Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 iulie 2014

Alex Berca - A dispărut încă o voce ascultată ani de zile !



Nicolae Stroescu-Stânișoară

A dispărut încă o voce ascultată ani de zile !
  
 Mulți din generațiile mai în vîrstă și poate cei din categoria mijlocie de vîrstă, poate își mai aduc aminte de vocile care împotriva oricăror metode și tehnici ce erau considerate ca sofisticate și eficiente (pentru acele timpuri),de bruiaj sau erau urmăriți de organele de securitate în urmă unor informații date de ”prietenii ” casei, aveau dorința și uneori chiar posibilitatea să prindă și să asculte emisiunile acestor posturile de radio ale Europei Libere (cu transmisii din Germania Occidentală sau din Franța).
  Aceste posturi de radio au fost înființate în luna martie 1949 de către Comitetul Național pentru o Europă Liberă și finanțate de către Congresul Statelor Unite prin bugetul destinat Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA).
  Misiunea acestor posturi de radio era aceea de a menține un spirit optimist în rândurile populațiilor din țările ce supraviețuiau în condițiuni de crudă opresiune de sub cizma rusească.
  Redacțiile acestor posturi de radio au fost tot timpul sub riscul unor încercări de crime din partea conducerilor statelor comuniste sau al pătrunderii unor agenți ai diverselor securități naționale din țările comuniste în structura personalului acestor posturi de radio.
  Timp de 6 ani,  între 1965-1971 securitatea poloneză reușise să infiltreze un agent al ei (Andrzej Czechowicz) în birourile Europei Libere; un caz similar a avut loc și în Cehoslovacia în 1970, când un ofițer al KGB ajunsese într-un post de conducere; ulterior a scris o carte despre misiunea lui și cum a fost propulsat în această funcție (multe dintre capitolele cărții au fost difuzate postul de radio la începutul anilor 90).
   Pe 21 februarie 1981, sediul postului de radio al Europei Libere de la München. a fost lovit de o bombă. După cum se anunțase oficial, responsabili pentru acest atac fusese un grup de terorişti internaţionali condus de un venezuelan iar ordinul ar fi venit de la guvernul comunist din România (nici numele teroriștilor și nici cine a stat întradevăr în spatele acestui atac, nu au fost  clarificate nici până în ziua de astăzi).
  La programele dedicate României au colaborat nume importante ale dezidenţei româneşti, printre care Monica Lovinescu, Paul Goma, istoricul Vlad Georgescu, Paul Barbăneagră, Theodor Cazaban (fratele lui Jules Cazaban) și mulți alții.
  În 1981, Ceaușescu dăduse ordin să fie anihilați cei din redacția Europei Libere care asigurau emisiunile în limba română. Pentru asemenea acțiuni fuseseră racolați diverși criminali din Franța și din Palestina.
  Au fost aduse la cunoștiința întregii omeniri acțiunile împotriva lui Emil Georgescu, realizatorul emisiunii Actualitatea Românească, care fusese victima unui atentat al unor francezi care l-au înjunghiat cu multiple lovituri (Emil Georgescu a supraviețuit acestui atac, ulterior murind de cancer); la postul de radio în limba română din Franța, Monica Lovinescu a fost victima unor bătăi crunte făcute de doi palestinieni (recomandați de Yaser Arafat, bunul prieten al lui Ceaușescu).
  Cu toate aceste riscuri și sacrificii, posturile de radio  în diverse limbi ale țărilor europene comuniste au funcționat și și-au adus contribuția la informarea ascultătorilor direcți sau a celor care primeau aceste știri și le transmiteau mai departe prin viu grai.
  Ani de zile conducerile acestor posturi de radio și colaboratorii lor zilnici și-au adus o enormă contribuție la informarea completă și reală asupra tuturor evenimentelor ce se desfășurau în țările comuniste și despre starea de asuprire politică, economică, socială și religioasă la care erau  supuse popoarele acestor țări, cu excepția nomenclaturiștilor și a clienților partidului și a odraslelor acestora.
   Mulți dintre Directorii acestor posturi de radio îân limba română deveniseră în timp bine cunoscuți de către populația din diverse orașe. Printre numele acestora se înscriau: Noel Bernard (Director între 1955-1958 și 1965-1981), Vlad Georgescu (Director între 1983-1988), Nicolae Stroescu-Stânișoară (Director în perioada 1988-1989, moment absolut crucial pentru soarta României; el fiind coordonatorul comentarilor privind evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara şi Bucureşti). 
  Ultima voce care s-a stins de curând a fost cea a lui Nicolae Stroescu-Stânișoară, a cărei viață și activitate și-a dedicat-o pentru poporul român, căruia i-a aparținut cu trup și suflet.
   Născut la 14 noiembrie 1925 la Târgul Jiu, a urmat cursurile liceale la Craiova ( Liceul Carol I) și în 1948, la 23 de ani, a absolvit Facultatea de Drept din București.
   Încă din anii de studenție a devenit un simpatizant și un membru activ al Partidului Național Țărănesc, fapt pentru care a fost obligat ani de zile, după instaurarea comuniștilor la conducere țării și a vânătorii împotriva membrilor diverse partide istorice să trăiască ca un fugar, schimbându-și zeci de adrese pentru a i se pierde urma și impunîndu-și ca viață pe aceea a unui om cu domiciliu forțat, cu un număr deosebit de restrâns de persoane care îl vizitau și îl aprovizionau cu hrana necesară și cu diverse știri din țară și de peste hotare.
   De abea în 1964, când guvernul comunist a acordat amnistia deținuților politici, după circa 10 ani, de așa zisă singurătate, a ieșit din casă și s-a predat de bună voie Procuraturii Militare din București, cerându-și drepturile legale ale oricărui cetățean al României.
  Luni de zile de hîrțuială, sute și chiar mii de întrebări, sute de note predate organelor de anchetă, s-au soldat cu decizia de trimitere obligatorie în alt domiciliu forțat într-un oraș de provincie. După doi ani, în 1966 se întoarce în București și după alți trei ani, în 1969, reușeșete să emigreze în Germania occidentală prin intermediul dovezilor din care rezulta că soțiai sa  era de origine germană și încă mai avea rude acolo.,
  Angajarea să la postul de radiop Europa Liberă din Germania a fost pentru el o adevărată eliberare a gândirii sale multivalente, plină de optimismul omului care putea anticipa cu bătaie pe termen lung, evenimentele care se vor împlinii.
  A fost una din vocile care au inspirat curajul participanților la evenimentele din 1989, și speranța eliberării de comunism.
 Afirmația făcută de unul dintre cunoscuții lui apropiați, Radu Carp, mi se pare mai mult decât
cea mai adevărată impresie despre cel care a fost și va rămâne  un remarcabil gânditor și observator al vieții poporului român:
Nicolae Stroescu - Stănişoară a dorit să fie toată viaţa un om liber şi totodată să se supună singurelor constrângeri pe care le-a acceptat:
apartenenţa la o naţiune pe care a reprezentat-o cu mândrie în exil ...
 Nicolae Stroescu - Stănişoară a fost un reper moral, într-o Românie care are din ce în ce mai puţine astfel de repere şi din ce în ce mai multă nevoie să le descopere”.
                                                                                            Dr. Alex Berca
                                                                                                    SUA
   P.S.  Nicolae Stroescu - Stănişoară va fi înmormântat vineri, 11 iulie 2014, la Neuer Südfriedhof (Altperlach), Hochäckerstr. 90, München.

Vedeţi filmul "Europa Libera-Nicolae Stroescu-Stanisoara- o voce pentru libertate" . Un interviu cu Titi Dinca. User YouTube: "Religie Istorie Antropologie TVR Romania"