Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 noiembrie 2018

Războiul româno-ungar din 1919


RĂZBOIUL ROMÂNO-UNGAR DIN 1919

Armata Română. Defilare la Budapesta. Iulie-august 1919

Revedeți articole din „Sămănătorul Tismana”:
- Revista Sămănătorul, Anul II. Nr. 1 - ian. 2012

1 - IATĂ CRONOLOGIA FAPTELOR

Aşa cum reiese din cartea invocată istoricului Fl. Constantiniu şi din lucrări ale a altor istorici.

Anul 1919

Aprilie, 16-18. Bătălia din munţii Apuseni între armatele române şi ungare; armata regală română, respingând atacul ungar, începe ofensiva, intră în defileul Apusenilor, ocupă oraşele Satu Mare, Carei, Salonta, Oradea, atingând la 1 mai Tisa.
Iulie, 10. Fostul prim-ministru al Ungariei, prinţul de Windischgratz şi ministrul Vâzsonyi Vilmos solicită amatei române sprijin pentru răsturnarea regimului comunist prin ocuparea Budapestei. Vâzsonyi: «singura putere în măsură de a lichida bolşevismul în centrul Europei este România» şi «Numai cu concursul Dvs. - al României - putem să ne salvăm ţara şi să se restabilească pacea şi ordinea în inima Europei».
August, 4. Ocuparea Budapestei de către armata română n-a fost un act de răzbunare, pentru răscumpărarea secolelor  de oprimare şi umilinţă îndurate de români în Transilvania, ci un act simbolic, de prestigiu şi de satisfacţie oferită opiniei publice româneşti, un act fără de care reconcilierea dintre cele două state era anevoioasă. Armata a avut o atitudine corectă oferind populaţiei ungare înfometate de guvernul  lui Béla Kun (înlocuit la 1 aug.) alimente şi îmbrăcăminte. Iniţiativa sergentului Iordan, un oltean de la Craiova, de a pune drept căciulă în capul steajerului de pe Parlamentul ungar opincile sale olteneşti n-a fost privită ca un act de ostilitate ci ca un simbol al vitejiei românilor. Avocatul unur Ferency: «- Dacă din sufletul şi mintea unui simplu ţăran ca acesta s-a desprins o asemenea poznă, atunci nu mă mir că sînteţi aici !»
Decembrie, 10. România semnează tratatele de pace cu Austria - care recunoştea unirea Bucovinei cu România - şi Bulgaria - care reconfirma frontiera comună din 1913.
 Declaraţie Al. Vaida-Voevod:
«Ungurii sunt inamicii noştri de ieri, sunt învinşii de astăzi şi vrem ca ei să fie prietenii noştri de mâine»

Anul 1920
 Iunie, 4. Se încheie la Trianon, Franţa, Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Ungaria. Recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Imagini din revista Sămănătorul, Anul II. Nr. 1 - ian. 2012 (Defilare la 1 decembrie 2012: Armata Română umilită de autorităţi pentru a defila fără a se aminti de Budapesta)

Regiment de artilerie în marș prin BUDAPESTA
Imagini de la http://www.george-damian.ro/galerie-foto-armata-romana-in-drum-spre-budapesta-iulie-august-1919-846.html

CUM S-A OCUPAT BUDAPESTA

Capitala Ungariei, Budapesta, a fost ocupată de trupele române fără niciun ajutor militar aliat. A fost singura capitală inamică ocupată de un stat din Antanta în cursul primului război mondial, considerând războiul româno-ungar din 1919 ca parte a acestuia, sau consecinţă imediată a lui. Meritul armatei române este imens, ţinând cont că în toată istoria modernă, România a dus război doar în coaliţie, această acţiune militară fiind singura în care România a acţionat singură, fără aportul aliaţilor.

Gorniștii români plecând din Armata Română din Budapesta

Primele subunităţi care au intrat în Budapesta au fost trei escadroane aparţinând Brigăzii 4 roşiori, aflate sub comanda generalului Gheorghe Rusescu. La bariera de est a oraşului, în seara zilei de 3 august, pe o ploaie torenţială, forţele române au fost întâmpinate de o delegaţie a guvernului maghiar, care a solicitat generalului Rusescu să nu intre în capitală. Acesta însă a ordonat ca tunurile să fie poziţionate în poziţie de luptă şi apoi, în fruntea cavaleriei, a pătruns în oraş. Pe timpul nopţii, efectivele au fost cartiruite în cazarma „Arhiducele Josef”. La 4 august, orele 18,00, generalul Gheorghe Mărdărescu, comandantul trupelor din Transilvania, primea pe bulevardul Andrassy defilarea unui detaşament compus din Regimentul 4 vânători, un escadron din Regimentul 23 artilerie şi un divizion din Regimentul 6 roşiori. Guvernator al Budapestei a fost numit generalul Ştefan Holban.


luni, 3 decembrie 2012

2 - Confirmarea impietăţii la Arcul de Triumf !
Armata Română defilează la 1 decembrie 2012, cu aceiași desconsiderare a autorităților române față de istoria ei, față de istoria noastră! 

Iată o confirmare a celor pe care le-am semnalat în numărul din noiembrie 2012, al revistei "Sămănătorul" ! Trupele armatei române defilează în extazul general - extaz normal dacă avem în vedere puținele acțiuni pe care le mai inițiem ca națiune română -  fără inscripția de pe Arcul de Triumf care confirmă bătălia dată la Budapesta pentru salvarea Ungariei de comunism!
Săraca mămăligă românească, ar zice unii ! Nu ! Nu este adevărat că  suntem o nație de mămăligi - sintagmă  lansată de jurnaliști străini care habar n-au de istoria noastră, ci consecinţa faptului că politicienii au promovat în guvernul României tot felul de nulităţi, mai ales pedeliştii revopsiți într-o nouă "găselniță" pentru a-şi salva pielea portocalie, ca să nu zicem gălbegioasă !
Poporul a ieșit în Piața Universității, în ianuarie 2012, când noi semnalam în revistă impietatea de la Arcul de Triumf! Am schimbat guvernul dar țara era într-un dezastru nemaiîntâlnit şi altele erau prioritățile guvernului pentru a salva poporul de la sărăcie: recuperarea banilor furați de la de la populație și închiderea robinetelor de scurgere a banilor cetăţenilor români, în clientela guvernului girat de președintele ţării împotriva prevederilor constituţionale.
Istoria noastră a trecut în planul secund - sau în niciun plan - în timp ce în Ardeal ungurii ridicau monumente celor care omorâseră mii de români în perioada hortistă şi niciun monument nu se ridica la Stalingrad unde muriseră sute de mii de ostaşi ai Armatei Române !
Priviţi cum trupele armatei noastre defilează pe sub un Arc de Triumf mutilat de Ziua Naţională a României ! Au apărut fotografii de la defilare şi am postat următorul comentariu pe fotografia de mai sus:
"Mulţumim pentru această fotografie care confirmă, o dată în plus, că bieţii soldaţi pe care-i vedeţi, trec pe sub un arc de triumf MUTILAT ! Semnalăm de un an acest fapt, ultima dată pe 9 octombrie 2012 şi autorităţile dau comunicate hilare ! 
Comentariul continuă:
"Nu este românul neam de cuceritori ! Am dat bătălia de la Budapesta pentru că ungurii conduși de Bela Kun ne-au atacat ca să ne ia Ardealul. I-am împins înapoi până în Budapesta şi am pus opinca românească în locul steagului ungar de pe clădirea Parlamentului ungar. N-am făcut-o pentru a înjosi ungurii ci pentru a-i salva de regimul comunist, dacă n-o făceam în primul război mondial, aveam la est URSS şi la vest, RSU - Republica Sovietică Ungară. De aia ar trebui ca şi ungurii să iubească România ! De aia iubim şi noi România care era odată ! Astăzi, doar slogane ! Niște inculți ajunși în paramentul român care habar n-au de istoria noastră !"




Basorelieful șters este BUDAPESTA

Acolo au murit bunicii şi străbunicii noştri pentru a salva Budapesta de bolșevism !  
Există un Dumnezeu ! Ungurii au parte acum de un guvern extremist. Extremismul unguresc a atins niște cote inimaginabile şi se va amplifica !
Astăzi nu mai există condițiile din timpul Regatului Român ! În loc de un brav rege, cum a fost Carol I, care şi-a făcut coroană din oţelul unui tun la câştigarea Independenței României din anul 1977, avem un "preşedinte" hăituit de popor care vrea să-şi păstreze privilegiile familiei sale şi a clanului mafiot al unui partid care a făcut praf România !
Istoria va consemna faptul că în condiţiile intrării României în UE, n-a mai fost posibilă nici salvarea Ungariei de tendințele extremismului conducătorilor săi de refacere a "Ungariei Mari" - o sintagmă diversionistă, în fapt fiind vorba de Imperiul Austro-Ungar, ungurii având în această construcţie politică un rol secundar - şi nici salvarea României prin înlăturarea unui preşedinte care şi-a pierdut total controlul ! 
Rolul Armatei Române din primul război mondial îl va lua, la 9 decembrie 2012, acei români care au votat pentru demiterea unui președinte care a transformat  misiunea sa de propășire a propriului popor într-o ură viscerală împotriva acestuia, alături de fanatici europeni aidoma lui: d-na Merkel care visează un control asupra Europei - model Hitler - şi Orban prietenul lui Băsescu care doreşte o Ungarie care nu a existat niciodată decât în imaginarul din capul lui.
Toate popoarele care au avut conducători fanatici, au sfârşit în groapa de gunoi a istoriei! Așteptăm la votul din 9 decembrie 2012, salvarea poporului român, apoi al ungurimii ! Dacă ungurii se vor lăsa manipulați de extremişti, va fi rău pentru ei şi pentru ţinuturile unde sunt majoritari. După aproape un secol, Boris Elţân al ruşilor, a adus la cunoștința lumii actul de genocid al elitei armatei  polone în pădurea Katin săvârșit de Stalin! Să nu treacă încă un secol pentru a constata genocidul din Ardeal săvârşit de Orban şi Băsescu prin distrugerea mediului înconjurător pentru exploatarea aurului, uraniului, plutoniului şi a wolframului din zonă pentru satisfacerea propriilor clanuri economice care ne-au sărăcit !

Nicu N. Tomoniu, 
Director revista "Sămănătorul"