Faceți căutări pe acest blog

luni, 28 aprilie 2014

In memoriam, George Astaloş

Trei prieteni, George Anca, Vasile Menzel si George Astaloș, in spatele camerei soţia lui George, Helene Astaloş
George Astaloş, poet, prozator dar mai ales dramaturg de succes peste hotare, a murit duminică, 27 aprilie 2014,  la vârsta de 80 de ani.
Născut la 4 octombrie 1933, George Astaloş a debutat cu poezie în 1948, într-o revistă şcolară. Adevăratul său debut are loc însă abia în 1968 pe scena Teatrului Cassandra din Bucureşti cu piesa Vin soldaţii. Obţine Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de teatru Vin soldaţii şi alte piese (1970). În 1972 i se montează prima piesă în Occident (Vin soldaţii, Teatrul Adyar, Paris; regia: Petrică Ionescu). Este autorul teoriei pluridimensionalităţii teatrului (Teatrul Floral-Spaţial). George Astaloş a scris aproximativ 25 de piese de teatru, montate la Washington, Paris, Copenhaga, Ottawa, Dortmund, Londra, Bruxelles, Lyon, New York, s.a.m.d., fiind unul dintre cei  mai jucaţi dramaturgi români în străinătate. Spectacolul cu piesa Caviar, vodkă şi bye-bye! de George Astaloş a fost jucat în 42 de ţări. Este autorul a peste 40 de volume de poezie, proză, teatru, eseu, memorii si corespondenţă. Sunt cunoscute poemele sale argotice din volumul Pe muche de șuriu, apărute în 1999. Cărţile i-au fost publicate în: România, Franţa, Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Luxemburg şi Germania. Figurează în peste 20 de antologii de poezie şi de teatru, apărute în Europa şi în America de Nord. Este autorul unui microdicţionar argotic de circa 1000 de articole. George Astaloș a publicat peste 200 de studii, eseuri şi articole critice. Poezia i-a fost tradusă și publicată în Franţa, Italia, România, SUA, Canada, Germania, Belgia, Anglia, Turcia, Spania, Tunisia, Macedonia, Bulgaria etc.
Prin dipariţia lui George Astaloș, un dramaturg cunoscut şi apreciat elogios inclusiv la nivel internaţional, lumea scriitoricească românească suferă o grea şi dureroasă pierdere.
 

IN MEMORIAM: George AstaloşGeorge Astaloş
4 Octombrie 1933 - 27 Aprilie 2014
Dramaturgul, poetul și prozatorul George Astaloș a murit luni la vârsta de 80 de ani. Piesele marelui dramaturg, care a fost și redactor-șef al publicației ”Nouvelle Europe” din 1972, au fost jucate în toate marile teatre din străinătate, iar cărțile sale au fost traduse cu regularitate în Europa Occidentală și America de Nord. Bucureșteanul născut în data de 4 octombrie 1933 a devenit cetățean francez în 1976 și a fost inclus în numeroase antologii de piese de teatru și de poezie în Europa și peste Ocean, fiind considerat de același calibru ca Samuel Beckett, ori Eugen Ionesco.În vara anului trecut a fost onorat cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, în Franța, una dintre cele mai prestigioase decorații culturale acordate de autorităților de la Paris, iar în 2011 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. În ultimii ani de viață a trăit, alături de soția sa, Hélène, aproape de Parcul Cişmigiu.

George Anca