Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 octombrie 2013

Aniversarea Colegiului Național ,,George Coșbuc” din Năsăud



Aniversarea  Colegiului Național ,,George Coșbuc” din Năsăud la un veac și jumătate de existență
Iuliu-Marius Morariu
            În perioada 3-5 octombrie, Năsăudul întreg s-a înveșmântat în haină de sărbătoare. Manifestările culturale ce au marcat peisajul citadin de aici în aceste zile au fost prilejuite de împlinirea a o sută cinzeci de ani de existență ai Colegiului Național ,,George Coșbuc” din localitate.
            Înființat în anul 1863, și deschis la 4 octombrie, cu prima promoție formată din 39 de fii ai satelor ce au compus fostul regiment de graniță de aici, acesta a avut de-a lungul timpului între elevii săi 17 academicieni, între care se numără poetul George Coșbuc (întemeietorul revistei ,,Sămănătorul”, personaj cultural de mare valoare), prozatorul Liviu Rebreanu, cel dintâi patriarh, istoricul Virgil Șotropa, căpitanul Iulian Marțian, botanistul Florian Porcius, etc., 3 ierarhi (primul patriarh, Miron Cristea, mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan, academicieni și ei și episcopul Nichita Duma al Argeșului), precum și o mulțime de alte personalități culturale (primul doctor în matematici din România, Paul Tanco, scriitorul Teodor Tanco, prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele ,,Astrei”, prof. univ. dr. Ironim Marțian etc).
            La ceas aniversar, absolvenți mai tineri sau mai vârstnici, s-au adunat aici să cinstească memoria înaintașilor și să depene amintiri cu privire la zilele cele mai frumoase din viața lor, cele ale liceului. Alături de ei au fost oaspeți de pe întreg cuprinsul țării, care au luat parte la bucuria lor.
În mijloc, redactorul revistei "Sămănătorul"
 Iuliu Marius Morariu student la
Fac. de Teologie Ortodoxă din Cluj- Napoca
            Manifestările au debutat cu lucrările simpozionului ,,Colegiul Național ,,George Coșbuc” la 150 de ani (1863-2013)”, desfășurate pe patru secțiuni. Nume mari ale zonei, dar și ale culturii naționale, precum scriitorul dr. Teodor Tanco, prof. univ. dr. Dumitru Acu, prof. univ. dr. Ironim Marțian, prof. Ioan Seni, prof. dr. Gheorghe Pleș, prof. Dorel Coc (actualul director al școlii), dr. Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare), prof. Sillvia Pop (Blaj), dr. Aurelia Dan (Bistrița), dr. Mariana Istrate (Cluj-Napoca), dr. Cristian Găzdac (Cluj-Napoca), prof. univ.dr. Mircea Popa (Cluj-Napoca), dr. Lucian Vaida (Năsăud), conf. univ. dr. Viorel Jodiș (Cluj-Napoca), prof. univ. dr Teodor Bohățel (Cluj-Napoca), prod. Ana Hinescu (Blaj), prof. Mircea Daroși (Năsăud), cercet. șt. Mircea Prahase (Bistrița), jr. Pompei Raus (Năsăud) și mulți alții au susținut comunicări interesante, analizând diferite aspecte ale din viața și activitatea școlii și a membrilor săi. Lor li s-au alăturat, cu sufletul, dar și prin mesajele transmise, academicienii Dumitru Protase și Valentin Vlad.
            A urmat apoi, în cea de-a doua zi a manifestărilor, ora de dirigenție, la care au participat reprezentanți ai fiecărei promoții, apoi o festivitate dedicată momentului aniversar. Aceasta a debutat cu salutul oficialităților locale, între care s-au aflat, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan, vicepreședintele acestuia, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna, primarul urbei, Mircea Romocea, și alți reprezentanți ai clasei politice, după care, a fost prezentată importanța colegiului George Coșbuc în viziunea universitarilor mai-sus pomeniți Dumitru Acu și Teodor Tanco.
            Acestor conferințe le-a urmat prezentarea monografiei Liceului, apărută la editura Napoca Star, și întocmită sub coordonarea prof. Dorel Coc, de către un comitet de specialiști din care au făcut parte: prof. Ioan Seni, prof. dr. Gheorghe Pleș, dr. Aurelia Dan, dr. Adrian Onofreiu, Pompei Raus, col. (r). dr. Vasile Tutula. Lucrarea cuprinde atât o prezentare a istoriei liceului, cât și o prezentare a relațiilor lui cu instituțiile culturale ale vremii, prezentarea performanțelor lui de-a lungul vremii, a biografiilor celor mai importanți absolvenți ai săi, dar și chestiuni legate de actualitate și de perspectivele de viitor ale instituției. Limajul îngrijit și academic, plăcut însă lecturii, alături de aparatul critic meticulos întocmit de documentarea bogată, constituie doar unele dintre marile atuuri ale lucrării.
            În după-masa zilei, atât invitații, cât și participanții, s-au reunit la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, unde au participat la vernisarea unei expoziții de pictură și fotografie. Acesteia, i-a urmat o altă expoziție, realizată de această dată de elevii școlii, constând din picturi ale acestora, și apoi dezvelirea plăcii de marmură care marca momentul și vizitarea muzeului școlii.
            Ce-a de-a doua zi a manifestărilor, atât de bogată în evenimente culturale s-a încheiat apoi cu un spectacol susținut de formațiile liceului și cu o manifestare muzicală organizată de municipalitate.
            Ultima zi a manifestărilor a avut în centru două vizite deosebit de importante, invitații plecând în pelerinaj la casa memorială a romancierului Liviu Rebreanu, din localitatea cu același nume, și în cea a lui George Coșbuc, din fostul sat Hordou. La finalul lor, oaspeții, încărcați de amintiri frumoase și purtând în suflet bucuria de a se fi aflat pentru o vreme pe pământul academicienilor, s-au îndreptat spre locurile lor natale, ducând în suflet bucurie și gânduri bune.
            Așa s-au desfășurat cele 3 zile de manifestări culturale ocazionate de împlinirea a un secol și jumătate de existență al liceului ,,George Coșbuc”, în cadrul cărora, absolvenți de seamă ai școlii, precum cel al cărui nume îl poartă ea astăzi, au fost omagiați de către invitații și participanții la prestigioasele manifestări.
Vechea şcoală unde învăţa George Coşbuc

Localul Colegiului Naţional "George Coşbuc" -interbelic-
Nota redacţiei:
Adăugăm pe blog şi biografia scriitorului George Coşbuc aşa cum este pe saitul liceului în speranţa că ea va fi completată  până în luna septembrie anul viitor şi cu activitatea de la Tismana. Aici şi-a petrecut ultimii ani din viaţă şi – din nefericire – şi-a pierdut fiul într-un tragic accident de automobil în apropiere de Târgu-Jiu. Vedeti articolul "FÂNTÂNA LUI COŞBUC".
Adăugăm că vor trebui făcute toate demersurile pentru ca liceul din Tismana să poarte numele acestui mare scriitor al neamului românesc: George Coşbuc.