Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 ianuarie 2014

Alexandru Melian - SCABIA POLITICĂ ŞI JUSTIŢIA



SCABIA  POLITICA  ȘI  JUSTIȚIA

Motto : Diferența dintre partidele noastre este că în unele sunt mulți corupți  iar în altele puțini cinstiți, în unele mulți mediocri, în altele puțini valoroși, în unele mulți proști, în altele puțini deștepți, în unele multă  mizerie, în altele puțină curățenie.

După cum se știe, scabia sau râia este o boală infecțioasă și molipsitoare, provocată de murdărie, de mizerie. O boală a cărei asociere metaforică din titlul de față se impune oricărei conștiințe lucide și… neatinse de scabie .
 Condamnarea recentă a lui Adrian Năstase la 4 ani de închisoare a provocat multe reacții și de toate felurile, de la cele analitice și principiale, chiar dacă severe, pâna le cele lamentativ încriminatorii, chiar dacă pavoazate într-un sentimentalism ipocrit umanitar. Ceea ce atrage cu deosebire atenția sunt vocile uimiților, revoltaților, șocaților de faptul că justiția a avut îndrăzneala să-l condamne încă o dată pe nașul lor politic, pe modelul și modelatorul lor, cel care, - potrivit democraților de paradă - ar trebui să fie deasupra legii. Așa cum ei înșiși se consideră și se străduiesc să legifereze.
Ceea ce este foarte îngrijorător, cu atât mai mult cu cât pare fi o constantă a mentalității politice a celor aflați la putere, este violarea cu seninătate a principiului democratic fundamental privind separarea puterilor în stat. Verbal, toți se declară partizanii acestui principiu, în fapt, cei mai mulți îl încalcă de fiecare dată când consecințele aplicării lui le afectează interesele. Interesele de partid, de gașcă sau pur și simplu personale. Bineînțeles, o fac șmecherește, subtil, își imaginează ei. Fiecare dintre taberele care-și dispută scena politică, se referă, nu la justiție, ci la adversarul care ar fi în spatele actului judecătoresc. Dintr-o parte, manipulatorul este Băsescu și camarila prezidențială, din cealaltă, Ponta și familia lui, compusă din neamuri, prieteni și subordonați bine răsplătiți. Fiecare se raportează la ticăloșia celorlalți. Si dacă-ți pui întrebarea cine are dreptate, nu poți răspunde decât : și unii și alții. Numai că problema care este omisă din gâlceava și judecata lor, - atâta cât o au – este fondul, obiectul care a determinat justiția să ia decizia pe care a luat-o. Discursul lor este în registrul hilar al lui Gâgă. « Noi nu ne pronunțăm asupra justiției, noi îl condamnăm pe Băsescu pentru că a fost condamnat Năstase ».
Ca în atâtea alte situații, exponentul pitoresc, - ca să nu spunem grotesc al PSD – este Marian Vanghelie. Omul a cărui mâncărime de limbă și scărpiniș de creier îi rămân mereu simptomele definitorii. Într-o declarație făcută la solicitarea ziarului online Gândul, inteligența și cultura lui proverbială au sintetizat mentalitatea și priceperea politică a partidului pe care-l întruchipează :
"Nu cred că aşa se poate trata politica într-o ţară civilizată. Dacă ar fi să vorbim din punct de vedere uman, e dezastru! E dezastruos ce se întâmplă! Nu cred că se putea aştepta nimeni. Cred că a adus şi el nişte servicii destul de mari acestei ţări". (…) Cred că tot ce se întâmplă în clipa de faţă este crearea unui precedent foarte periculos. În UE nu se întâmplă cu niciun fost prim-ministru şi cu niciun om politic de calibrul lui Adrian Năstase aşa ceva. Cred că este prea mult, indiferent de faptele pe care le-a făcut el, fie bune, fie rele. Indiferent dacă este vinovat şi trebuie să plătească.(subl. noastră) Dar eu cred că în clipa de faţă creăm un precedent foarte periculos şi nu ajută cu nimic la democraţia din România ».
                Analiza acestui text, izvorât din puțul gândirii vangheliene, este extrem de semnificativ pentru cele spuse anterior. Mai întâi că justiția nu tratează politica într-o țară civilizată  (deși ea ar trebui foarte serios tratată la noi, și nu numai, de numeroasele maladii care-o bântuie). Justiția face justiție, în numele legii și e destinată să apere societatea de toți infractorii, indiferent cine sunt aceștia (constituția oricărui stat democratic are ca punct geometric egalitatea deplină în fața legilor a tuturor cetățenilor). Din punct de vedere uman, ceea ce i s-a întâmplat lui A. Năstase, - ca oricărui alt condamnat, de altfel - este un dezastru. Un dezastru personal iar, când ești și un om public, un dezastru pentru instituția pe care ai reprezentat-o și pentru partidul din care faci parte și eventual l-ai condus. Acest fapt poate stârni compasiune și regret, dar el nu pune în discuție actul de justiție, întemeiat pe judecarea faptelor și încheiat prin pronunțarea sentinței. Precedentul periculos de care vorbește alesul bucureștenilor a fost și rămâne, nu judecarea și condamnarea vinovaților, mai ales când aceștia sunt personaje sus-puse, prin bogăție și funcții, ci protejarea lor prin NUP-uri dubioase, prin amânări până la prescriere, prin cedarea în fața presiunilor politice ori a ispitelor bănești. Exemple cred că are la dispoziție oricare cititor și nu puțini chiar dintre cei care nu citesc mai nimic. Cum se dovedește,de pildă, și M. Vanghelie. Pentru că a afirma ceea ce afirmă el despre UE, unde chipurile nu sunt condamnați oameni politici ca A. Năstase, înseamnă a fi analfabet, orb și surd. Numele lui S. Berlusconi, a lui N. Sarcoszi, E. Baladur, Jerôme Cahuzac,fiica regelui Spaniei, ca să le amintim doar pe cele mai recente, se vede că n-au ajuns niciodată sub ochii și la urechile domnului primar și vice-președinte al PSD…
Dar capodopera gândirii lui profunde rămâne pasajul subliniat. Cum o fi putând să funcționeze o justiție, după mintea lui M. Vanghelie și a celor pe care-i reprezintă, indiferent de faptele pe care le face cineva și indiferent dacă este vinovat și trebuie să plătească ?!?!  Cred că Eugen Ionescu, unul dintre părinții absurdului în literatură, s-ar simți complexat în fața « maestrului » de la sectorul V al Capitalei care-și încheie declarația în același registru demn de Premiul Nobel pentru stupiditate :
"Încercarea de la un mandat la altul să ne arestăm între noi nu cred că o să ajute pe nimeni. Şi cred că în ăştia 20 de ani de politică poate ar fi trebuit să fie mult mai mulţi condamnaţi cu pedepse mult mai mari"
            Cu deosebire gravă este însă atitudinea Primului Ministru. Șeful puterii executive, care atacă deciziile puterii judecătorești, ori este iresponsabil, ori este incompetent, ori este și una și alta. Răspunsul dat că el nu se bate cu Justiția, ci cu Băsescu și cozile lui de topor este de același calibru  cu panseurile lui M. Vanghelie. Or, se pare că V. Ponta, chiar dacă nu e departe de conștiința politică a vice-președintelui său, când vine vorba de știința politică, el este, - sau ar trebui să fie – măcar la nivelul doctoratului celebru cu care a fost gratificat. Când vorbești de nedreptatea condamnării lui Năstase, de ignorarea meritelor politice ale inculpatului, de hăituirea lui politică și de caracterul politic al procesului, nu pui în discuție actul de justiție ? Nu ataci puterea judecătorească ? Când identifici condamnarea lui Năstase cu aceea a Iuliei Timoșenco, nu arunci oprobriul asupra justiției române, asimilând-o unei justiții totalitare de tip bolșevic ? După câte știu eu, fostul prim-ministru ucrainian nu și-a construit fraudulos o vilă Zambaccian, nu a devenit dintr-un simplu cercetător științific un milionar în euro (dacă nu un miliardar), după ce s-a cocoțat pe scările de marmură ale politicului, nu a deturnat fonduri pentru campanie electorală, nu a vândut anti-național un Rompetrol și nici subsolul Ucrainei, nu a plătit miliarde de euro unei societăți clientelare, precum Bechtel, pentru câțiva km. de autostradă. Si poate că dacă am manifesta o nemulțumire fața de justiție, în acest caz, (altfel, demnă de toată aprecierea pentru semnele de curaj și demnitate profesională pe care le dă în ultimul timp) ar fi faptul că Adrian Năstase, și mulți alții ca el, nu sunt judecați pentru acte mult mai grave decât cele pentru care sunt condamnați.
                Desigur, este explicabil ca aprecierile lui A. Năstase despre sine și despre ce se întâmplă cu el să fie subiective și discutabile. Deși, de la un om de cultura lui, cu meritele și calitățile de care a dat dovadă nu o dată, te-ai fi așteptat la o atitudine mai demnă și la o auto-estimare mai aproape de adevăr și mai exigentă cu sine-însuși. Că el n-are forța interioară pentru un astfel de comportament, nu poate fi explicat, cred, decât prin caracterul propriu a cărui dominantă identificatoare se dovedește mereu orgoliul nemăsurat, vanitatea, aroganța zâmbăreață și mereu ironică. Sunt tarele personalității lui care i-au bemolizat meritele și i-au irigat aproape toate erorile și eșecurile. Inclusiv cele care l-au dus după gratii. Însăși scrisoarea din închisoare este edificatoare, în acest sens. Deși pare o confesiune, în esență este o condamnare. Condamnatul îi condamnă pe cei vinovați de condamnarea lui. Cel dintâi culpabil e Băsescu, care se răzbună pe adversarul politic. Nimic nou în această apreciere ; este invarianta lui dintotdeauna . Nouă este indicarea celui de al doilea vinovat :
  În orice caz, de data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acţiune, ci şi prin inacţiune. Faptul că actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituţiei, actuala coaliţie se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu ».
Cel de al treilea vinovat este și el o invariantă. Este vorba de completele de judecată, formate « din judecători numiți și cenzurați de Băsescu », reprezentând  « justiţia politică a lui Băsescu, un instrument de luptă,  sub aparenţa justiţiei, împotriva adversarilor politici »

Năstase a identificat și un al patrulea vinovat al condamnării lui : presa . Este o țintă relativ nouă și curioasă  pentru cineva care, pe de o parte, știe foarte bine că justiția nu se face prin presă, iar pe de altă parte, care a proclamat, nu o dată, rolul fundamental al presei într-o societate democratică.

Deși multe comentarii s-ar putea face pe marginea acestei scrisori, ne oprim la două. Primul vizează cel mai definitoriu atribut negativ al personalității omului Năstase, în general, și a omului politic Năstase, în special.  Nicăieri, printre vinovații condamnării sale, nu se află principalul vinovat, adică tocmai personajul deferit justiției !!??... Încât ai putea crede că în lumea nostră satanică, singurul înger care a mai rămas a devenit victimă și se numește Adrian Năstase !!...

Cea de a doua observație este indusă de un paradox. Fostul demnitar care nu-și află nici măcar o fărâmitură de vinovăție în cariera lui imaculată, probabil fără să-și des seama, își mărturisește totuși, fie și implicit, vinovățiile. Măcar unele dintre ele. Citindu-i cu atenție textul de identificare a vinovatului nr.2, se impun câteva întrebări. Din răspunsul la ele se poate configura răspunderea fostului Prim-Ministru și a fostului președinte PSD în bulversarea propriei vieți, a propriului partid și, ceea ce este mai grav, a țării. A țării față de care a inversat raportul de proprietate. A socotit mereu, - ca mai toți infectații de râia politicianistă – că țara îi aparține lui și alor lui și nu că ei aparțin țării pe care au jurat s-o slujească. De altfel, în subtextul scrisorii rânjește ideea că USL n-a reușit, nu să asigure independența justiției, ci subordonarea ei, astfel încât el să nu ajungă la închisoare. In acest sens, pritocirea, din nou râioasă a unei amnistii care să-i scoată din închisoare pe toți camarazii și complicii politici ajunși la necaz, amenință îngrijorător temeliile și așa destul de șubrede ale democrației noastre. Iată întrebările pe care nu le mai comentez, pentru că ele sunt, în realitate, simple întrebări retorice :

-          Cine a înlesnit accesul lui T. Băsescu la scaunul prezidențial, prin aroganța cu care și-a purtat campania electorală, prin arbitrariul deciziilor din interiorul partidului și stângăciile tactice în disputele cu fostul primar al Bucureștiului, căruia nu i se dădea aproape nici o șansă de victorie ?

-          Unde era Adrian Năstase când lamentabilul candidat al PSD, Mircea Geoana, pierdea alegerile prezidențiale în fața aceluiași T. Băsescu, nu atât datorită fraudelor gestionate de acesta, cât datorită inepțiilor comise de contracandidatul său ?

-          Cine este autorul confecționării dintr-un om mediocru, a acestui Dinu Păturică modern, care se află astăzi în fruntea guvernului, cine l-a format și promovat, cine i-a condus plagiatul doctoral, cine i-a sforărit cocoțarea în fruntea celui mai mare partid din România ?

-          Unde era A. Năstase când V. Ponta încheia pacte diurne cu UDMR , nocturne cu destituitul de la Cotroceni și murdare cu cloaca traseiștilor de la UNPR, când tranzacționa numirea Laurei Köveși ca procuror general, când numea miniștri după « damblaua » lui, când juca ceardașul între Da și Nu, în privința proiectelor Roșia Montana și gazele de șist ?

Si întrebările ar putea continua iar răspunsurile cinstite, curajoase și bine gândite ar putea folosi. Si lui Adrian Năstase, dar mai ales oamenilor politici care sunt chemați să conducă această țară cu răspundere, devotament și pricepere, nu s-o călărească tâlhărește.

                Altfel declarația purtătorului de cuvânt al PSD, « suntem alături de el », - care acum este doar o minciună, fiindcă mulți dintre ei nu sunt la închisoare lângă A. Năstase, așa cum ar merita – s-ar putea transforma într-o veritabilă profeție. O profeție care, dacă s-ar împlini, ar pune capăt epidemiei de scabie politică, prin tratament adecvat și curățenie.


                                                    Alexandru  MELIAN