Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 octombrie 2013

George Coşbuc - Biografie incompletă



George Coşbuc

GEORGE COSBUC: Nascut in 20 septembrie 1866, la Hordou, azi Cosbuc, jud. Bistrita-Nasaud - mort in 9 mai 1918, Bucuresti.
A urmat cursurile primare la patru scoli, Hordou, Salva, Telciu si inclusiv norma din Nasaud de unde trece in bancile Gimnaziului superior graniceresc (1876-1884), dupa care se inscrise la Universitatea din Cluj, fiind student la litere si filosofie intre 1884 si 1887. Fara sa termine studiile, pleaca la Sibiu in calitate de redactor la "Tribuna", desfasurand ampla si rodnica activitate de creatie din care o buna parte va publica in ziarul la care lucra, in 1889 s-a refugiat in Romania, stabilindu-se la Bucuresti pentru toata viata, in timpul cat scria, a incercat tot felul de slujbe pentru a-si asigura existenta lui si apoi a familiei, lucrand ca functionar la Ministerul Cultelor, desenator-ajutor la Serviciul arhitecturii urbane, profesor suplinitor, sef de birou la Casa scoalelor etc.
Paralel a lucrat si in diverse redactii, la "Albina", "Foaia interesanta", "Lumea ilustrata" si a condus in colaborare "Samanatorul", "Vatra" si "Viata literara". A colaborat la foarte multe publicatii, intre care "Amicul familiei", "Amicul tinerimii", "Familia", "Flacara", "Convorbiri literare", "Viata Romaneasca" etc.
Cunoscator al limbilor clasice latina si greaca, realizeaza traduceri valoroase si prin studii ajunge la vechea
cultura indiana alcatuind o Antologie sanscrita cu traduceri din alte limbi ale capodoperelor literare, in 1897 Academia Romana i-a acordat marele premiu "Nasturel-Herescu" pentru intreaga activitate a poetului. Pana atunci avea publicate volumele Balade si Idile (1893), Fire de tort (1896). si numeroase traduceri.
Au urmat volumele Versuri si proza (1897), Povestea unei coroane de otel (1899), Razboiul nostru pentru neatarnare (1899), Ziarul unui Pierde-vara (1902), Dintr-ale neamului nostru (1903), Crestomatie pentru toti romanii (1904), Cantece de vitejie (1904), mai tradusese Divina Comedie de Dante Alighieri care a aparut postum. 


Nota redacţiei (prin preşedintele Asociaţiei "Semănătorul" Tismana, dl Nicolae N. Tomoniu, directorul noii reviste "Sămănătorul").

Adăugăm pe blogul nostru această biografie a scriitorului George Coşbuc - aşa cum se află ea pe site-ul Colegiului Naţional  din Năsăud - în speranţa că ea va fi completată şi cu activitatea lui George Coşbuc, în ultima parte a vieţii acestuia când, petrecându-şi vacanţele la Tismana, a tradus "Divina Comedie" şi a reunit la Vila Sfetea multe personalităţi ale vieţii literare sau din alte domenii culturale importante. Aici a pus bazele revistei "Sămănătorul" împreună cu Alexandru Vlahuţă şi cumnatul său George Sfetea, vestit librar din Bucureşti.
A fost animatorul vieţii culturale a satului Tismana, ţinea cercurile de citit în vechiul local de şcoală aflat în faţa Mânăstirii Tismana, şcoală particulară finanţată de egumenii mânăstirii. Şcoala fusese înfiinţată cu mult înainte de 7 sept. 1831, când la Bucureşti s-a dat Ordinul Marii Dvornicii a Treburilor din Lăuntru trimis ocârmuirii judeţului Gorj, prin care se comunica hotărârea de a se înfiinţa şcolile publice. 
A sprijinit personal, împreună cu soţia sa Elena Coşbuc - sora mai mică a librarului Sfetea - construcţia unui nou local de şcoală în centrul satului şi a înzestrat biblioteca cu cărţi valoroase. Au donat şcolii un frumos dulap ornat, din lemn de castan şi bustul în bronz al poetului, care a fost luat de la Tismana şi dus la Turnu Severin, pe timpul când Tismana era în circumscripţia inspectoratului şcolar al raionului Baia de Aramă.  
George Coşbuc şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Tismana şi – din nefericire – şi-a pierdut fiul (recitiţi "Moartea lui Fulger") într-un tragic accident de automobil în apropiere de Târgu-Jiu. Vedeti pe acest blog articolul "FÂNTÂNA LUI COŞBUC" şi Revista "Sămănătorul" - numărul special cu documentele programatice ale vechii reviste Sămănătorul, întocmită de George Coşbuc şi Alexandru Vlahuţă şi copertată cu una din picturile lui Nicolae Grigorescu, create special pentru acest eveniment.
Adăugăm că ar trebui făcute toate demersurile pentru ca liceul din Tismana să poarte numele acestui mare scriitor al neamului românesc: George Coşbuc.
La aniversarea de la Năsăud ori s-a făcut uitată ori nu se ştia prea multe despre activitatea lui Coşbuc de la Tismana!
Invităm cadrele didactice de la Colegiul Naţional din Năsăud să citească articolele revistei "Sămănătorul" privitoare la activitatea sa de la Tismana şi să facă o vizită de documentare în oraşul nostru pentru că merită!
Noi ne facem datoria să informăm cititorii noştri şi autorităţile locale de la Tismana ce s-a întâmplat în Năsăud la începutul lunii octombrie 2013. 
Citiţi şi vedeţi imagini:
Şcoala unde au învăţat George Coşbuc şi Liviu Rebreanu, 150 de ani de istorie (FOTO)
http://www.timponline.ro/scoala-unde-au-invatat-george-cosbuc-si-liviu-rebreanu-150-de-ani-de-istorie-foto/ 
Cităm din articol:
"Instituţia a luat fiinţă în 4 octombrie 1863, cu o singură clasă de 40 de şcolari. Gimnaziul Grăniceresc Năsăudean se deschidea oficial la 4 octombrie 1863 – ca rezultat al Învoirii celor 44 foste comune grănicereşti. De-a lungul timpului, a purtat mai multe nume, dintre care cea mai frecventă a fost Gimnaziul superior greco-catolic românesc din Năsăud (până în anul 1891); Liceul român grăniceresc din Năsăud (până în 1919); Liceul grăniceresc “George Coşbuc” (până în 1948); Şcoala medie nr. 1 “George Coşbuc” (până în 1956); Liceul “George Coşbuc” (până în 1974); Liceul de Matematică-Fizică (până în 1990); Colegiul “George Coşbuc” (până în anul 2000); Colegiul Naţional “George Coşbuc” (din anul 2000). Printre absolvenţii instituţiei de învăţământ din Năsăud se numără George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Ion Pop Reteganul."   
Citiţi şi relatarea de la faţa locului a redactorului nostru Iuliu Marius Morariu:

http://samanatorul.blogspot.ro/2013/10/aniversarea-colegiului-national-george.html