Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 octombrie 2014

Alexandru Melian - MILA DOMNULUI ANDREI PLESU



MILA  DOMNULUI  ANDREI  PLESU
Motto : « C’est un grand malheur de perdre par  notre caractère les droits que nos talents nous donnent sur la  société » (Este o mare nenorocire să pierdem prin caracterul nostru drepturile pe care talentele noastre ni le dau asupra societăţii)                                                    Diderot


Impărtăşesc aproape toate opiniile critice, uneori foarte dure, ale domnului Pleşu cu privire le Victor Ponta şi la perspectiva sumbră ca acesta, - profitând de toate instrumentele statului pe care le are la îndemână şi le manevrează în scop personal, fără nici un fel de scrupul - să devină preşedintele României. Pe de altă parte, nu înţeleg şi nu împărtăşesc optiunea acestui mare artist, care este Radu Beligan, de a gira cu marele său prestigiu o nulitate politică, atât de nocivă pentru ţară. Si totuşi faţa de această figură luminoasă a teatrului românesc nutresc un adânc respect şi preţuire,  în timp ce pentru domnul filozof, în pofida calităţilor sale intelectuale, nu pot avea nici respect nici preţuire. Poate părea paradoxală  această mărturisire, dar ea nu este deloc aşa. Este reacţia naturală şi de bun simţ a unui om credincios tablei sale de valori, dar care nu refuză celorlalţi dreptul la opinie şi la opţiune, chiar şi atunci când acestea sunt diferite de ale sale. 
                                                           

Ceea ce îl descalifică pe A. Pleşu, în raport cu respectul şi preţuirea, - dincolo de imperativele democraţiei - este în primul rând aroganţa de a da lecţii de morală. El, de a cărui moralitate ai toate motivele să te îndoieşti. Nu voi inventaria faptele care pun în lumină caracterul  lui, deloc onorabil şi de loc în măsură să-i acorde creditul de a vorbi de caracter şi de morală. Pentru cine este interesat, sursele de informaţie din presă sunt numeroase. Relevant şi direct legat de atitudinea lui faţa de Radu Beligan, - chiar dacă în registru pamfletar – este textul publicat pe blogul personal de V. Roncea, la 22 sept.2014.

Eu voi încerca să-i reamintesc articolul său din Adevărul (8 aprilie 2013), “Cazul » Victor Ponta, în care, cu iscusinţa lui în mânuirea limbii şi sofisticarea ideilor, aducea laude acestui aventurier politic, gol pe dinăuntru ca o nucă seacă şi îl proclamă, cu morga sa de trezorier al adevărului, speranţa noastră de viitor. Ba chiar şansa momentului istoric. « Avem, totuşi, noroc » , răsufla uşurat filozoful,  spre sfârşitul articolului de recuperare, recondiţionare şi reabilitare a lui V. Ponta. Nu voi relua analiza, făcută la vremea respectivă, probei de oportunism jalnic pentru un intelectual care merita să se respecte mai mult (« Laudele infirme ale domnului Andrei Pleşu », - www.samanatorul.blogspot.com).  Voi sublinia doar caracterul lui de giruietă mediatică. Critic acerb, şi pe bună dreptate, a lui V. Ponta până la acel articol, astăzi, - nu mai ştiu de când – critic demolator al candidatultui la preşedinţie, şi din nou pe bună dreptate, te întrebi care-i Ponta (sau care-i poanta) lui A. Pleşu şi care-i Pleşu care nu te duce cu preşu ?!... Răspunsul e simplu : V. Ponta e mereu acelaşi ca şi Andrei Pleşu. Si dacă te întrebi, din nou, ce l-a determinat pe domnul fost ministru de externe, fost consilier prezidenţial şi fost bursier în Germania Federală pe vremea dizidenţei sale anti-ceauşiste, să-l butaforeze, la un moment dat,  în erou pozitiv pe Primul Ministru mereu negativ, răspunsul ni-l dă chiar autorul articolului din 2013, atunci când elogiază faptul că « premierul a schimbat de picior, trecând de la o politică de front la una a compromisului ». A compromisului cu cine şi cu ce ? Evident, cu T. Băsescu şi cu politica lui. Tocmai se încheiase celebrul pact nocturn . Azi pactul nu mai există şi Victoraş râvneşte fotoliul prezidenţial. Deci trebuie demolat. Recurgând din nou la o întrebare retorică, te întrebi de ce ? Că doar filozoful gazetar nu mai e dispus « să presteze » pentru ţară şi să cedeze aşteptărilor generale de a o salva, candidând la preşedinţie . « Eu socotesc că am prestat destul pentru naţie », răspunde el dezabuzat la întrebarea : de ce nu candidează la funcţia supremă în stat. Dezabuzat şi cu o nuanţă de reproş faţă de naţia nerecunoscătoare care, ea, la rândul ei, n-a prea « prestat » pentru dezinteresatul şi dăruitorul prestator. Nu,  condeierul şi moralistul de serviciu nu se războieşte pentru el însuşi ? El este altruist şi generos şi mereu fidel Preşedintelui legendar al României contemporane, împreună cu care va intra triumfal în eternitate. Acolo unde un biet actoraş ca Radu Beligan nu poate avea acces, de vreme ce a avut proasta inspiraţie de a susţine candidatura lui Victor Ponta !!!...

Milostivului Andrei Pleşu îi este milă de Radu Beligan….De ce nu i-o fi milă oare de el însuşi ?!?!...Sau măcar…un pic de ruşine ?!?!..
                                                     Alexandru  MELIAN