrei să ai nici ochi şi nici urechi se poate înţelege la o clasă politică infantilă care are o foarte palidă experienţă a democraţiei autentice. Dar să te faci că nu vezi şi nu auzi reacţiile din propria coaliţie, ba mai mult să ignori cu neruşinare mesajele venite din propriul partid ( vezi scrisorile deschise publicare de Andrei Alexandru şi Valer Marian care pun în lumină aspecte foarte grave din interiorul PSD, din activitatea guvernamentală a lui Victor Ponta si a apropiaţilor lui, din sistemul promovării cadrelor în stil ceauşist) înseamnă să fii inconştient sau sinucigaş.

Putem admite că nu totdeauna politicienii, - şi nu numai ei – reuşesc să identifice problemele şi, în consecinţă, să afle soluţiile adecvate. Dar nu putem admite ca aceştia să rămână orbi şi surzi la intervenţiile celor care văd, aud,  au minte irigată de conştiinţă şi, ca atare, capacitate de a înţelege şi de a propune soluţii.

De fapt, în cazul premierului, a locotenenţilor lui şi a  celorlalţi mercenari politici, nu este vorba de cecitate şi surzenie.  Ei se fac doar că nu văd şi nu aud. Cum să nu vezi şi să nu asculţi opiniile Academiei Române privind proiectul Roşia Montana, ale marilor specialişti în domeniu din ţară şi din străinătate ?  Cum să te faci că nu vezi ilegalităţile, şmecheriile, corupţia care stau în spatele acestui proiect şi-i determină nelegiuirea? Cum să nu vezi şi să nu auzi manifestaţiile zecilor de mii de români, strigătele lor de revoltă care de peste 20 de zile se văd şi se aud pe străzile Bucureştiului, ale multor oraşe din ţară şi chiar din străinătate ?   Cum să afirmi despre aceste manifestaţii o inepţie descalificantă, demnă de un mini-ceauşist jegos , aşa cum o face V. Ponta cu morga lui arogantă  şi atotştiutoare ?! « Deţinem cu toţii informaţii, de la structurile specializate ale acestui stat, despre interese împotriva dezvoltării proiectelor economice în România, despre finanţări care există pentru diverse manifestări » (3)

Si pentru a avea  măsura orbirii lui rătăcitoare, să amintim că, într-un alt context, acelaşi  prim-ministru declara, de astă dată cu deplin temei, că atacurile lui L. Tokes şi ale Monicăi Macovei reprezintă « interesele străine îndreptate împotriva României ».  Deci, - mergând pe linia gândirii lui câlţoase - manifestaţiile împotriva proiectului criminal Roşia Montana şi împotriva guvernării Ponta-Băsescu sunt pentru domnul procuror, -  catapultat în fruntea celui mai mare partid şi a celui mai neisprăvit guvern – acţiuni manevrate din spate de « agenturili străine »( cum ar spune nefericitul de la Scorniceşti) iar din faţă de exemplul pilduitor al lui L. Tokeş şi M. Macovei .        

Bravos, naţiune, halal să-ţi fie !...- cum ar spune conu’ Iancu .

Dar reacţia care vădeşte un grav handicap, nu doar de vedere şi auz, a fost scuipată mai ieri de socrul premierului, liderul PSD Ilie Sârbu.  Intr-un interviu de Gâgă, fudul şi agresiv, acesta înfierează cu mânie proletară manifestanţii contra proiectului amintit care, după părerea lui, nu reprezintă nimic faţă de cele 20 de milioane de români încolonaţi, crede el,  în spatele Parlamentului. « Noi reprezentăm forţa acestor 20 de milioane », spune cu emfază tata socru. Care noi, bădie ?!  Familia matale şi cu trepăduşii pe care i-aţi pus în pâine, - de fapt, în cozonac – pe spatele poporului român ? 

Este evident că tribunul de mucava va răspunde enervat că e vorba de Parlament. Si chiar dacă acest Parlament este « denigrat de Băsescu şi alţii » (ca şi cum Parlamentul nostru mai are nevoie să fie denigrat, n-o face el singur cu asupra de măsură),  el nu încetează de a fi Parlament.

Ce mai poţi să-i răspunzi unui asemenea specimen tupeist şi obraznic ? Amintirile lui ceţoase de la şcoala elementară şi obezitatea demagogică (în pofida siluetei de june prim cu părul alb), nu-i mai permit să facă o socoteală, dacă nu la mintea cocoşului, cel mult la mintea unui elev de clasa a IV-a. Păi, dragă parlamentarule denigrat, cele aproximativ 70% de voturi pe care le-aţi adunat – culmea ironiei ! - graţie lui T.Băsescu în primul rând, raportate la cei aproximativ 50% de prezenţi la vot ar face cam 35% din cele 20 de milioane. Adică în jur de 7 milioane ; cum vezi matale, chiar mai puţin decât au votat împotriva duşmanului-partener de la Cotroceni. Si atunci ?!

Dar la Revoluţia care l-a dat jos pe Ceauşescu ca să ajungeţi « domniile voastre » la putere, câţi au coborât în stradă şi câti au murit ?

Dar la manifestaţiile din iarna 2011-2012, care v-au înlesnit să luaţi cârma corabiei, de la matrozul suspendat, câţi au coborât în stradă ?



Si ar mai fi de citat, din interviul amintit, o perlă sâboidă (respectul pe care-l port poporului sârb nu-mi permite să spun sârbească) : « Mâine poate să apară o grupare fascistă cu 500.000 de oameni şi atunci ce facem, devenim fascişti sau comunişti. » Mai întâi că imaginara grupare fascistă nu i-ar cere combativului socru mic, nici ginerelui său, la fel de mic, nici coechiperilor acestora, pe măsura şefilor, să devină comunişti. Ar fi aberant. Poate să devină fascişti, deşi mă îndoiesc că ar fi bucuroşi de asemenea camarazi de drum. Nici manifestanţii care au ieşit în stradă nu  pretind guvernanţilor să devină manifestanţi alături de ei. Solicitarea lor este, în esenţă, ca aceşti guvernanţi să-şi respecte jurământul de a sluji cu devotament şi bună-credinţă poporul pe care pretind că-l reprezintă.

Dar încărcătura cea mai gravă a acestui exerciţiu gângav de anticipaţie, este caracterul lui involuntar profetic. Nu ştiu dacă denigratul lider al Parlamentului este la fel de instruit în istorie pe cât a fost la aritmetică, dar aş vrea să-i amintesc că fasciştii, ca şi naziştii au ajuns la putere pentru că guvernele ţărilor respective au disperat popoarele cu incompetenţa, corupţia şi ticăloşia lor. Asta nu vă spune chiar nimic ?!...

Orbirea şi surzenia, reală sau doar mimată, a actualei puteri, constituirea ei pe criterii vicioase în numele unor interese străine României, o fac nu doar incapabilă să gestioneze ţara şi să temeinicească viitorul ei, dar o desemnează ca o veritabilă primejdie. Un blestem care trebuie exorcizat. Dacă în orbirea şi surzenia lor, aceşti aventurieri politici nu-şi dau seama unde au adus ţara şi ce riscuri îşi asumă, a venit timpul să fie trimişi la oftalmolog şi la orelist iar pentru unii dintre ei chiar alături de G. Becali, una dintre emblemele de pe steagul lor negru şi cu cap de mort.


                                  Alexandru  MELIAN

1.       Noi am sesizat de la început derapajele şi primejdiile care pândeau noua putere şi, ştiind că idiferenţa poate deveni complice al Răului, am publicat în revista online Samanatorul articolele « Scrisoare deschisă politicienilor ţării »(ian.2012), « Apel adresat noilor ajunşi la putere »(mai 2012), « Paranoia referendumului »(iulie 2012). Din păcate, toate avertismentele mele s-au adeverit.

2.       Vezi articolele mele « Revizuirea Constituţiei. Semne de întrebare şi mirare »  şi « Noima schimbării »- Samanatorul, august 2013

3.       Vezi articolul remarcabil al Rodicăi Ciobanu, « Lupta murdară a premierului cu strada », Gândul, 19 sept.2013