Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 august 2014

Florian Văideianu - Schiţe din Gorj



Ghiţă Ciobanu şi Şareta lui cu catâr

Pensionarul fără pensie


Ghiţă Ciobanu din Baia de Fier, pensionar fără pensie este specialist local în involuţie. „Ocazional”, aşa după cum afirmă, execută „curse” cu… şareta pe ruta: Ieşirea din Peştera Muierii – Intrarea în Peşteră, cca. 1,5 km.
― Care este tariful pentru o persoană?
― Cât vrea fiecare, că nu-i fix…
Odată, cică l-a avut încărcat la capacitate maximă (cinci persoane), iar la coborâre  turiştii au întrebat cât trebuie să plătească.
― Cât vreţi… dacă vreţi îmi daţi, dacă nu… eu nu cer nimic.
Trei dintre cei transportaţi au spus la coborâre că nu vor să-i plătească şi au plecat râzând. Paguba îl urmăreşte mereu pe nea Ghiţă. În tinereţe a fost şofer – încă din  armată – pe la diferite întreprinderi. A lucrat pe diverse tipuri de maşini. Zice că ar putea ieşi chiar şi la pensie, are şi vârsta şi anii de muncă, numai că nu îi „găsesc” vreo şaptesprezece ani, pe care i-a muncit, dar nu ştie pe unde să întrebe.
― Pe la Petroşani mi-a spus o doamnă că nu depinde de ei… Aşa că mă descurc şi eu cum pot.
                       
                                               Florian Văideianu
                                                          jurist 


Octav Bancilă - Țărăncuță cu salbă şi pipă


Ultimul zâmbet

― 87 de ani a fumat mama. Câte o dată nici nu mai avea tutun, îşi umplea pipa cu frunze uscate de măr, gutui şi nu ştiu mai ce. Moştenise luleaua din moşi-strămoşi – ţâganii ăi bătrâni, care veniseră din India. Eu şi acum o păstrez, în amintirea mamei, este la casa cea veche.
Îi spusese o femeie de la Godineşti, o româncă: «Eliţa, vezi că omul tău, Mihai, dacă muri prin puşcăria comuniştilor, ca să-i ia auru’, precis că n-a avut lumânare. Şi asta e mare păcat. Degeaba aprinzi tu lumânări şi le dai de pomană, că pe lumea ailaltă tot n-ajung la el. Trebuie  să i-o duci  tu, aşa că ai grijă, când o fi… să ai lumânarea aprinsă şi să i-o dai cu mâna ta, când vă-ntâlniţi».
Acest gând a urmărit-o toată viaţa pe biata femeie, care, acum ajunsese la vârsta de 101 ani. Era tot pe picioarele ei, avea memoria bună şi încă mai fuma. Stătea toată ziua la umbră, pe un buştean, în bătătură, înconjurată de o droaie de copii, nepoţi şi strănepoţi. O iubeau toţi şi o respectau ca pe o sfântă. Noaptea nu prea putea să doarmă, n-avea somn, o mai dureau şi oasele, dar niciodată nu se văita.
Într-o noapte, cam pe la ora unu, se trezi, coborî din pat, cu gândul să meargă afară, aşa „pentru ea”. Fetele ei, nurorile şi nepoatele o simţiră şi se duseră cu ea afară, în curte.
― Stai mamă, că mergem şi noi cu dumneata, pune şi broboada asta mai groasă pe umeri, că-i iarnă şi ger mare…
Când intrară din nou în casă, bătrâna se urcă în pat,  se întoarse cu faţa spre perete, închise ochii şi zâmbii uşor, mulţumită. Toţi copiii, care o păzeau în fiecare seară cu lumânările pregătite, erau la picioarele ei.
― Mamă, ce vrei să faci?
Era Toma, băiatul Eliţei. Atunci femeia se întoarse pe spate, deschise ochii, îi privi pe toţi, pe rând, dar nu le vorbi. Ochii ei lăcrimară uşor, fără tristeţe.
Toţi cei din casă au înţeles evenimentul: mama lor se pregătea pentru plecarea fără întoarcere.
― Mamă, uite, ţine lumânarea asta aprinsă, ia-o în mână, să i-o duci lu’ tata!
Eliţa zâmbi, ochii săi se închiseră încet, oftă… Murise mulţumită.

               15 august 2014
      Adormirea Maicii Domnului
            Florian Văideianu - jurist - 
Ţigăncuşă cu basma
                                                  
Imagini: vizitaţi