Emoţionant!
Nu ştiam istoria acestei melodii!
De câte ori am s-o ascult de acum încolo, o să-mi aduc aminte de vieţile irosite ale acelor tineri americani!Întâmplător, sau nu, Maastricht este şi locul unde s-a semnat acordul definitiv de creare a Uniunii Europene, visul nerealizat până acum al atâtor nebuni (sau vizionari) printre care şi Napoleon şi Hitler.
La aproximativ șase mile de la Maastricht, în Olanda, se află îngropaţi 8301 de soldaţi americani care au murit în "Operaţiunea Market Garden", în luptele pentru eliberarea Olandei în toamna și iarna 1944-1945. Fiecare dintre ostaşii îngropaţi în cimitir, precum și în alte cimitire militare canadiene și britanice, a fost adoptat de o familie olandeză care îngrijeşte de mormânt, îl decorează, pentru ca să păstreze vie amintirea soldatului pe care l-au adoptat.
Este chiar obiceiul de a păstra un portret al "lor", al soldatilor american, într-un loc de cinste în casa lor. Anual, la "Ziua Eliberării", serviciile memoriale sunt ţinute pentru "cei care au murit pentru a elibera Olanda".
A doua zi se încheie cu un concert...
Piesa de final este întotdeauna "Il Silenzio", o piesă memorială comandata de olandezi, prima dată în 1965 la 20 de ani de la eliberarea Olandei. Aceasta a fost piesa de încheiere a concertului memorial de atunci.
În anul 2008, solista a fost o fată olandeză în vârstă de 13 ani, Melissa Venema, susţinută de André Rieu şi orchestra sa (Orchestra Regală din Ţările de Jos)
Această piesă de concert se bazează pe versiunea originală şi a fost compusa de compozitorul italian Nini Rosso.
*
Trimisă de colaboratorul nostru, Vasile Zărnescu